Partier efter Libyen-afsløring: Danmark bør forberede sig på mulige sagsanlæg

Libyen-sagen viser, at Danmark risikerer at skulle udbetale penge til sårede civile efter bombetogter. Derfor mener Radikale og Alternativet, at man allerede nu skal overveje at fastsætte konkrete procedurer for at uddele økonomisk kompensation.

Danmark skal forbedrede sig på, at der kan komme en række sagsanlæg fra efterladte eller sårede fra lande, hvor det danske forsvar har angrebet.

Det viser Libyen-sagen, hvor Altinget har afsløret, at danske bombefly med al sandsynlighed har dræbt civile i Libyen tilbage i 2011.

Og med en dansk mission til Yemen for at stoppe angreb mod fragtskibe i Det Røde Hav kan det blive endnu mere aktuelt.

Det mener Radikale og Alternativet:

"Der bør være en procedure i forbindelse med militære operationer," siger Christian Friis Bach (R) og fortsætter:

"For hvis danske soldater bliver opmærksomme på, at de har bombet et sted, og der er utilsigtede civile tab, så bør man proaktivt stå ved sit ansvar og række ud med en kompensationsmodel, som man har på plads, før det sker," siger han

{{toplink}}

Hos Alternativet ser man positivt på Radikales forslag.

"På den måde kan man skabe præcedens for, at man stiller stater til ansvar for deres handlinger," siger forsvarsordfører Sascha Faxe.

Yemen gør det ekstra aktuelt

Libyen-afsløringen kom dagen efter, at et flertal i Folketinget besluttede at sende en fregat afsted for at beskytte skibstrafikken i Det Røde Hav samt en stabsofficer, der bliver del af den amerikansk-ledede koalition, der blandt andet bombede mål Yemen sidste uge. Radikale og Alternativet stemte mod forslaget. 

Af frygt for at en lignende situation kan opstå i Yemen, understreger Christian Friis Bach, at man bør få procedurerne plads så hurtigt som muligt.

"Før man begynder at bombe i Yemen, skal man have konkrete procedure for, hvis man rammer det forkerte hus og slår civile mennesker ihjel," siger han.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har bedt Forsvarskommandoen om at genåbne Libyen-sagen med henblik på at vurdere, hvorvidt man dengang i Nato-regi burde have undersøgt muligheden for civile drab.

{{toplink}}

Christian Friis Bach vil vente på den vurdering, før han vil udtale sig om, hvordan han har tænkt sig at tage sagen videre.

Hvis Forsvarskommandoens vurdering ikke berører kompensations-muligheder for civile, er beskeden klar:

"Danmark skal dokumentere og efterforske sager, hvor der sker utilsigtede hændelser, herunder drab på civile, og dermed give mulighed for, at der kan søges kompensation," siger Christian Friis Bach.

Vil binde Danmark på hænder og fødder

Står det til Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen, skal sårede eller efterladte civile ikke have mulighed for at søge om økonomisk kompensation fra Danmark.   

"De har (de civile, red.) ingen adgang til den danske statskasse," siger han og fortsætter:

"Forslaget vil binde os på hænder og fødder. Vi vil ikke på noget tidspunkt kunne deltage i en offensiv aktion. Det er er de Radikale og menneskerettigheder på speed."

Forsvarsordførerne Simon Kollerup (S), Mads Fuglede (V) og Lise Bech (DD) ønsker ikke at kommentere forslaget.

Altinget har desuden uden held forsøgt at få en kommentar fra Liberal Alliance, Enhedslisten, Moderaterne, Konservative og SF.

{{toplink}}

Forrige artikel Efter afsløring: Forsvarsminister genåbner Libyen-sag efter mere end ti år Efter afsløring: Forsvarsminister genåbner Libyen-sag efter mere end ti år Næste artikel Fogh vil ikke kommentere Libyen-sag, og Hækkerup har ingen erindring om den Fogh vil ikke kommentere Libyen-sag, og Hækkerup har ingen erindring om den