S giver sin egen statsminister en næse – men mener ikke, hun har begået fejl i minksagen

Minksagen får politiske konsekvenser for statsministeren og tidligere fødevareminister Mogens Jensen. Men det er ikke nok, mener borgerlige partier, der vil have en advokatvurdering

Socialdemokratiet udtaler nu kritik af statsminister Mette Frederiksen (S) og tidligere fødevareminister Mogens Jensen og tildeler dem hver en næse for deres ansvar i minksagen.  

Det gør partiet sammen med Enhedslisten, SF og Radikale. 

Det meddeler partiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund (S), oven på et møde i Folketingets granskningsudvalg tirsdag. 

Næsen gives for statsministerens overordnede politiske ansvar for den ulovlige beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark, forklarer ordføreren. 

”Det er en proceskritik. Det er ikke et spørgsmål om, at der er foregået noget uagtsomt eller noget forsætligt. Og det er helt afgørende,” siger Stoklund på pressemødet. 

Mener du, Mette Frederiksen personligt har begået fejl?

”Nej, jeg mener, at statsministeren har et overordnet politisk ansvar for det forløb, der har været. Det har hun jo også påtaget sig. Ikke mindst på det store pressemøde, der var i fredags. Og statsministeren har jo også hele tiden sagt, at vi tager kommissionens konklusioner til efterretning,” svarer Stoklund de fremmødte journalister. 

Ifølge ordføreren kan man ikke kritisere statsministeren for ikke at have undersøgt, om der var hjemmel til beslutningen om at aflive mink i november 2020. Det er embedsmændenes ansvar, mener han. {{toplink}}

”Det er derfor, man har embedsværket – for at hejse et flag, hvis der er et problem,” siger Stoklund.  

Minkkommissionen blev nedsat af et flertal i Folketinget i december 2020 for at undersøge forløbet op til og efter nedslagtningen af samtlige danske mink. 
I alt fire nuværende og forhenværende ministre har modtaget kritik af Minkkommissionen. Men det er altså kun to af dem, der får næser og kritik. 

Venstre: "De røde partier freder jo reelt regeringen."

Mette Frederiksens rolle i sagen vil blive karakteriseret som ”meget kritisabel”, siger Enhedslistens medlem af udvalget, Peder Hvelplund.

Formuleringen omkring Mogens Jensens rolle får et nøk op og bliver beskrevet som ”særdeles kritisabel”. Også selv om han som konsekvens af sagen gik af som minister allerede i december 2020. {{toplink}}

”Med den viden, der er kommet frem af kommissionens beretning, er det klart, at vi også må udtrykke kritik af ham, ” siger Peder Hvelplund på pressemødet.

Ingen af Folketingets borgerlige partier står bag uddelingen af næserne. De mener nemlig, at regeringen slipper for let. Det fortæller Sophie Løhde, der er formand for Granskningsudvalget og politisk ordfører for Venstre. 

”De røde partier freder jo reelt regeringen ved bare at uddele et par sølle næser. Jeg tror, at danskernes retsfølelse bliver krænket, når de ser, at man kan begå ulovligheder og groft vildlede Folketinget, og så slipper man afsted med en næse, der reelt ingen betydning har,” siger hun til de fremmødte medier. 

Oppositionspartierne ønsker en advokatundersøgelse af sagen. Den skal konkludere, hvorvidt der er grundlag for at stille Mette Frederiksen for en rigsret og dermed pålægge hende et juridisk ansvar.  

Det er der dog ikke flertal bag. Alligevel kan statsministeren ikke vide sig helt sikker. For skulle der komme et flertal oven på næste folketingsvalg, vil flere blå partier sætte vurderingen i gang. {{toplink}}

Forrige artikel 58 næser på 30 år: Se listen over ministre, der har fået kritik 58 næser på 30 år: Se listen over ministre, der har fået kritik Næste artikel Dagens overblik: Ministrene siver ud af Boris Johnsons regering Dagens overblik: Ministrene siver ud af Boris Johnsons regering