Brugernes Akademi: To myter om det sociale frikort skal aflives

Det sociale frikort er en adgangsbillet til et meningsfuldt arbejdsfællesskab for udsatte. Der er dog brug for at hæve både beløbsgrænse og timesats, hvis ordningen skal sikre en værdig tilværelse, skriver Anja Bloch.

Det sociale frikort giver stofbrugere som mig adgang til et fællesskab, som jeg altid har været ekskluderet fra. Jeg har aldrig selv haft et arbejde.

Jeg har prøvet at starte på en uddannelse mange gange, men presset gav mig selvmordstanker, fordi jeg er bipolar. Stofferne har i perioder af mit liv været løsningen. 

Som stofbruger får man ofte følelsen af, at man spilder sit liv. Hvorfor fanden skulle man trække vejret? Der er ikke nogen som opdager det alligevel. Men med det sociale frikort er der faktisk nogen, som venter på mig. Og det arbejde man laver, gavner nogen.

En frikortsløn kan betale for en lækker burger til aftensmad eller man kan spare op til en biograftur næste gang, man har samvær med sin datter.

Arbejdsfællesskabet
Det sociale frikort er ikke en mirakelkur. Til gengæld er det min mulighed for at føle mig som en del af noget større, af et arbejdsfællesskab. De dårlige dage bliver færre og selvværdet vokser.

Når jeg går ind ad døren til Brugernes Akademi, føler jeg mig som et almindeligt menneske. Brugernes Akademi opstod, fordi der ganske enkelt manglende nogen, som taler vores sag, og nu er det også et sted, hvor vi kan tjene penge med det sociale frikort.

For en gang skyld skal jeg ikke lave om på mig selv for at fungere i en arbejdssituation. Pludselig kan vi bruge vores ”lorteerfaringer” til noget. Så har mine lidelser ikke været forgæves. Jeg kan give noget tilbage til samfundet.

Men samfundet har fortalt os, at vi ikke kan en skid og at vi ikke er gode nok. Det sociale frikort viser det stik modsatte. Vi ER gode nok og vi KAN arbejde. Det skal bare være under vilkår som passer til os - og så er vi faktisk gode til det.

Fem ønsker
Socialstyrelsen har netop offentliggjort en evaluering af det sociale frikort. 36 procent af dem, som har fået et socialt frikort, har brugt det. Det lyder jo meget godt, men hvad med resten, dem det ikke er lykkes for?

Vi har flere gange hørt, at sagsbehandleren på jobcentret ikke ved, hvad det sociale frikort er, og så strander projektet. Jobcentret er nemlig ikke forpligtet til at hjælpe os med at få et arbejde med det sociale frikort.

Mange virksomheder tror, at de skal ansøge om tilladelse fra kommunen og forventer et bureaukratisk helvede. Og måske har virksomhederne en forestilling om, at socialt udsatte ikke kan arbejde, så hvad skal de bruge os til? De to myter skal aflives:

  1. Myten om at socialt udsatte ikke vil arbejde. Det er ikke tilfældet: Vi har bare brug for et jobmarked, der rummer os.
  2. Myten om at det ”administrative bøvl” er en tidsrøver. Det eneste, man skal kunne som arbejdsgiver og kommune, er at logge ind på hjemmesiden socialtfrikort.dk. Der er altså ingen undskyldning for ikke at komme i gang.

Brugernes Akademi og jeg har fem ønsker til fremtidens sociale frikort:

  1. Ordningen skal være permanent. Det sociale frikort skaber en kæmpe værdi for os ”som alle har opgivet,” og giver alle en chance for at arbejde og bidrage. Så kom nu politikere, tag nu det skridt til en permanent ordning.
  2. Beløbsgrænsen på de 20.000 kroner skal hæves. Jeg og mange andre har prøvet at ramme beløbsgrænsen allerede 4 måneder før jul. Giv os, der ikke har noget, en mulighed for at skabe en værdig tilværelse.
  3. Vi har ret til en minimums-timesats. Brugernes Akademi har gode erfaringer med 100 kroner i timen. Hvorfor skal vi ikke lønnes ordentligt for et ærligt stykke arbejde?
  4. Jobcentret skal på banen og formidle jobs til det sociale frikort. Og Jobcentret må aldrig gøre det til en form for arbejdsprøvning. Det sociale frikort har intet med arbejdsprøvning af gøre. Det er skabt til folk som står udenfor arbejdsmarkedet, ikke til dem som er på vej ind.
  5. Alle kommuner skal have en socialfrikorts-koordinator. Lighed i sundhed og sociale rettigheder skal styrkes, også hvad angår det sociale frikort. Lige som kommunerne har en demenskoordinator, skal alle kommuner også have en socialfrikorts-koordinator - ellers bliver det sociale frikort aldrig til det, som det rent faktisk har potentiale til.

{{toplink}}

Forrige artikel Forsker og Dignity: Traumeramte flygtninge bliver glemt i oplæg til ny psykiatriplan Forsker og Dignity: Traumeramte flygtninge bliver glemt i oplæg til ny psykiatriplan Næste artikel Socialpædagoger til professionshøjskoler: Nej, pædagoguddannelsen skal ikke afspecialiseres Socialpædagoger til professionshøjskoler: Nej, pædagoguddannelsen skal ikke afspecialiseres