S vil have øget fattigdomsfokus i erhvervsprogrammer

Mette Gjerskov
Mette GjerskovFormand, Det Udenrigspolitiske Nævn, MF (S), fhv. fødevareminister

DEBAT: Uligheden skævvrider ulandene. Derfor skal levevilkår for de fattigste opprioriteres i erhvervssamarbejderne, mener udviklingsordfører Mette Gjerskov (S).

Af Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

I efteråret tikkede en nyhed ind på de internationale medier: London Mining var sat under administration. Nyheden burde have skabt store overskrifter herhjemme. Hvorfor? Fordi Grønlands økonomi vakler. De håber på indtægter fra mineraler i undergrunden. Størst forventning var der til det kinesisk ejede selskab London Mining. Mineselskabet havde imidlertid en mine i Sierra Leone, som kom i krise pga. ebola – og virksomheden blev sat under administration. Dermed har grønlandsk økonomi fået er meget alvorligt hak i tuden.

Ikke just en solstrålehistorie. Men en historie, der fortæller noget om, hvordan vores erhvervsliv og økonomi er afhængig af verden som en global landsby.

Udviklingslande har brug for investeringer fra erhvervslivet. Og erhvervslivet har brug for stabilitet og godt samarbejde. Det kan vi være med til at skabe. Men når vi går ind med Danida i ryggen, er det afgørende, at det sker på en bæredygtig måde. Både økonomisk, socialt og miljømæssigt.

Mere fokus på ulighed
Ulighed er en af de allerstørste udfordringer i de lande, der er relevante at arbejde i for danske virksomheder. Derfor er der behov for, at vi understreger den sociale bæredygtighed endnu mere i de kommende år. Godt nok har vi halveret den ekstreme fattigdom i verden. Men mennesker i udviklingslande oplever i større og større omfang at være fattige i mellemindkomstlande.

Et grelt eksempel på et land, jeg selv har besøgt, er Nigeria. Det er Afrikas største økonomi. Omkring 180 mio. mennesker. Men halvdelen lever i fattigdom. Nogle få er ultrarige, og så er der en betydelig middelklasse. Uligheden skaber enorme problemer. Man kunne fx spørge sig selv, om fantaster som Boko Haram ville have fundet fodfæste i Nigeria, hvis politikerne havde omfordelt nogle af landets olierigdomme? Man kunne også spørge sig selv, om det er et tilfælde, at halvdelen af de handlede kvinder i dansk prostitution kommer fra en og samme provins i Nigeria?

I den slags lande giver det ingen mening at støtte erhvervssamarbejde, der ikke har som klart mål at højne niveauet for de fattigste. De rige i disse lande har så rigeligt i forvejen. Deres lommer behøver vi ikke at fylde yderligere.

Vi har så mange ønsker og håb for vores udviklingsbistand. Vi vil så gerne prioritere ufattelig mange elementer i projekterne. Demokrati, kvinder, klima – fortsæt gerne selv listen. Men når det kommer til erhvervssamarbejdet, må vi være meget præcise. Og ulighed skal stå meget højt oppe på prioriteringslisten.

Forrige artikel NGO: Skrøbelige lande kræver særlig opmærksomhed Næste artikel FN-forbundet savner balance i bistanden FN-forbundet savner balance i bistanden