Se kortet: Danmark er delt i arbejderkvarterer og velhaverenklaver

Overklassen og den højere middelklasse samler sig i storbyerne og arbejderklassen bliver presset ud i provinsen, viser ny debatbog. Gå på opdagelse i Danmarks arbejderkvarterer og velhaverenklaver helt ned på sogne-niveau.

Danskerne lever mere og mere opdelt. 

Store dele af hovedstadsområdet og Aarhus domineres i dag af de rigeste og mest veluddannede danskere, mens arbejderklassen – de faglærte og ufaglærte lønmodtagere – er blevet tvunget ud i provinsen af tårnhøje boligpriser, lyder det i den nye debatbog 'Rige børn lever bedst - Et portræt af et klassesamfund'.

De to nedenstående kort, der er udarbejdet af Arbejderbevægelens Erhvervsråd til bogen, giver et overblik over, hvor henholdsvis arbejderklassen og den højere middelklasse og overklassen bor i Danmark. 

Læs interview med Lars Olsen, der er hovedforfatter til bogen, her.

Figur 1: Overklasse og højere middelklasse defineret som topledere, selvstændige og nøglemedarbejdere, der tjener mere end det tredobbelte af den typiske indkomst. Viser de 65 sogne, hvor 40-50 procent af familierne i den erhvervsaktive alder er i overklassen og den højere middelklasse og de 48 sogne, hvor de er i flertal (2019):

 

Figur 2 Arbejderklasse: Defineret som ufaglærte og faglærte lønmodtagere med almindelige jobs: Viser den fjerdedel af sogne i Danmark, hvor der var størst andel af arbejderklassen (de røde) og næststørst (de grønne):

 

Læs mere om de sociale klasser på klassesamfund.dk.

Forrige artikel Dagens overblik: Otte kilder i Udlændingestyrelsens Syrien-rapport kritiserer konklusionen Dagens overblik: Otte kilder i Udlændingestyrelsens Syrien-rapport kritiserer konklusionen Næste artikel Med minkaflivningerne så landmændene deres værste mareridt udspille sig lige foran dem. Nu spørger de sig selv, om de bliver de næste. Med minkaflivningerne så landmændene deres værste mareridt udspille sig lige foran dem. Nu spørger de sig selv, om de bliver de næste.