Behov for fordomsfrie og visionære ændringer af dagpengesystemet

DEBAT: Arbejdsmarkedskommissionen har arbejdet forgæves på at ændre dagpengesystemet, når både DF og Venstre aflyser reformer. Skal jeg græde eller grine, spørger formanden for Kristelig Fagbevægelse.

Af Søren Fibiger Olesen
Landsformand for Kristelig Fagbevægelse

På sin vis er der grund til det store smil på vegne af dem, der er arbejdsløse, for de risikerer ikke at få skåret i deres dagpenge, nu hvor arbejdsløsheden ryger i vejret. Det skaber tryghed.

Men i Kristelig Fagbevægelse har vi det udgangspunkt, at det ikke kun er, hvor meget man får i dagpenge eller hvor længe, der motiverer til jobsøgning.

Mennesker motiveres af mere og andet end penge. Motivation skabes igennem dialog, coaching og anerkendelse. Derfor er det mere vigtigt, at der fra a-kassernes og jobcentrenes side er en aktivt indsats over for de ledige på et meget tidligt tidspunkt.

Behov for at tænke nyt
Kristelig Fagbevægelse har med stor succes indført samtaler med vores kunder, så snart de bliver sagt op, altså allerede før, de bliver ledige. Og mange af dem får et nyt job inden for deres opsigelsesperiode. Vi har forslået, at det skulle være obligatorisk med den slags samtaler.

Vi mener også, at der fra politisk hold bør skabes et system, hvor al kontakt i de første ni måneder, man er ledig, skal være med a-kassen og ikke med både a-kassen og et jobcenter.

Når der samtidig kunne være grund til at græde over, at alle reformerne nu er stoppet, skyldes det, at der tilsyneladende ikke er nogen, som for alvor tør tage ansvar og tilpasse og indrette arbejdsmarkedet, så det svarer til de aktuelle udfordringer og især til fremtidens.

Lad os for eksempel se på at få indført et fleksibelt dagpengesystem, der er konjunkturafhængigt. Vi slipper så for en dagpenge-diskussion, hver gang konjunkturerne vender, og får et langt mere retfærdigt system.

Mindre kontrol, mere motivation
Lad os få ryddet ud i den megen kontrol og de mange snævre bestemmelser, der ensretter indsatsen i alt for høj grad. Der er brug for et kollektivt dagpengesystem, der sikrer, at dagpengene er rimelige for alle, der er ledige. Men samtidig skal dagpengesystemet have en individuel tilgang til beskæftigelsesindsatsen.

Mennesker er forskellige! Og skal de behandles ens, skal de derfor behandles forskelligt. Det gælder også, selvom man ikke lige er i job. Nogle har brug for efteruddannelse, andre har brug for motivation til at søge job i helt andre brancher, andre igen skal bare have lov at bruge deres netværk og vupti, så er de i job igen.

Derfor var det nok, at a-kasserne havde en samtalepligt og blev målt på deres effekt i forhold til at få de ledige i job igen. Hvis det blev indført, kunne mange snævre bestemmelser og bevidstløs aktivering spares.

Lad os derfor kigge fordomsfrit og visionært fremad, og lad os få diskuteret de nødvendige ændringer nu. Ændringerne kan så indfases på lang sigt.

Forrige artikel På vej mod bedre erhvervsuddannelser Næste artikel Løkke er ingen Obama