Dignity: Bekæmpelse af vold er første skridt mod udvikling

DEBAT: Kriminalitet, tortur, mangel på adgang til retssystemer samt vold mod kvinder og børn skal udryddes for at lykkes med at nå udviklingsmål, skriver Karin Verland fra Dignity.

Af Karin Verland
Direktør, Dignity – Dansk Institut mod Tortur

Hvis vi skal lykkes med at levere på regeringens prioriteringer om kvinders rettigheder, bæredygtighed og økonomisk udvikling, er vi nødt til at adressere et af de grundlæggende problemer, som rammer størstedelen af verden fattigste: Vold.

I løbet af 2016 er der kommet en række bud på, hvordan dansk udviklingsbistand skal prioriteres.

Taksøe-rapporten og udenrigsministerens udspil har bragt mange prioriteringer i spil. Blandt andet humanitær bistand, statsopbygning, civilsamfundsstøtte, erhvervs- og eksportinteresser, globalt miljø, sikkerhed i Europas nærområder og danske nationale interesser, som alle skal tænkes sammen med den danske udviklingsbistand.

Men for at arbejde seriøst med alle disse prioriteter er det essentielt at adressere vold mod fattige som et kerneproblem for udvikling i fattige regioner.

Kriminalitet og vold bremser udvikling
Et fredeligt samfund uden vold er en af hovedforudsætningerne for, at prioriteterne i udviklingspolitikken kan indfris.

Vold skal i denne sammenhæng forstås bredt. Den vold, som fattige udsættes for af myndighederne i form vilkårlige tilbageholdelser, tortur og manglende adgang til retssystemet, er meget ofte på et bagtæppe præget af korruption og udnyttelse.

I nogle områder kan det være bander, etniske eller religiøse grupperinger, som udnytter, mens trafficking og andre former for kriminalitet er med til at undertrykke og berige sig på fattige menneskers bekostning.

Men det kan også være vold i familier, hvor vold mod kvinder og børn er hverdag i mange fattige områder.

Nedbringelse af vold, forstået bredt, er afgørende for at nå mål om for eksempel bæredygtighed, økonomisk udvikling og ligestilling, samtidig med at nedbringelse af vold for verdens fattigste kan være med til at mindske incitamenterne til migrere.

Sæt ind mod volden først
Med et klart fokus på at bekæmpe vold kommer Danmark til at arbejde i områder, hvor vi kan gøre en reel forskel. Vi kan gennem den forbedrede sikkerhed og reducerede vold bidrage til at styrke handelssamkvem, turisme, investeringer og dermed den lokale økonomi og levevilkårene i byområder.

Vi styrker samtidig fattiges og marginaliseredes rettigheder, og vi fremmer danske interesser blandt andet ved at mindske incitamenterne til migration for bare at nævne det mest iøjnefaldende.

Vold som en barriere for udvikling er først for ganske nylig for alvor kommet på dagsordenen.

Med FN's 17 bæredygtigheds-mål er der kommet en yderligere forståelse og erkendelse af, at vold er en udviklingsudfordring, og at forebyggelse af vold og konflikt er en forudsætning for at opnå bæredygtig udvikling. 

Voldsbekæmpelse har effekt
Voldsbekæmpelse er fokus i meget af det arbejde, Dignity udfører, og vil fylde mere i de kommende år. Indsatserne bygger på vores erfaringer fra det voldelige Centralamerika generelt og Honduras mere specifikt, hvor undersøgelserne viser, at vi med et voldsbekæmpende fokus kan bidrage til en næsten halvering af volden i nogle af de farligste områder omkring hovedstaden.

Voldsbekæmpelse i fattige områder er med andre ord en tilgang, som har effekt, og som har potentiale til, at dansk udviklingspolitik kan arbejde med alle de prioriteter, som udviklingsbistanden har.

Når midlerne til udviklingspolitikken skal fordeles under finanslovforhandlingerne, er det afgørende, at Folketingets partier har voldsperspektivet med.

Ellers risikerer vi at misse en åben mulighed for at nå de ambitiøse mål for dansk udviklingspolitik.

Forrige artikel Røde Kors: Ikke-offentlige midler øger agiliteten Røde Kors: Ikke-offentlige midler øger agiliteten Næste artikel MS: Bistanden skal væk fra Asiatisk Plads – og tættere på danskerne MS: Bistanden skal væk fra Asiatisk Plads – og tættere på danskerne