Løkke trækker på smilebåndet over Socialdemokraterne

DEBAT: Socialdemokraterne tager fejl ved at sige, at reglen om fri og lige adgang til sundhedsvæsnet er ophævet, mener sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Af Lars Løkke Rasmussen (V)
Sundhedsminister

Indenrigs- og sundhedsministerens svar på Jens Peter Vernersens indlæg på Altinget (17/9).

"Let og lige adgang til udvidet frit sygehusvalg".

Det er svært ikke at trække på smilebåndet, når Socialdemokraternes Jens Peter Vernersen i Altinget (17/9) romantiserer om dengang, hvor vi alle "i fællesskab" kunne lide sammen på ventelisterne. Dengang før 2001, hvor behandling på et privatsygehus var forbeholdt de patienter, der havde forsikringspolicen eller tegnebogen i orden.

Vernersen mener, at regeringen har ophævet den danske grundregel om "fri og lige adgang" til sundhedsvæsenet. Vernersen begrunder dette med, at flere danskere i dag har en privat sundhedsforsikring. Endnu engang må jeg konstatere det ironiske i, at de mennesker, der er mest bekymrede over arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer, er de samme, som konstant har modarbejdet enmåneds-fristen for de udvidede frie sygehusvalg. Kortere ventetider og fri ret til privat behandling for alle, hvis fristen ikke overholdes, er da ellers det bedste værn mod overflødige sundhedsforsikringer.

Socialdemokraterne har tidligere udmeldt, at de ved førstgivne lejlighed trækker beslutningen om enmånedsfristen tilbage. Det gør de under dække af, at ordningen vil koste samfundet 1 mia. kr. om året. Det tal er grebet ud af den blå luft. I 2006 brugte det offentlige i alt 447 mio. kr. på behandling af ventelistepatienter på privatsygehuse. Antallet af patienter, der vil blive omfattet af enmåneds-fristen, og som ikke allerede er omfattet af tomåneds-fristen, er færre. Det bliver altså ikke dobbelt så dyrt. Men forhåbentlig dobbelt så godt.

Smerterne og de syge hofter og knæ forsvinder jo ikke, fordi man insisterer på at behandle dem langsommere. Tværtimod medfører det flere sygedage og en dårligere livskvalitet at fastholde patienterne i en uholdbar venteposition. Med enmåneds-fristen fra den 1. oktober 2007 og med kvalitetsreformens øvrige ambitiøse initiativer på sundhedsområdet arbejder jeg for, at alle danskere får ret til en hurtigere behandling af høj kvalitet.

Vernersens tolkning af lighedsbegrebet er foruroligende. "Lige adgang" bør ikke betyde, at alle skal have præcis den samme ventetid og standardiserede behandling, om de vil eller ej. "Lige adgang" til sundhedsvæsenet bør efter min mening dække over ambitiøse patientrettigheder, der sikrer alle en hurtig og effektiv behandling af høj kvalitet, uanset behandlingsregi.

 

Forrige artikel Kommunalreformen giver dårligere kvalitet Kommunalreformen giver dårligere kvalitet Næste artikel Ventetid er sundt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.