LA: Europa bliver snart overhalet i velstand

DEBAT: Hvis EU vil undgå at blive overhalet af de lande, vi før sendte ulandsbistand til, burde alle medlemsstaterne beskære deres offentlige sektorer og sænke skattetrykket. Også Danmark. Det skriver Sabeena Sareen (LA), der er kandidat til Europa-Parlamentet.

Af Sabeena Sareen (LA)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Grækenlands og de andre sydeuropæiske landes problemer er selvforskyldte.

Grækenlands folkevalgte politikere havde et enormt overforbrug i den offentlige sektor gennem mange år uden at gøre noget ved det. Man gik så langt som til at begå dokumentfalsk og snyde med statsregnskaberne for at dække over, hvor mange penge for meget, man brugte i det offentlige.

På et tidspunkt faldt korthuset sammen, og Grækenland stod på kanten af bankerot.

Grækernes egen skyld
Det er baggrunden. Det er ikke EU's skyld. Det er grækernes egen skyld. At EU, med Tyskland i spidsen, så vælger at betale Grækenlands regning for at undgå, at landet går bankerot, skyldes selvfølgelig, at Grækenland er et euroland, og at en statsbankerot i Grækenland ville skade euroen.

Tyskland og de andre eurolande agerede altså ud fra egeninteresse og ikke fordi, de havde ondt af grækerne. Og derfor blev håndsrækningen da også ledsaget af nogle barske sparekrav. I modsat fald kunne det jo have fristet andre eurolande til at optræde lige så uforsvarligt som Grækenland.

Og på den vis har øvelsen virket. Portugal og Spanien har grebet i egen barm, og især portugiserne har evnet at få ryddet op og skabt balance i økonomien, så de slipper ud af fru Merkels knibtang.

Kyniske statsledere og bankdirektører
Konklusionen er, at eurozonen ikke er en solidarisk hyggeklub. Det er et skæbnefællesskab for de involverede lande, fordi de har været så letsindige at opgive deres egne valutaer og binde sig så tæt sammen i et eurofællesskab. Men det er jo ikke borgerne, der udgør det fællesskab. Det er et fællesskab af nationalbanker og finansministre. Der er ingen menneskelige følelser involveret - kun kold beregning.

Sådan er det i EU. Det er kun ved skåltalerne, at man taler om folkenes Europa og samhørighed og fælles værdier. Når det kommer til stykket, består euro-samarbejdet af en flok kyniske statsledere og nationalbankdirektører, der handler og agerer totalt ud fra egeninteresse.

Skær ned eller bliv overhalet
Europas vej ud af krisen går gennem investeringer, men vel at mærke private investeringer. Det betyder, at alle lande burde beskære deres offentlige sektorer, sænke skattetrykket og derved give incitamenter til igen at investere i produktion og job.

Især hos os selv er det den medicin, vi trænger til. Danmark er netop af OECD blevet målt til at indtage en sjetteplads på vækstbarometeret - målt fra bunden - ud af 37 OECD-lande.

Hvis vi ikke tager os sammen, vil vi i velstand inden længe blive overhalet af de lande, som vi før sendte udviklingsbistand til.

Forrige artikel SF: EU gør intet ved klima og ulighed med højrefløjen ved roret SF: EU gør intet ved klima og ulighed med højrefløjen ved roret Næste artikel DF: Er EU bedst til vækst? DF: Er EU bedst til vækst?