Dansk Folkepartis ubærlige hykleri

DEBAT: DF forsøger at fremstå som frelserne for de udfaldstruede dagpengemodtagere. Men virkeligheden er en anden. Det er nemlig DF, der i første omgang er skyld i, at så mange arbejdsløse har mistet deres dagpengeret, skriver Leif Lahn Jensen, arbejdsmarkedsordfører for S.

Af Leif Lahn Jensen
Arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne

Man må i disse dage lægge ører til et helt ubærligt hykleri fra Dansk Folkepartis side. Dét parti, der ikke bare sikrede et flertal i Folketinget for dagpenge-forringelserne sammen med Venstre og Konservative, men ligefrem foreslog at forringe dagpengesystemet, forsøger nu at spille de arbejdsløses beskytter.

Peter Skaarup skriver den 8. maj i Politiken, at "regeringen må komme de nødstedte dagpengemodtagere i møde", og i samme tekst hedder det, at det "ville det være rart, hvis regeringen hjalp de mennesker af kød og blod, der reelt er i problemer, og som risikerer at gå fra hus og hjem".

Før Skaarup bliver helt rørt at sin egen godhjertethed, bør han huske på, at det er Dansk Folkepartis skyld, at ekstraordinært mange i disse tider opbruger dagpengeretten og - med Skaarups egne ord - risikerer at gå fra hus og hjem. Og vel at mærke fordi man var så forhippet på sit eget symbolpolitiske forslag om at få sat grænsebomme op i Danmark, at man så stort på lønmodtagernes ve og vel.

Hvis Dansk Folkeparti reelt havde interesseret sig for de problemer, danske lønmodtagere har med eksempelvis udenlandsk arbejdskraft, ville de have foreslået konkrete, arbejdsmarkedspolitiske initiativer i stedet for grænsebomme. Men i de ti år, partiet støttede den borgerlige regering, gjorde de ikke en pind.

Massiv indsats mod borgerlig dagpengereform
Regeringen har med Socialdemokraterne i spidsen derimod stået for en massiv indsats mod social dumping med administrative bøder, strammere registreringsregler, fokus på arbejdsklausuler, koordinering af politiet, SKAT og Arbejdstilsynet samt meget andet.

Samme dag som Skaarup skriver sit indlæg i Politiken, udtaler Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten, at "vi føler os ikke bundet af det dagpengesystem, der blev lavet for et par år siden". Bemærk her den sproglige ansvarsforflygtigelse, for der "blev ikke lavet" et dagpengesystem for et par år siden - det var Dansk Folkeparti, der lavede et dagpengesystem med Venstre, der indebærer dårligere sikring af arbejdsløse. Socialdemokraterne stemte imod, Dansk Folkeparti stemte for.

Kristian Thulesen Dahl bemærker samme sted, at Dansk Folkeparti nu er klar til at lempe på genoptjeningskravet. Adspurgt om det ikke er hyklerisk stemmefiskeri, svarer Thulesen Dahl, at det kunne man mene, hvis det var et nyt standpunkt, "men allerede i valgkampen var vi inde på, at hvis lavvæksten fortsatte, burde man tage midlertidige foranstaltninger for at indfase dagpengereformen på en anden måde".

Dét, som Dansk Folkeparti sagde i valgkampen, fremgår af et nyhedstelegram fra Ritzau den 4. september 2011. Her udtaler Thulesen Dahl, at "hvis ledigheden udvikler sig negativt frem mod næste sommer, så vil vi forhandle i forligskredsen om at lave en midlertidig forlængelse af dagpengeretten". Her var altså ikke noget om en lempeligere genoptjeningsret.

DF er ingen ridder på den hvide hest
Nu faldt ledigheden faktisk en smule, hvis man ser på de faktisk opregnede ledighedstal frem mod næste sommer, så ud fra Thulesen Dahls egen logik burde man vel have ladet tingene køre.

Alligevel har den socialdemokratiske regering taget en lang række initiativer for at forsøge at afbøde Dansk Folkepartis hårde dagpengereform. Vi forlængede rent faktisk dagpengeperioden midlertidigt, vi gennemførte to akutpakker og sikrede de udfaldstruede en uddannelsesordning.

Vi har forsøgt at hjælpe de mennesker, der er kommet i klemme, men vi har hverken ønsket eller skabt den klemme. Det har Dansk Folkeparti, og nu forsøger de sig så med rollen som ridderen på den hvide hest, der i sidste akt kommer ridende ind fra det yderste højre og skal rage kastanjerne ud af ilden.

Magen til hykleri skal man lede længe efter.

Forrige artikel Reformer skaber grundlag for vækst og beskæftigelse Reformer skaber grundlag for vækst og beskæftigelse Næste artikel Bæredygtig omstilling er til gavn for vækst og beskæftigelse Bæredygtig omstilling er til gavn for vækst og beskæftigelse