Systemet svigter de ældre

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen ”Hilmer svigtet” i Politiken. De ældre svigtes af systemet når de udskrives fra landets hospitaler. De bliver sendt hjem uden, at der efterfølgende bliver sørget for ordentlig mad og pleje. Sygehuse og ældreplejen er nødt til at etablere et bedre sikkerhedsnet omkring hjemsendelsen af de ældre.

DEN 78-ÅRIGE Hilmer Brøchner Nielsen døde i sin seng. Alene. Afmægtig. Af tørst. En fejl. Den offentlige pleje, han skulle have haft seks gange daglig, kom ikke i fire varme sommerdage. Systemet beklager. Og går videre til næste sag på dagsordenen.

(…)

Helt alarmerende er det, når Ældre Sagen med stor troværdighed kan rapportere, at alt for mange svage ældre således sendes hjem efter hospitalsophold, uden at der er sørget for efterfølgende pleje, mad og genoptræning. Det var akkurat, hvad der skete for Hilmer Brøchner Nielsen. Han kom hjem 28. juli efter et kort sygehusophold, og Odense Universitetshospital gav hjemmeplejen besked. Men beskeden gik ikke videre til rette vedkommende.

DET ER tilsyneladende fristende at betragte sagen som en klinisk og tilfældig systemfejl. Men det vil være uhyggelig ligegyldigt over for de mennesker, der kommer i klemme. Sådan skal man ikke komme af dage i Danmark. En lokal administrationschef for ældreplejen indrømmer både en oplevelse af chok, en fornemmelse af ledelsessvigt og et behov for at placere et ansvar. Det skylder samfundet både Hilmer Brøchner Nielsen og andre, som gerne skal kunne lade sig indlægge og udskrive fra danske sygehuse i tryghed.

Hvis de nuværende rutiner efterlader svage og ældre uden den pleje og opmærksomhed, de har behov for og krav på, må sygehuse og hjemmeplejen etablere et bedre sikkerhedsnet omkring hjemsendelsen af patienter. Og, nej, vi orker ikke at høre iltre udvekslinger om ressourcefordeling. Det er muligt, at et ordentligt system vil koste, og så må det koste. Men Hilmer Brøchner Nielsens sag handler primært om omsorgssvigt og et systems manglende værdighed. Det kostede i dette tilfælde en borger livet.

Forrige artikel Forurenerne må selv betale Næste artikel Forsikringer bør kun supplere