Udlændingeopgør venter S: Røde partier vil stoppe hjemsendelse af syrere

HJEMSENDELSER: Radikale stemte som en del af SR-regeringen for den lov, som i dag gør det muligt at tvangshjemsende visse syriske flygtninge. Men nu fortryder partiet, der sammen med Alternativet og Enhedslisten vil have ændret loven. 

Der venter endnu et udlændingepolitisk opgør i rød blok, hvis Socialdemokratiet vinder regeringsmagten efter valget.

Danmark er godt på vej til at blive det første land, der tvangshjemsender syriske flygtninge, selvom blandt andet Dansk Flygtningehjælp og FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, advarer mod, at udrejste syrere risikerer forfølgelse, trusler, diskrimination eller vilkårlige anholdelser, når de vender hjem.

Radikale stemte som del af SR-regeringen i 2015 for den lovændring, der ifølge Udlændingestyrelsen gør hjemsendelserne mulige. Men ifølge partiet kalder situationen på et opgør med loven:

”Vi har aldrig været tilhængere af den lovgivning. Den er resultatet af et kompromis, og det har aldrig været vores politik,” siger partiets udlændingeordfører, Andreas Steenberg, til Altinget.  

Dermed er alle de partier, der forventes at blive eventuelt kommende parlamentarisk grundlag for en S-ledet regering, klar til at se på lovgivningen:

”Loven fra 2015 var en katastrofe og bør ændres. Det er helt absurd, at man kan sende folk hjem til skrøbelige og usikre forhold,” siger Enhedslistens udlændingeordfører, Søren Søndergaard (EL), der bliver bakket op af Alternativet:

”Det er helt vanvittigt at snakke om hjemsendelser, mens der stadig er krig i Syrien. Vi kan som humanistisk land ikke stå inde for at sende folk tilbage til det. Vi er klar til at ændre loven,” siger partiets udlændingeordfører, Rasmus Nordqvist.

SF stemte ligesom Enhedslisten imod lovændringen i 2015 som de eneste. I et skriftligt svar åbner partiet også op for, at "det godt kan være, at der skal laves nogle mere specifikke retningslinjer for den uafhængige vurdering, som også tager højde for stabilitet og sikkerhed i hjemlandet.”

Altinget ville gerne have spurgt Socialdemokratiet, om de også mener, at loven skal ændres. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra partiet.

Kan sendes hjem
SR-regeringens ændring af udlændingeloven er af Institut for Menneskerettigheder tidligere blevet kaldt for ”det virkelige paradigmeskifte”.

Loven gør det nemlig muligt at sende visse flygtninge på midlertidigt ophold hjem til deres hjemland, selvom ”forholdene – trods forbedringerne – fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige,” som der står i bemærkningerne til loven.

Udlændingestyrelsen har i det konkrete tilfælde derfor kunnet ændre praksis, sådan at der nu kan siges nej til at forlænge opholdstilladelsen for syriske flygtninge fra Damaskus-provinsen. Det skyldes, at en landerapport fra februar ifølge både styrelsen og Flygtningenævnet tegner et billede af, at forholdene i netop det område er forbedret.

Nyheden vakte glæde hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), da det er regeringens politik, at flygtninge skal rejse hjem, når de ikke længere har behov for beskyttelse.

Forskellige fortolkninger
Landerapporten er udarbejdet af Udlændingestyrelsen selv i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp, der dog tidligere har fortalt til Altinget, at de ikke mener, at rapporten giver anledning til at ændre praksis på området.

Rapporten indeholder blandt andet ikke mange dokumenterede oplysninger om syriske flygtninges tilbagevenden, da særligt omfanget fra vestlige lande er begrænset, ligesom at det flere steder fremgår, at det stadig er forbundet med en vis risiko at vende tilbage til Syrien.

Antallet af syriske asylansøgere toppede med over 12.000 i 2015, men tallet er siden faldet, sådan at der i 2018 var 598 syrere, som søgte om asyl i Danmark. Flygtninge med midlertidigt ophold skal dog have vurderet deres sag én gang årligt i de første tre år.

Det vides ikke, hvor mange af de syriske asylansøgere i Danmark der kommer fra Damaskus-provinsen, og som derfor kan være omfattet af ændringen. 

Forrige artikel Løkkes Schengen-show: Store ord fra et land uden stemmeret Løkkes Schengen-show: Store ord fra et land uden stemmeret Næste artikel Forskere afviser kerneargument for grænsekontrol: Der er kommet styr på EU's ydre grænser Forskere afviser kerneargument for grænsekontrol: Der er kommet styr på EU's ydre grænser