Regioner vil undgå amerikanske ADHD-tilstande

MEDICIN: Op mod hver femte amerikanske skoledreng får konstateret ADHD. Det skræk-scenarium vil regionerne undgå med de kommende retningslinjer på området. ADHD-foreningen støtter tiltaget.

Nye tal fra de amerikanske sundhedsmyndigheder viser, at op mod hver femte skoledreng bliver diagnosticeret med ADHD. 

Tallene fra Federal Centers for Disease Control and Prevention viser, at 6,4 millioner amerikanske børn i alderen 4 til 17 år har fået diagnosen ADHD i løbet af deres liv.

Det er en stigning på 16 procent siden 2007 og en stigning på 41 procent i løbet af et årti, skriver New York Times. Omkring 75 procent af de børn, som PT har en diagnose, får ADHD-medicin, skriver avisen. Læs artiklen her.

Blandt fagfolk er der langt fra enighed om, hvorvidt der også i Danmark er alt for mange børn, der får diagnosen ADHD, og om man for ofte vælger at bruge medicin mod lidelsen.
Selv om langt færre børn diagnosticeres og behandles medicinsk for ADHD i Danmark, så har de seneste års stigninger i Danmark fået Sundhedsstyrelsen til at reagere.

Styrelse: Vi har fokus på området
Enhedschef i Sundhedsstyrelsen og leder af IRF, Søren Brostrøm, har også set nyheden om de seneste tal fra USA.

Søren Brostrøm peger på, at styrelsen blandt andet har indskærpet over for de praktiserende læger, at det er specialister på området og ikke de praktiserende læger selv, som skal vurdere, om man skal skride til medicinsk behandling.

IRF, der hører under Sundhedsstyrelsen, offentliggjorde i efteråret en rapport, der viste, at antallet af brugere af ADHD-medicin ser ud til at stagnere efter ti år med kraftigt vækst.
ADHD-medicin er dog i dag et af de hyppigst brugte lægemidler til børn og unge. Det viser Apotekerforeningens seneste opgørelse over salget af medicin i 2011. Se opgørelsen her.
Sundhedsstyrelsen har efter aftale med Danske Regioner og regeringen nedsat en ekspertgruppe, der skal komme med nye retningslinjer for diagnostikken og behandlingen af ADHD.

"Disse retningslinjer skal sikre, at det er de rigtige børn, som får ADHD-medicin. Det er vigtigt, fordi også ADHD-medicin har bivirkninger. Vi kan se, at der rundt i regionerne er store forskelle på, hvor hyppigt man skrider til medicinsk behandling," siger Søren Brostrøm.

De kliniske retningslinjer for udredning og ADHD-behandling til børn ventes klar i efteråret, mens retningslinjerne for de voksne ventes klar i 2014

Astman: Retningslinjer skal modvirke overbehandling
De voldsomme tal fra USA får ikke Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), til at forklejne udviklingen i Danmark.

"I Danmark har vi oplevet en heftig udvikling på ADHD-området. Det er baggrunden for, at vi har aftalt med regeringen at få fagfolk til at se nærmere på området og få lavet nye retningslinjer. Meningen er dels at få samme kvalitet i behandlingen landet over, dels at sikre at lægerne ikke overbehandler," siger Ulla Astman, der forventer de nye retningslinjer klar til sommer.

Formanden for ADHD-Foreningen, Jette Myglegaard, er chokeret over tallene fra USA. Hun er overbevist om, at der sker en overdiagnosticering i USA.

"Opgørelsen fra USA viser, at det er næsten ti gange det omfang, man ser i Danmark. Jeg tror bestemt, at det er flere i Danmark, som går rundt med ADHD, uden at det er blevet opdaget, men slet ikke det omfang, som man ser i USA," siger Jette Myglegaard.
ADHD-foreningen støtter derfor op om udarbejdelsen af de kommende retningslinjer på ADHD-området.

Forrige artikel Socialdemokraterne får ny sundhedsordfører Næste artikel Ny 112-app skal sikre hurtigere hjælp