V til Alternativet: Vi er allerede verdensmestre i udviklingsbistand

DEBAT: Det er useriøst, når Alternativet foreslår, at Danmark skal fordoble antallet af udviklingskroner. Det går ud over den danske velfærd, skriver udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

Af Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigs- og udviklingsordfører, Venstre

"Det forpligter at være blandt verdens rigeste lande". Sådan skriver Alternativets udenrigspolitiske ordfører, Rasmus Nordqvist, i et indlæg på Altinget.

Jeg er enig med Rasmus Nordqvist. Det forpligter. Og derfor er jeg sådan set også stolt af, at Danmark historisk har levet op til vores internationale forpligtelser. Jeg er stolt af, at vi gør det i dag, og at vi – hvis det står til Venstre – også vil gøre det i fremtiden.

For Danmark er et af en håndfuld lande, der lever op til FN's målsætning om, at udviklingsbistanden skal udgøre 0,7 procent af BNI.

Danmark er samtidig af den uafhængige tænketank Center for Global Development blevet kåret som verdens bedste til udviklingsbistand.

Det er vi, fordi vi lever op til FN's målsætning om at give 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand, men også fordi vi bruger støtten rigtigt med fokus på verdens fattigste lande og transparens i tildelingen.

Hvor skal pengene komme fra?
Men for Rasmus Nordqvist og Alternativet er det tilsyneladende ikke nok at være verdens bedste til udviklingsbistand. Det er tilsyneladende heller ikke nok at leve op til FN's målsætning.

Nej, Alternativet vil fordoble den danske udviklingsbistand til 1,4 procent af BNI. Det giver ekstraregning på 17,5 milliarder kroner om året.

Alternativet vil med andre ord sende en ekstraregning på 17.500.000.000 kroner om året til danskerne. Jeg har svært ved at se, hvor de penge skal komme fra. Er det fra vores børns skoler? Er det fra sygehusvæsnet? Eller er det fra ældreplejen?

Da Venstre gik til valg i 2015, gjorde vi det med ønsket om at tilpasse udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI.

Det gjorde vi for at skabe økonomisk råderum til at prioritere penge til investeringer i velfærd og arbejdspladser. Det har vi leveret på.

For Venstre er det vigtigt, at vi hjælper lande, der har behov, men vi skal også have råd til den danske velfærd. Den balance har vi sikret ved at tilpasse udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI.

Et useriøst alternativ
Man kan godt som Alternativet love, at udviklingsbistanden i morgen fordobles. På samme måde som Alternativet lover en 30-timers arbejdsuge og en ophævelse af den private ejendomsret.

Men det er simpelthen for useriøst, at man den ene dag sender en ekstraregning på 130 milliarder kroner afsted til danskerne. Den næste dag en ekstraregning på 42,5 milliarder. Og så nu en ekstraregning på 17,5 milliarder.

Pengene skal passe.

I Venstre mener vi, at ulandsbistanden har et passende niveau. Vi har et niveau, der sikrer, at vi kan gøre en forskel for de lande, der modtager hjælp. Og vi fører samtidig en udviklingspolitik, der hjælper flygtninge og migranter så tæt på hjemlandet som muligt.

Det har størst effekt. Det skal vi fortsætte med. For det forpligter at være blandt verdens rigeste.

Forrige artikel FN-forbundet: Færre multilaterale bistandskroner svækker Danmarks indsats for verdensmål FN-forbundet: Færre multilaterale bistandskroner svækker Danmarks indsats for verdensmål Næste artikel UNDP: Flere rige lande skal op på 0,7 procent – og Danmark kan skubbe på UNDP: Flere rige lande skal op på 0,7 procent – og Danmark kan skubbe på