Skævvridning i brugerbetaling bør stoppes

DEBAT: Danske Fysioterapeuter støtter Det Radikale forslag om en kulegravning af området for brugerbetaling i sundhedssektoren. Hvorfor er det gratis, når en læge undersøger muskler, mens der er brugerbetaling, hvis det er en fysioterapeut, der gør samme arbejde?

Af Johnny Kuhr,
formand for Danske Fysioterapeuter

 

Egentlig skal Charlotte Fischer jo have ros for at rejse en debat om brugerbetaling, for man behøver ikke at være engageret i sundhedspolitik i mange minutter, før man opdager, at brugerbetaling er tilfældig og sagligt ubegrundet.

 

Problemet er blot, at hendes konklusion er forkert. Løsningen er ikke bare at omfordele den eksisterende brugerbetaling.

 

For udfordringen er jo at komme skævvridningen til livs og få luget ud i de desværre alt for mange tilfælde, hvor brugerbetaling forhindrer en fornuftig udnyttelse af ressourcerne i sundhedsvæsenet.

 

Et eksempel der skriger til himlen
Et konkret eksempel: Hvis det er en læge, der foretager en undersøgelse af muskler eller led i sin udredningsproces, er der ingen brugerbetaling.

 

Hvis han i stedet vælger at lade en fysioterapeut foretage udredningen, er der straks en brugerbetaling.

 

I praksis kan det betyde, at læger af etiske grunde - patientens privatøkonomi - vælger at lade patienten vente på en scanning eller en undersøgelse hos speciallæge, frem for at få en hurtig afklaring af patientens problem.

 

Den succesfulde københavner-model
I Københavns Amt har man med stor succes kørt et projekt, der afkortede ventetiden for patienten. Amtet valgte at fritage projektets patienter for brugerbetaling - fordi det ganske enkelt blev set som en hindring. Med andre ord: Den skævhed, der er i brugerbetalingen, er kostbar i forlænget ventetid for patienten.

 

I Danske Fysioterapeuter støtter vi forslaget om at få området kulegravet, allerede fordi det ganske givet vil afsløre oplagte behov for yderligere midler, for hvorfor skal kroniske rygpatienter selv betale for behandling hos fysioterapeut?

 

Men vi ser også frem til en udredning, fordi alle har en interesse i at få sat politiske prioriteringer på den eksisterende brugerbetaling. Alene på det fysioterapeutiske område betaler syge medborgere hvert år over 380 millioner kr. ud af egen lomme for lægeordineret fysioterapi, så vi finder, at der er god grund til at se på de mange urimeligheder, som den selektive brugerbetaling fører med sig.

 

Men det vil være skidt, om en udredning bliver sat i værk, blot for at hente på gyngerne, hvad der mistes på karrusellen.

Forrige artikel Det frie valg går for langsomt Næste artikel Giv os forskning i verdensklasse