Nu begynder forhandlingerne om OK20: Her er de fire topforhandlere

PERSONGALLERI: Forhandlingerne om nye overenskomster begynder officielt onsdag. Her er de fire topforhandlere, der skal tage brydekampen om løn- og ansættelsesvilkår for over 200.000 ansatte i industrien.

Startskuddet til overenskomstfornyelserne på det private arbejdsmarked lyder onsdag, når de helt centrale forhandlinger på industriens område begynder med et sættemøde i Industriens Hus i København. 

Her skal fire topforhandlere fra henholdsvis CO-industri og Dansk Industri tage kampen om nye overenskomstaftaler, som gælder direkte for ca. 6.000 virksomheder og omfatter ca. 230.000 medarbejdere.

Forhandlingerne på industriens område kaldes for 'spydspidsforliget', fordi aftalen lægger niveauet for de efterfølgende forhandlinger i de øvrige brancher som transport, byggeri, handel og service, slagteri, rengøring og byggeri.

Dermed har industriens overenskomst betydning for løn- og ansættelsesvilkår for over 600.000 privat ansatte - og har indirekte også afsmittende effekt på overenskomsterne for de 800.000 offentligt ansatte.

Nedenfor er en kort præsentation af de fire topforhandlere, der onsdag tørner sammen for første gang.

 

Lars Sandahl SørensenLars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI
56-årige Lars Sandahl Sørensen tiltrådte som ny direktør i Dansk Industri i august og skal nu i gang med sine første overenskomstforhandlinger af denne kaliber.

DI-direktøren har dog nogen erfaring i at forhandle med fagbevægelsen med i bagagen fra sine år i SAS, hvor han eksempelvis umiddelbart inden skiftet til Dansk Industri landede en ny overenskomst med piloterne for luftfartsselskabet.

Ikke overraskende har Sandahl allerede inden forhandlingernes start talt imod fagbevægelsens ønske om lønstigninger og argumenteret med behovet for en fortsat høj konkurrenceevne, eftersom prognosen for dansk økonomi tyder på, at væksten aftager i de kommende år.

Det har dog vakt opsigt, at Lars Sandahl Sørensen i december gik ud med en markant udmelding om mere øremærket barsel til fædre.

Du kan læse et større portræt af DI-direktøren her

 

Kim GraugaardKim Graugaard, viceadministrerende direktør i DI
58-årige Kim Graugaard er en mere erfaren OK-rotte og forhandlede sin første overenskomst på plads med forhandlingspartneren i CO-industri allerede i 2004. 

Graugaards karriere begyndte i Dansk Arbejdsgiverforening, men siden 1993 har han betrådt de bonede gulve hos Dansk Industri. Her har han i en lang årrække været ansvarlig for netop overenskomstforhandlinger, ligesom han har deltaget i flere trepartsforhandlinger.

Kim Graugaard er ud over sin rolle som viceadministrerende direktør i Dansk Industri næstformand i Industriens Pension, medlem af Dansk Arbejdsgiverforenings og ATP's bestyrelse samt dommer i Arbejdsretten.

 

Claus JensenClaus Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal
55-årige Claus Jensen har fagligt blod i årerne og er uddannet plade- og konstruktionssmed fra Lindøværftet, hvor han allerede som teenager blev aktiv i det faglige arbejde i Metal Odense.

Han blev senere fællestillidsrepræsentant for de ansatte på Lindøværftet og har siden 2003 været ansat hos Dansk Metal, hvor han fra 2012 også har været formand for de omkring 105.000 metalarbejdere.  

Claus Jensen er kendt som en ligefrem forhandler og er af den tidligere DI-direktør Karsten Dybvad blevet beskrevet som en mand, "som man kan og tør indgå aftaler med".

Udadtil gør han dog en dyd ud af ikke at forhandle i pressen.

"Hvis man skal opnå resultater i svære forhandlinger, kan det ikke hjælpe noget, hvis man render og laller om det i pressen," som han har udtalt i et interview med Altinget.

Traditionen tro har Claus Jensen også holdt kortene tæt til kroppen forud for de aktuelle forhandlingerne. Men det står klart, at CO-industri går efter at sikre solide lønstigninger og andre goder, der kan skabe bedre balance mellem arbejde og fritid for lønmodtagerne, som Claus Jensen udtaler i dette interview med A4 Arbejdsliv.

 

Mads AndersenMads Andersen, næstformand for CO-industri og formand for 3F Industri
50-årige Mads Andersen fra Køge blev i 2007 udpeget til forhandlingssekretær for 3F Industri, hvor han siden 2010 har bestredet formandsposten.

Her står han i spidsen for de næsten 100.000 medlemmer, der består af ansatte i traditionelle erhverv inden for blandt andet energisektoren, plastindustrien og tekstilbranchen. 

Mads Andersen tog sine faglige barneskridt som tillidsrepræsentant for de ansatte på Codan Gummi allerede i 1992, og siden har det faglige arbejde været en fast bestanddel i hans liv. 

Han er ud over at være formand for 3F Industri også formand for Industriens Pension og sidder blandt andet med i hovedbestyrelsen i Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

Forrige artikel Overblik: Den politiske kalender for 2020 Overblik: Den politiske kalender for 2020 Næste artikel OK20: Nu skal industrien bevise, at den også kan knække nødder for andre end sig selv OK20: Nu skal industrien bevise, at den også kan knække nødder for andre end sig selv