Region Sjællands formandskab: Vi har brug for faste læger, ikke et gæstevisit

Hvis vi vil den ulighed i sundhed til livs, der især eksisterer i Region Sjælland, er der behov for varige løsninger på rekrutteringsudfordringerne. Vi har brug for, at lægerne er her, hvor borgerne og behovet er – ikke læger på gæstevisit en dag om ugen, skriver Trine Birk Andersen, Anne Møller Ronex og Kirsten Devantier.  

Selvom vi ikke er enige i alt, er der meget at glæde sig over i regeringens udspil til en reform af sundhedsvæsenet.

Særligt den tydelige tilkendegivelse af, at landets læger skal fordeles bedre og mere retfærdigt. Det er vi overbeviste om, at der er mange borgere i Region Sjælland, der ser frem til.

Fordi det omsider kan være med til at give dem samme sundhedstilbud, som borgere i resten af landet.

Derfor er vi helt enige i udspillets forslag om et loft over stigningen i antal speciallæger på de større universitetshospitaler med henblik på at sikre en bedre fordeling.

Brug for faste læger

Der lægges op til, at en oplagt model til at knække lægemanglen på Region Sjællands sygehuse skal ske ved en sammenlægning med Region Hovedstaden.

Regeringen nævner selv, at det har den fordel, at en speciallæge eksempelvis kan være fire dage om ugen på Rigshospitalet og én dag om ugen på vores sygehus i Nykøbing Falster.

Det er en model, som vi på vegne af vores borgere – der står med de største behov – ser som uholdbar. Vi og vores borgere har ikke brug for, at lægerne kommer på gæstevisit på de sjællandske sygehuse én gang om ugen.

Vi har ikke brug for, at dygtige læger bliver sendt som en slags almisse til Region Sjællands sundhedsvæsen. Vi har brug for, at lægerne er her – hvor borgerne og behovet er.

Og misforstå os ikke. Der er hamrende dygtige læger i Region Hovedstaden. Men det er der så sandelig også i Region Sjælland. Vi har bare ikke nok læger i det hele taget, og derfor har vi brug for flere.

Model burde være omvendt

Hvorfor ikke vende 4/1-modellen på hovedet?

Som sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen senest har foreslået, så burde der måske snarere tales om en ansættelse på sygehuset i Nykøbing Falster “med en godbid om en dags ugentlig ansættelse på Rigshospitalet”.

Det er rigtigt set.

{{toplink}}

Hvis vi vil uligheden i sundhed til livs, er der behov for varige løsninger på rekrutteringsudfordringerne.

Her tror vi på at gøre det attraktivt ved at udvikle og styrke de faglige miljøer på sygehusene, og der er vi allerede i fuld gang i Region Sjælland.

Mere end bare læger

Lægerne er vigtige – men sundhedsvæsenet handler ikke kun om læger. Det handler også om at sikre en god fordeling af sygeplejersker, lægesekretærer og andre dygtige faggrupper i hele landet.

Alle er vigtige for vores sundhedsvæsen, og vi skal sikre, at vi bruger de rette hænder til de rette opgaver. Ikke bare på sygehusene, men også i den øvrige praksissektor.

Fysioterapeuter, kiropraktorer, psykologer, fodterapeuter og tandplejere kan alle spille en større rolle – særligt når det kommer til forebyggelse og behandling tæt på borgerne.

Det har vi masser af eksempler på her i Region Sjælland, hvor vi i årevis har været dygtige til at bruge vores faggrupper og kompetencer fleksibelt og fremsynet.

Som når vi for eksempel bruger paramedicinere til at køre ud til borgere i vores lægevagt og i de præhospitale vurderingsenheder for på den måde måske at kunne spare borgeren en tur på sygehuset.

Eller bruger certificerede fysioterapeuter på akutafdelinger til at scanne for blodpropper i arme og ben – i stedet for at bruge læger – så vi kan reducere ventetiden.

Brug ressourcerne bedst

Det har vi gjort, fordi vi aktivt har forholdt os til, hvordan vi bruger sundhedsressourcerne bedst muligt, og samtidig får skabt nogle rigtig gode løsninger, der virker for vores borgere.

Lad os gøre det samme, når vi kigger på måden at fordele lægerne på.

I fremtidens sundhedsvæsen er det afgørende for os, at vi får fundet gode løsninger, og at fordelingen af sundhedspersonalet sker, så vi for alvor får taget livtag
med den stigende geografiske ulighed - så ord og løfter bliver til en virkelighed, som vores borgere er tjent med og har brug for.

{{toplink}}

Forrige artikel Jesper Fisker: Hvis ikke man får patienterne på banen, lykkes sundhedsreformen ikke Jesper Fisker: Hvis ikke man får patienterne på banen, lykkes sundhedsreformen ikke