Brugbarhed af lønstatistik var kernen i politisk uenighed

Jørn Neergaard (V) i samråd om ligelønstatistik 26. januar 2016.

LIGELØN: Mindre virksomheder skal fritages fra at indberette kønsopdelt lønstatistik, mener regeringen, som med lovforslaget vil ændre loven tilbage til før ændringen i 2015.

Regeringen har foreslået, at virksomheder med under 35 medarbejdere ikke skal have den “byrde” at videregive lønstatistik for kvinder og mænd i deres virksomhed til virksomhedens medarbejdere. Det kan nemlig senere indebære samtaler med medarbejderen eller en tillidsrepræsentant, som virksomheden skal sætte tid af til.

Den nuværende lov blev lavet af den tidligere SR-regering i 2015. Den skulle hjælpe med at gøre lønnen mere lige for kvinder og mænd med ens arbejdsfunktioner.

Beskæftigelsesministeren Jørn Neergaard Larsens (V) problem med den nuværende lovgivning handlede om statistikkens validitet. Argumentationen var, at hvis man medtager de mindre virksomheder i statistikken, ville det give give et forkert billede.

Rasmus Horn Langhoff (S) forstod ikke, hvorfor man ikke i stedet prøver at minimere fejlene ved statistik på små virksomheder fremfor at fritage dem fra reglerne om kønsopdelt lønstatistik.

“Burde det ikke være sådan, at hvis der er fejl i lønstatistikken, så skal det rettes? Havde der ikke været mere fornuft i, at der blev lavet en større indsats for at finde fejlene i stedet for at afskrive en væsentlig del af arbejdsmarkedet,” spurgte Rasmus Langhoff.

Jørn Neergaard mente, at det skaber det forkerte indtryk af lønstatistik, når man medtager små virksomheder.

“Regeringen mener ikke, at det giver mere ligeløn på den enkelte virksomhed, at man får tilsendt lønstatistik for alle ansatte, der IKKE udfører det samme arbejde. På disse virksomheder vil lønstatistikken ikke sige noget om, hvorvidt der er ligelønsdilemma i den konkrete virksomhed,” sagde Jørn Neergaard.

Den nuværende lovgivning trådte i kraft 1. januar 2015.

Forrige artikel Udflytning: Det er op til de enkelte ministre Udflytning: Det er op til de enkelte ministre Næste artikel Hjort savner hjælp fra arbejdsmarkedets parter om indslusningsløn Hjort savner hjælp fra arbejdsmarkedets parter om indslusningsløn