Vækstindsatsen skal også nå de fattige

DEBAT: Når omlægningen af den danske udenrigstjeneste sigter efter vækst og mere værdi for Danmark, håber BØRNEfonden ikke, at det er på bekostning af det langsigtede udviklingsarbejde, skriver Bolette Christensen, CEO, BØRNEfonden.

Af Bolette Christensen
Administrerende direktør, BØRNEfonden

Med et løfte om adgang til 300 millioner flere mennesker lancerede Udenrigsministeriet for nylig en omlægning af den danske udenrigstjeneste. Omlægningen betyder åbning af fire nye ambassader og et handelskontor, der modsvares af andre lukninger primært i Europa samt nedskæringer på faste stillinger.

Men betyder den nye ambassadestruktur et skridt væk fra den langsigtede udviklingsstrategi, som BØRNEfonden arbejder efter?

Den daværende udenrigsminister, Holger K. Nielsen, sagde følgende om omlægningen:

”De globale magtbalancer ændrer sig, og den økonomiske vækst findes andre steder i dag og i morgen, end den gjorde i går. Derfor åbner vi nye ambassader og styrker tilstedeværelsen der, hvor vi får mest gavn af det - politisk og økonomisk.”

Zapperi mellem vækstmarkeder
Ifølge den daværende udenrigsminister handler omlægningen om at følge væksten og skabe værdi for Danmark. Man kunne også spørge, om vi står foran et paradigmeskift i udenrigstjenesten, hvor de danske ambassader placeres, alt efter hvordan de økonomiske vinde blæser. Lidt ligesom lottovinderen, der får nye venner.

I den forgangne uge pegede den nu daværende udviklingsminister på samme prioritet i et interview til Altinget.dk, hvor han siger, at danske virksomheder med dansk støtte skal have bedre muligheder for at arbejde, hvor de selv har lyst – også i ulande uden danske repræsentationer. Igen vil lande, som endnu ikke har fundament for en bæredygtig økonomi og forudsigelig politisk udvikling, sandsynligvis blive fravalgt.  

Uden at være blind for de kommercielle gevinster ved at investere og åbne ambassader i vækstmarkederne håber vi, at omlægningen ikke er et udtryk for nye tider i dansk udviklingspolitik: At Danmark nu vil lurepasse og lukrere på den vækst, som andre skaber i stedet for at tage det lange seje træk og skabe et fundament for udvikling.

BØRNEfonden arbejder ud fra, at vi kan være med til at skabe fremtiden i stedet for at forfølge skiftende forudsigelser om den.

Efter 40 års erfaring med udviklingsarbejde i nogle af verdens fattigste lande er BØRNEfonden overbevist om, at stærke partnerskaber med den lokale befolkning i fattige lande kan skabe bæredygtige økonomier. Derfor er det også positivt, at der kommer flere ambassader i det globale Syd. Men et øget fokus på vækst bør ikke være et varsel om en fremtid med zapperi mellem repræsentationer, som jagter en kortsigtet gevinst på bekostning af det lange, seje træk i gensidigt forpligtende partnerskaber.

Udviklingsarbejde bør være langsigtet
Danmark har vi tradition og ry for at udføre godt udviklingsarbejde - særligt i skrøbelige stater. Vi skal fortsætte med det, vi er gode til! Det danske udviklingsarbejde kan forhåbentlig nu styrkes gennem sammenhængende landeprogrammer, der fokuserer på helheden frem for et kludetæppe af sektorprogrammer. Det giver rigtig god mening – også i et kommercielt perspektiv.

Med den rigtige tilgang er adgangen til 300 millioner flere mennesker en gylden mulighed, og vi skal gribe den til at indgå forpligtende partnerskaber. For hvis fokus for vores tilstedeværelse i udlandet er et snævert vækstperspektiv, glemmer vi de fattigste. Fokus skal derimod være en sammenhængende udvikling mod bæredygtige økonomier.

Fundamentet for vækst
Tager man de danske briller af og retter fokus mod de lokale behov, bliver man nødt til at interessere sig for, hvem det er, vi får adgang til. Ser man eksempelvis på Afrikas demografi tegner tallene et tydeligt billede for fremtiden. Med 200 millioner unge mellem 15-24 har Afrika den yngste befolkning i verden, og kontinentet havde i 2010 en arbejdsstyrke på 650 millioner mennesker. Den afrikanske befolkning vil fortsætte sit vokseværk.

Ifølge fremskrivninger fra FN vil arbejdsstyrken i 2040 være mere end fordoblet. Ved at investere rettidigt og med den rigtige tilgang i Afrikas fremtid kan vi skabe fundamentet for vækst.

I BØRNEfonden investerer vi netop i afrikanske børn og unge, for det er dem, der skal bære den fortsatte vækst på kontinentet. De har brug for at blive klædt på til at spille en positiv rolle i udviklingen af deres lande gennem et langt, sejt træk. Og det er i denne forbindelse, at den lokale befolkning kan drage fordel af et partnerskab med Danmark.

De skal bruge os til at blive klædt på til at blive en del af udviklingen. For et partnerskab med Danmark er forhåbentlig et helhedsorienteret partnerskab, der også inkluderer de unge såvel som de fattigste – også efter ambassadeomlægningen.

Forrige artikel Væksten ligger i den kreative sektor Væksten ligger i den kreative sektor Næste artikel Handel skal tænkes ind i udviklingspolitikken