Kommunalreformen giver dårligere kvalitet

DEBAT: Nedskæringer i kølvandet af kommunalreformen går ud over kvaliteten i de offentlige køkkener, skriver Ghita Parry fra Kost & Ernæringsforbundet.

Af Ghita Parry,
formand for Kost & Ernæringsforbundet

Kommunalreformen har trukket et tydeligt spor af nedskæringer, flytninger og omlægninger efter sig. Målet med reformen var at skabe et mere effektivt offentligt Danmark. Desværre må jeg se i øjnene, at det går den modsatte vej. Kvaliteten af det arbejde, der bliver lavet i den offentlige sektor daler, og det går virkelig ned ad bakke med kvaliteten. Og det er ikke så underligt.

Kost & Ernæringsforbundet har fået analyseinstituttet Synovate til at undersøge, hvordan kommunalreformen har påvirket driften af de kommunale køkkener. Undersøgelsen viser, at der er skåret kostfaglige stillinger væk i en række køkkener.  Køkkenerne har mistet dygtige fagfolk.
 
Samtidig vil regeringen hæve kvaliteten i den offentlige sektor med kvalitetsreformen. Hvordan er det muligt at skære ned med den ene hånd og hæve kvaliteten med den anden, spørger jeg bare.

Hver fjerde kommune skærer ned
I hver fjerde kommune er der blevet skåret arbejdspladser væk i køkkenet, fortæller de kommunale ledere, der har deltaget i Kost & Ernæringsforbundets undersøgelse. I 12 pct. af dem er der skåret én køkkenstilling væk, i godt hver tredje kommune (35 pct.) er det to stillinger. Tre arbejdspladser er skåret væk i seks pct. af kommunerne og knap hver femte kommune (18 pct) har fjernet fire køkkenarbejdspladser, og andre 18 pct. af kommunerne har skåret fem eller flere arbejderpladser væk. Omkring hver tiende leder (12 pct.) ved ikke, hvor mange arbejdspladser, der er skåret væk i kommunen.

Med en så voldsom amputering af det kostfaglige personale i de offentlige køkkener bliver det meget svært at hæve kvaliteten på den gode hverdagsmad. Det bliver svært bare at holde kvaliteten på det niveau, der var før kommunalreformen.

Politikerne har under arbejdet med at omdanne den kommunale struktur fejet kvaliteten af bordet, og det går blandt andet ud over de ældre, de unge og børnene, fordi de lever af den gode hverdagsmad fra den offentligt finansierede madservice.

Forrige artikel Behandlingsgaranti fører til skæv prioritering Næste artikel Løkke trækker på smilebåndet over Socialdemokraterne
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.