Løhde i stort interview: Derfor får regionerne mere magt end kommunerne

Det er ingen overdrivelse at kalde sundhedsreformen for Sophie Løhdes sundhedpolitiske hovedværk. Nu gæster hun Politisk Stuegang for at forklare og forsvare regeringens udspil.

I 2015 bebudede daværende sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) en plan for det nære sundhedsvæsen.

I sidste uge - ni år senere - var hun så endelig klar med en plan, da hun og og hendes regeringskollegaer kunne præsentere deres udspil til en omfattende sundhedsreform.

Nu er hun gæst i Politisk Stuegang, hvor hun både tryktestes på de største tiltag i reformen, og forklarer tankerne bag de mindre omtalte forslag. 

{{toplink}}

Dagens emner: 

  • Sundhedsrådene – hvorfor fik regionerne overhånden?
  • Skal sygehuslæger regne med at blive tvunget ud på provinshospitalerne?
  • Har KL grund til at frygte sygehusenes dominans?
  • Kan man bare sådan skære den akutte sygepleje ud af kommunerne?
  • Skal eksperter eller politikere fordele de 24 milliarder til nye sygehuse?
  • Hvorfor flytter regeringen den specialiserede genoptræning fra kommunerne?
  • It- og innovation: Hvor meget bliver dikteret nationalt i fremtiden?
  • Hvad bliver det sværeste i reformen?


Det siger Sophie Løhde blandt andet: 

Skal man nikke ja til Region Østdanmark som adgangskrav til forhandlingerne om sundhedsreformen?

”Hvis man er modstander af et samlet Region Østdanmark, så glæder jeg mig til at høre de pågældende partiers bud på en samlet sundhedsreform. Det har jeg endnu ikke set.”

Skal alle partier helst være med i reformforliget?

”Det er ikke et mål i sig selv, fordi det nogle gange bliver laveste fællesnævner, når alle skal have alle mulige hasan'er og andet, der skal prioriteres.”

{{toplink}}

Er reformen en gavebod, eller skal der også være mindre af noget?

"Vi skal også turde betræde den rigtig vigtige sti, der handler om, at vi skal kunne differentiere noget mere og i virkeligheden behandle folk mere forskelligt for at kunne behandle dem ens. Det er jo også ekstremt vigtigt, når vi eksempelvis snakker udviklingen af kronikerpakker."

Hvordan vil I sikre, at sygehusene ikke fortsætter med at vokse på bekostning af det nære sundhedsvæsen?

”Vi har blandt andet indlagt en mekanisme i de 17 nye sundhedsråd. Der kan ikke flyttes penge fra det nære sundhedsvæsen til sygehusene, men der kan godt flyttes penge fra sygehusene til det nære.”

Hvad bliver det sværeste med reformen?

"Den enormt store implementeringsopgave, som venter på den anden side af en aftale om en sundhedsreform. Der er mange eksempler på, at store aftaler så flotte ud på papiret, men ikke nødvendigvis gjorde den store forskel efterfølgende."

Er det en fejl, at man bygger et universitetshospital til fire milliarder i Køge?

”Ja, hvis du kunne skrue tiden tilbage, så tror jeg ikke, at man finder den dybere mening i at placere det i Køge. Det er en form for indirekte mur, man har forsøgt at lægge for at sikre, at patienterne for guds skyld ikke måtte komme ud af regionen. Og den kunne man jo mest hensigtsmæssigt have lagt på en anden måde, hvis man ikke var bundet af fortiden. Men nu er det fremtiden og ikke fortiden, at vi beskæftiger os med.”

Hvorfor står der "sundhedshuse/nærhospitaler" i udspillet? Hvad er forskellen?

"Alle kender jo min holdning. Jeg har det jo også stramt med begrebet 'nærhospital'. Jeg synes, det giver udtryk for noget, som det reelt ikke er. Men når vi har brugt den formulering, er det for at give en frihed til, at man lokalt og regionalt må døbe sit tilbud med det navn, som man synes er det mest passende og dækkende for det sundhedstilbud, man etablerer til borgerne."

{{toplink}}

Forrige artikel Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd? Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?