Konservative: Lad det private være drivkraft for økonomisk udvikling

Coronakrisen har bragt den værste økonomiske krise i årtier til udviklingslandene. Vi i Det Konservative Folkeparti mener derfor, at der er et presserende behov for en ny udviklingspolitisk strategi, skriver Katarina Ammitzbøll.

Farvel til mundbind og velkommen tilbage til et åbent Danmark. Pandemien fik nærmest tiden til at stå stille i to år. To år, hvor vi bandede mundbind og restriktioner langt væk. Men især også to år, hvor vi skulle holde os oven vande efter, at corona sank økonomien, og efterlod os i et koldt og kynisk hav, der i den grad testede vores udholdenhed.

Heldigvis har mange nationer efterhånden fundet frem til redningsbåden. Der er dog alt for mange lande, der, beklageligt, stadig leder efter hjælpen i horisonten.

Det er især udviklingslandene, der stadig kæmper en brag kamp med økonomien som følge af pandemien, og det anslås, at corona har sendt os tre til fire år tilbage i vores kamp mod fattigdom. Vi i Det Konservative Folkeparti vil derfor kickstarte væksten og økonomien i de lande, så de igen har udsigt til en lys fremtid. 

Men hvordan kommer vi tilbage på sporet? Hvordan genvinder vi det tabte? Og hvordan hjælper vi de lande, der unægteligt har brug for det?

Presserende behov for ny strategi
Coronakrisen har bragt den værste økonomiske krise i årtier til udviklingslandene. Manglen på turister og en udfordret forsyningskæde har amputeret landenes BNP. Vi i Det Konservative Folkeparti mener derfor, at der er et presserende behov for en ny udviklingspolitisk strategi.

Derfor foreslår vi, at man lader det private spille en central rolle i at få udviklingslandene tilbage på rette spor. Mange har allerede udtrykt et ønske om at udforske udviklingslandene som nye markeder. Det skal vi udnytte. For ved at lade dem udforske landene, kan de være en drivkraft for økonomisk udvikling og nye jobs. På den måde tilbyder vi landene en vej ud af det økonomiske helvede, de befinder sig i samtidig med, at vi skaber bedre muligheder for vækst i Danmark.  

Ligeledes synes vi, at størstedelen af bistanden skal tildeles Afrika. Vi skal forebygge migration samt klima- og økonomiske flygtninge. Vi skal hjælpe til der, hvor udviklingsbehovene er massive, og hvor fattigdom og klimaforandringer kan medføre stigende ustabilitet, udbredelse af terroristgrupper og migrationspres mod Europa. Ved at hjælpe til, hvor der er brug for det, hjælper vi i sidste ende os selv.

Handel og internationalt samarbejde
Fattigdom, pres på naturressourcer og krig er roden til migration. Handel og internationalt samarbejde er drivkraft for økonomisk vækst og udvikling. Jeg ved ikke, hvad regeringen tænker, men jeg er fortaler for sidstnævnte.

Det skal selvfølgelig ske under ordentlige forhold. Den grønne omstilling skal indlogeres i vores måde at hjælpe på. Vi skal hjælpe udviklingslandene på en måde, så det ikke går ud over klimaet. Det betyder, at vi skal hjælpe landene med at have fokus på grøn energi. Ikke fossile brændstoffer. 

Det er samtidig vigtigt at have et fokus på, at der i landene indsættes gode regeringer, og at menneskerettighederne opretholdes. Økonomisk vækst og udvikling må ikke ske på bekostning af menneskerettighederne. 

For alle har krav på et værdigt liv, hvor de er. Et liv, hvor de ikke er tvunget til at leve som flygtninge. Et liv med udvikling og vækst. Hvad er der i vejen med at lade det private få det til at blive virkelighed? 

{{toplink}}

Forrige artikel Oxfam Ibis: Annuller udviklingslandenes gæld Oxfam Ibis: Annuller udviklingslandenes gæld Næste artikel Diis-forsker: Øget beskatning i lavindkomstlande skal målrettes Diis-forsker: Øget beskatning i lavindkomstlande skal målrettes