R: Afgiftsindtægter besværliggør en grønnere transport

TRANSPORTDEBATTEN: Biler giver 35 milliarder kr. i statskassen i 2014. Blandt andet derfor er det svært at lave en reform, der mindsker transportsektorens forurening, skriver Radikales transportordfører Andreas Steenberg.

Af Andreas Steenberg
Transportordfører, Radikale

Transport er en gigantudfordring for vores klima.

Næsten 100 % af vores transport foregår ved afbrænding af benzin og diesel. Altså er det hele fossilt og udleder CO2. Transport er en stor akilleshæl hvis Danmark – ja hele verden – vil nedsætte sin belastning af klimaet.

Altinget inviterer til debat om, hvad vi skal gøre. Særligt med fokus på, hvordan bilbeskatningen kan ændres til noget mere grønt.

Rigtigt mange - lige fra FDM (bilisternes organisation) til de helt grønne organisationer - har meget gode bud. Vi beskatter nemlig efter bilens værdi og ikke dens belastning af miljø og klima.

Jeg tror hurtigt man kunne finde enighed om, hvordan et system kunne se ud. Den store udfordring er, hvordan vi fortsat finansierer vores velfærd.

Bilisterne leverer nemlig omkring 35 milliarder kroner i statskassen i år. Det store spørgsmål er, hvordan de fortsat kan det, hvis man ændrer bilbeskatningen.

Stor udfordring
På dette link kan du læse indtægter fra forskellige skatter i årene 2007 til 2015:

http://www.skm.dk/skattetal/statistik/provenuoversigter/afgifter-provenuet-af-afgifter-og-moms-2007-2015/

Alene afgiften på benzin er 7 milliarder kroner. Bare denne ene indtægt skaber selvfølgelig det paradoks, at hvis vi bliver mere grønne, fx ved at køre elbiler, så får staten ikke denne indtægt fra benzinkøb.

Bilismen forurener.

Lidt populært sagt har vi skabt den udfordring for den grønne omstilling, at netop den forurening via diverse skatter finansierer vores velfærd. Derfor er det ikke nemt at lave en reform, der fjerner forureningen.

Jeg har ikke løsningen, men jeg glæder mig til debatten her på Altinget.

 

Forrige artikel LA: Registreringsafgiften er en dårlig joke LA: Registreringsafgiften er en dårlig joke Næste artikel DTU-professor: Omlæg bilbeskatningen til gavn for alle DTU-professor: Omlæg bilbeskatningen til gavn for alle