Morgenmad dumper igen ernæringstest

NYHED: Over halvdelen af morgenmadsprodukterne i en ny test ville skulle mærkes med ”spis mindre” eller ”spis mindst”, hvis ernæringsmærket var lov.

De fleste morgenmadsprodukter markedsfører sig selv som en sund og ernæringsrigtig start på dagen.

Men en ny test af 27 morgenmadsprodukter, Forbrugerstyrelsen har foretaget, viser, at det langt fra altid er tilfældet.

17 ud af de 27 produkter indeholder nemlig så meget sukker, at de ville skulle mærkes med "spis mindre" eller "spis mindst", hvis Forbrugerministeriets "spis"-ernæringsmærke var lovpligtigt på alle fødevarer.

Mærket blev aldrig lovpligtigt
Det blev det imidlertid aldrig - og forbrugerminister Carina Christensen (K) arbejder nu bakket op af Socialdemokraterne på at lancere et nyt, frivilligt fællesnordisk ernæringsmærke, der med stor sandsynlighed kun vil give "positiv" mærkning af de sunde fødevarer.

Dermed bliver der ikke mulighed for mærkning af f.eks. de sukkerholdige morgenmadsprodukter - og Forbrugerstyrelsens undersøgelse vækker derfor bekymring både i Forbrugerrådet og blandt politikerne på Christiansborg.

"Vi ved, at utrolig mange morgenmadsprodukter har for meget sukker, og at det er meget få morgenmadsprodukter, der lever op til kriterierne for 'spis mest'. Hvis man indfører en mærkningsordning, der kun har et positivt element, så er der mange forbrugere, der simpelthen aldrig vil støde på et mærke," siger Camilla Udsen, der er fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen stod bag et beslutningsforslag i foråret om at gøre det frivillige "spis mest"-mærke lovpligtigt på alle fødevarer, der sælges i Danmark, som imidlertid i sidste ende ikke kunne samle flertal. Han er ikke overrasket over Forbrugerstyrelsens undersøgelse:

"Lige præcis ved sådan nogle morgenmadsprodukter, der jo faktisk er slik, kunne det spille en rolle med et ernæringsmærke. Hvis ikke man får lavet et ernæringsmærke, som både er obligatorisk, og som indeholder positiv mærkning, så opfanger man slet ikke de her produkter," siger Per Clausen, der vil stille spørgsmål til forbrugerminister Carina Christensen (K) om, hvordan hun vil sikre, at forbrugerne bliver gjort opmærksomme på sukkerindholdet i de forskellige produkter.

S holder fast
Undersøgelsen får imidlertid ikke Socialdemokraterne til at forlange ændringer i den aftale, partiet indgik med regeringen kort før sommerferien. Det var forbrugerordfører Mette Gjerskov (S), der pressede forbrugerministeren til at iværksætte arbejdet for et frivilligt, fællesnordisk mærke - men hun gik også med til detailhandlens krav om, at det kun måtte indeholde positiv mærkning.

"De politiske realiteter var jo sådan, at det var en fællesnordisk ordning, vi kunne få. Og den tror jeg også stadig på. Nu kan forbrugerne jo faktisk få en oplysning om, at 10 af de her 27 testede morgenmadsprodukter er de bedste - og det er da god information. Jeg synes, vi er kommet langt i forhold til i dag, hvor 'spis'-mærket er et hemmeligt mærke," siger Mette Gjerskov.

Forbrugerminister Carina Christensen har ikke ønsket at kommentere undersøgelsen, så længe arbejdet med det nye nordiske mærke er i gang.

Forrige artikel Fogh fokuserede på akut kræftbehandling Fogh fokuserede på akut kræftbehandling Næste artikel Sundhed afgør vælgernes gunst