Socialdemokratiet: Ngo'ers kritiske stemme skal gøre regeringen klogere

Kritik er konstruktivt i et demokrati og med til at drive samfundet fremad. Derfor er det vigtigt, at civilsamfundet tør at bruge den kritiske stemme mod regeringen for at skabe udvikling, skriver Gunvor Wibroe (S).

Må ngo'er kritisere regeringen?

Det korte svar er: Ja, selvfølgelig må de det.

Som Socialdemokratiets ordfører for global udvikling vil jeg gerne understrege, at der altid skal være et armslængde-princip og en uafhængighed mellem regeringen, politikerne og de forskellige foreninger og organisationer, som modtager støtte fra staten. 

Den seneste uge har der været en livlig debat om, hvorvidt ngo'erne må kritisere regeringen, eller om vi i så fald er berettiget til at skære eller fjerne den støtte, som vi giver til deres projekter rundt omkring i verden.

Her må jeg bare slå fast: Støtten til ngo'er skal ikke være afhængig af, hvad ngo'erne synes om regeringen og dens politik.

Konstruktiv kritik er sundt

Herfra er budskabet klart og utvetydigt. Selvfølgelig må ngo'er blande sig i samfundsdebatten – herunder også kritisere den danske regering.

Det skal regeringen også kunne tåle. Den skal kunne tåle at blive set efter i sømmene og levere argumenter for den førte politik.

Det skal ngo'erne hverken sanktioneres for eller på anden vis straffes for. Ligesom regeringen og vi politikere også har ret til at kritisere ngo'erne den anden vej. 

Vores ngo'er gør et vigtigt stykke arbejde for Danmark ude i verden, og de gør en kæmpe forskel for mange af verdens mest udsatte og sårbare mennesker.

Det er selvfølgelig vigtigt og helt afgørende, at udviklingsbistanden går til de tiltænkte mål i udviklingslandene – altså til fattigdomsbekæmpelse, uddannelse, klimatilpasning, demokratiudvikling og så videre.

Og her fører Udenrigsministeriet jo tilsyn med, at pengene havner de rigtige steder. 

Civilsamfundet skal have en kritisk stemme

Vi skal værne om civilsamfundsorganisationernes ytringsfrihed – andet ville være en meget farlig vej at gå for et demokrati.

Vi skal ikke diktere, hvad vores ngo’er skal mene og sige. Og de skal ikke være bange for, at vi skærer i eller fjerner støtten til dem for eventuelle uenigheder og kritik, så længe det sker inden for lovens rammer.

{{toplink}}

Racisme, antisemitisme og opfordring til vold er selvfølgelig en helt anden sag og skal aldrig tolereres.

Det er uacceptabelt, og jeg forventer selvfølgelig, at alle organisationer og foreninger, som får statsstøtte, tager skarpt afstand til den slags uhyrligheder. 

Det er helt grundlæggende og essentielt i et velfungerende demokrati, at civilsamfundet har en stemme, og den stemme må og skal også være kritisk.

Ellers kommer vi som samfund aldrig nogen vegne.

Jeg vil derfor gerne give min uforbeholdne støtte til, at organisationer og foreninger engagerer sig i samfundsdebatten.

Kritik er konstruktivt i et demokrati og med til at drive vores samfund fremad. Det er stærkt at bruge sin ytringsfrihed til at råbe op.

Jeg synes også, at man har en forpligtelse som organisation, forening elle bevægelse med et stort ansvar og en bred berøringsflade.

Derfor må ngo'erne selvfølgelig hjertens gerne udfordre regeringen og vores udviklingspolitik – og jeg ser frem til en fortsat god dialog og et konstruktivt samarbejde. Det kunne jo faktisk være, at vi hver især blev klogere.

{{toplink}}

Forrige artikel Tidligere ambassadør til juraprofessor: Jeg angriber dig ikke, jeg modsvarer dig Tidligere ambassadør til juraprofessor: Jeg angriber dig ikke, jeg modsvarer dig