Stort flertal i EU-Parlamentet vil have hentet børn hjem fra IS-lejre: Danske socialdemokrater er totalt isolerede

Europa-Parlamentet lægger nu pres på de europæiske regeringer for at få dem til at hente børn af syriens-krigere hjem til Europa. Dog ikke de tre danske socialdemokrater, der står mutters alene i deres politiske gruppe.

BRUXELLES: Partilinjen bliver holdt hele vejen til EU af de danske socialdemokrater, når det kommer til hjemtagelse af børn af syrienskrigere – også selv om det efterlader dem isoleret i deres egen politiske gruppe.

Flankeret af en enlig græker stemte de tre danske S-medlemmer af Europa-Parlamentet torsdag som de eneste europæiske socialdemokrater imod, da de folkevalgte med overvældende flertal vedtog en opfordring til de europæiske regeringer om at hente flere hundrede børn af deres egne statsborgere hjem fra fangelejre i det nordøstlige Syrien for personer med tilknytning til Islamisk Stat.

Afstemningen kom i forbindelse med vedtagelsen af en større resolution om tiåret for starten af konflikten i Syrien. Også her stod de danske S’ere isoleret, da de som de eneste socialdemokrater overhovedet stemte imod den.

Vælgerne skal kunne genkende politikken
Leder af den socialdemokratiske delegation i Parlamentet, Christel Schaldemose, står fuldt ved deres enegang.

”Vi er enige med regeringen i den linje, den har på det her område, og det er den linje, vi har stemt efter. Det er ikke nogen nem sag, og det er selvfølgelig synd for børnene, men de har valgt Danmark fra, og vi mener ikke, at den løsning, som resolutionen lægger op til, er en løsning, vi kan støtte,” siger Christel Scaldemose, der repræsenterer S i EU sammen med  Niels Fuglsang og Marianne Vind.

Hun afviser, at det vil lede til kold luft på de kommende gruppemøder i den socialdemokratiske gruppe.

”Det er en gammelkendt konfliktlinje mellem os og gruppen på alt, hvad der handler om flygtninge, migration og asyl. Der står vi ofte anderledes,” siger hun, men understreger, at det vigtigste for hende er, at partiet fører den samme politik både i Folketinget og i Parlamentet.

”Vi ønsker ikke at gøre de danske vælgere forvirrede om den socialdemokratiske politik,” understreger hun.

SF: Det er skamfuldt
Den danske regerings støttepartier i Europa-Parlamentet, SF, Radikale og Enhedslisten, stemte alle for både at hente børnene hjem og for selve resolutionen.

”Det er en virkelig stærk og meget vigtig tilkendegivelse,” siger Margrete Auken (SF), der håber, at det kan være med til at lægge pres på de europæiske regeringer for at hente de europæiske børn hjem.

Hun kalder det ”skamfuldt”, at den danske regerings linje ligger, som den ligger, og at S-parlamentarikerne stemte, som de gjorde.

”Vi skal tage ansvar for vores egne borgere. Og det er både hjerteløst og hovedløst ikke at gøre det. Især når alle vores sikkerhedseksperter siger, at vi skal gøre det,” siger Margrete Auken.

Politiets Efterretningstjeneste har tidligere konkluderet, at børnene ikke udgør en sikkerhedsrisiko for Danmark.

K: Vi skal overholde konventionerne
Også Konservatives Pernille Weiss stemte for at hente børnene hjem, selv om den stemme ikke flugter med, hvad hendes parti mener hjemme på Christiansborg.

”Ellers ville jeg jo sende det signal, at vi skal afvige fra de konventioner, som vi har underskrevet, og dem er jeg loyale overfor. Og så ser jeg også den mulighed, at hvis man kan se, at der er et barn, der skal hjem, men forældrene udgør en sikkerhedsrisiko, så må man jo tvangsfjerne barnet,” siger hun.

Modsat Socialdemokraterne tager hun uenigheden med partiet på hjemmefronten med rimelig sindsro og peger på, at der ikke altid kan være lighedstegn mellem, hvad den store konservative EPP-gruppe mener på EU-plan, og hvad linjen er i partiet i Danmark.

”Sådan er det desværre en gang imellem,” siger hun.

”Det er en præmis. Vi kan ikke være enige om alle detaljer hele tiden.”

V holder også partilinjen
Både Venstre og Dansk Folkeparti gjorde som Socialdemokraterne og stemte imod at hente børnene hjem. Dermed brød Venstre også med linjen i sin politiske gruppe, Renew, som Radikale også sidder i. De fire V-medlemmer valgte dog at stemme blank til den overordnede resolution om Syriens-konflikten.

Mindst ti EU-lande har børn af syrienskrigere siddende i de berygtede Al-Hol- og Al-Roj-lejre i Syrien.

I en rapport fra den internationale tænketank Egmont-Instituttet i Belgien fra efteråret anslås det, at der er omkring 400 europæiske fremmedkriger og 6-700 af deres børn tilbageholdt i Syrien og Irak.

Forrige artikel “Det vil være en udenrigspolitisk katastrofe af en anden verden, hvis vi ikke bliver valgt ind i Sikkerhedsrådet”  “Det vil være en udenrigspolitisk katastrofe af en anden verden, hvis vi ikke bliver valgt ind i Sikkerhedsrådet”  Næste artikel Kommune overdrager sag om tidligere borgmester til politiet Kommune overdrager sag om tidligere borgmester til politiet