Radikale: Flere forskellige mennesker skal kende til det sociale frikort

Det sociale frikort skal udbredes demografisk, så det ikke længere hovedsagligt er mænd under 40-årsalderen med dansk oprindelse, der gør brug af ordningen. Derudover skal ordningen permanentgøres efter sin store succes med at få flere i ansættelse, skriver Christina Thorholm (R).

Arbejdsmarkedet mangler en del fleksibilitet så den kan rumme de mennesker, der lever i det danske samfund.

Særligt gælder dette udsatte mennesker, som står uden hjem, med et misbrug, en psykisk lidelse eller er psykisk sårbare. De har haft mange nederlag i systemet og har ikke ressourcer og mulighed for at starte ud i et sprint på arbejdsmarkedet med et job på 37 timer.

Man skal først lære at gå, før man kan løbe. Derfor er det naturligt, at man skal tage små skridt, nemlig have mulighed for små timelønnede jobs uden at blive trukket i ens sociale ydelse. Ligesom Rom ikke blev bygget på en dag, men over flere år, skal reetableringen af sårbare borgeres tilknytning til arbejdsmarkedet udvikle sig over tid. 

At skabe muligheder for sig selv
At stå på egne ben, kræver økonomisk selvstændighed, og er måden, hvorpå mennesker kan hjælpe sig selv gennem selvhjælp.

Det sociale frikort er med til at skabe flere muligheder, så udsatte bedre kan leve det liv, man gerne vil leve. Dette er grunden til at jeg er i politik, det er for at forøge menneskers trivsel.

Det sociale frikort er for gruppen af sårbare mennesker, der har en svag tilknytning til arbejdsmarked et essentielt skridt i den rigtige retning. Derfor er det initiativer som dette, der kræver, at borgeren selv har et engagement og en lyst til at bidrage og skabe muligheder for dem selv – det er sådan, man så småt opnår selvstændighed, selvværd og højere trivsel.

Men dette kræver en skræddersyet løsning, hvor man har muligheder for at justere arbejdstimerne efter behov, dette er den mulighed som det sociale frikort tilbyder borgeren.   

Vi skal understøtte den overlevelsesdrift, livsgejst og vilje til at klare sig for selv, vi har som mennesker, også selv om vi er udsatte.

Udfordringer med demografien
Evalueringen af det sociale frikort har vist overraskende store gevinster for borgere og kommunerne indblandet, hvor en tredjedel af medvirkende i forsøget har erhvervet sig et ansættelsesforløb efterfølgende.

Derfor mener jeg, at det sociale frikort skal være mere end bare et forsøg, og derfor er vi glade i Radikale Venstre at have været med til at forlænge forsøgsperioden, men ønsker i stedet at ordningen bliver permanent.

Sårbare mennesker skal have hjælp til selvhjælp, hvor selv en mindre tilknytning til arbejdsmarkedet har et stort potentiale. 

Den største udfordring bliver at sikre, at alle borgere får mulighed for at gøre brug af ordningen. Siden 2019 er en overvægt af mænd under 40-årsalderen med dansk oprindelse benyttet sig af muligheden.

Der skal i den grad større udbredelse og rådgivning til at få en større demografi aktiveret i ordningen. Dette vil være afgørende i næste omgang, hvor fremtiden af det sociale frikort skal forhandles.

Jeg håber ligeledes at være med til at facilitere flere forsøg på at give individer mere frihed til at skabe muligheder for dem selv. På denne måde kan flere danskere deltage på arbejdsmarkedet på de vilkår, som sætter dem op for størst mulig succes. 

{{toplink}} 

Forrige artikel Forsker og Dignity: Traumeramte flygtninge bliver glemt i oplæg til ny psykiatriplan Forsker og Dignity: Traumeramte flygtninge bliver glemt i oplæg til ny psykiatriplan Næste artikel Socialpædagoger til professionshøjskoler: Nej, pædagoguddannelsen skal ikke afspecialiseres Socialpædagoger til professionshøjskoler: Nej, pædagoguddannelsen skal ikke afspecialiseres