Forsikringer bør kun supplere

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen ”Privat sundhed” i Politiken. Der bliver tegnet flere og flere private sundhedsforsikringer. Det er en beklagelig udvikling, da det, med tiden, kan føre til en nedprioritering af det offentlige sundhedsvæsen. Sygeforsikringer bør kun være et lille supplement til det offentlige.

ANTALLET AF danskere, der tegner en privat sundhedsforsikring, er i stærk vækst. Og om få år vil én million danskere blive opereret, genoptrænet og behandlet på private hospitaler og klinikker. Sådan lyder et helt nyt skøn fra forsikringsbranchen.

Ved første øjekast ser det jo tilforladeligt ud. (…)

Alligevel er der grund til at forholde sig skeptisk til den snigende privatisering af sundhedsområdet. Simpelthen fordi en laden stå til-holdning kan resultere i et todelt sygehusvæsen: et privatfinansieret sygehusvæsen for dem, der er 'inde i varmen'.

Og et offentligt sygehusvæsen for dem, der er udstødt fra arbejdsmarkedet; alle dem, der hverken har en bankbog, en arbejdsplads eller en fagforening, der kan betale.

DET ER ulighed, så det basker. Og så er det selvforstærkende. For når man først har åbnet for, at ressourcestærke får private forsikringer, vil deres interesse i at presse politikerne til at forbedre det offentlige sygehusvæsen aftage.

Samtidig vil de ressourcestærkes lyst til over skatten at finansiere et offentligt system, som de ikke selv bruger, svækkes. Dermed vil vi kunne få et velfungerende privat sundhedsvæsen for de ressourcestærke, og et udsultet - offentligt - sundhedsvæsen for resten. Kittet mellem samfundsgrupperne vil forsvinde. Præcis som vi kender det fra lande, vi normalt helst ikke sammenligner os med.

MEN HVORDAN undgår vi en sådan udvikling? Først og fremmest ved at opprioritere den fælles kerneydelse, som sundhedsvæsenet nødvendigvis bør være i et velfærdssamfund. Det offentlige sundhedssystem skal være så godt og effektivt, at så få som muligt har grund til at søge tilflugt i forsikringer og privathospitaler.

(…)

Et bredt kvalitetsløft i det offentlige sygehusvæsen vil svække forsikrings- og privatiseringsbølgen. Men ikke stoppe den. Og det er helt fint. For i en situation, hvor vi ved, at efterspørgslen efter halvkosmetiske operationer og dyre behandlingsformer eksploderer ud over, hvad det offentlige kan finansiere, er det i orden med et vist forsikringselement.

Sundhedsforsikringerne kan tage toppen af presset på det offentlige system. De bør være et lille supplement til det offentlige. Men - og det er pointen - så heller ikke mere.

Forrige artikel Systemet svigter de ældre Næste artikel Stille liberal revolution