Radikale lemper sit krav om udenlandsk arbejdskraft

FINANSLOV: Radikale opgiver foreløbig sit krav om at sænke den såkaldte beløbsgrænse for at få mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark. De foreslår i stedet at lade virksomheder ansætte faglærte arbejdere fra lande uden for EU på danske løn- og arbejdsvilkår. "Umiddelbart positivt," siger S.

Det har længe stået på Radikales ønskeliste at få åbnet for mere udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. 

Nu forsøger Radikale derfor at komme regeringen og de to andre støttepartier i møde ved at lempe et centralt krav.

Hidtil har partiet i sit finanslovsudspil foreslået en simpel sænkning af beløbsgrænsen, det vil sige grænsen for, hvad man skal tjene for at få lov at komme til Danmark og arbejde, fra de i dag gældende 427.000 kroner til 325.000 kroner.

Det forslag har både SF og Enhedslisten rynket på næsen ad, og derfor justerer partileder Morten Østergaard nu forslaget.

"Metoden kunne i stedet være, at man simpelthen bare siger, at virksomheder med overenskomst kan ansætte folk i faglærte stillinger, hvis bare de betaler dem den samme løn og giver dem samme vilkår, som hvis de havde ansat en dansk faglært," siger han.

Kommer det her forslag i erkendelse af, at det bliver svært at få sænket beløbsgrænsen?

"Ja, den erkendelse gjorde vi os i sommer. Men det er jo ikke sådan, at man er forhindret i at gøre det, hvis der på et tidspunkt opstår flertal for det. Hvis folk kommer hertil og udfører faglært arbejde til faglært løn, så er jeg sådan set ligeglad med, om vi kalder det at ændre beløbsgrænsen, eller om vi kalder det noget andet," siger han.

Skipper: Ikke vores kop te
Adgangen til udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU udgør en af de skarpe kanter mellem Radikale, som ønsker nemmere adgang, og regeringen, SF og Enhedslisten, som hellere vil satse på opkvalificering af danske ledige og arbejdskraft fra andre EU-lande.

Politisk ordfører Pernille Skipper (EL) er også skeptisk over for det nye forslag fra Radikale, men hælder det dog ikke fuldstændig af brættet.

"Vi ser ikke et behov for endnu mere udenlandsk arbejdskraft," siger hun.

Ville I kunne leve med det, hvis de kun må komme hertil og arbejde på danske vilkår?

"Det er sjældent så enkelt. Hvis man på nogen måde skal gøre det, skal man sikre nogle alvorlige værn mod social dumping, det vil sige risikoen for at trykke løn og arbejdsvilkår i Danmark. Det må vi jo så kigge på, men det er bestemt ikke Enhedslistens kop te," siger Skipper.

Også SF er umiddelbart negativt indstillet, men partiformand Pia Olsen Dyhr vil afvente flere detaljer om forslaget, inden hun fælder en endelig dom.

S: Positiv melding
I Socialdemokratiet tager man anderledes godt imod de nye toner fra Radikale.

"Det er umiddelbart positivt, at Radikale bevæger sig væk fra sit fokus på mindsteindtjeningskravet og ind på et andet regime, hvor vi kan diskutere nogle andre løsninger," siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen. 

Læs, hvad Dansk Industri og fagbevægelsen mener om forslaget i den fulde artikel på Altinget Arbejdsmarked.

 

 

,

Forrige artikel Elbæk: Gode idéer skal give os indflydelse på finansloven Elbæk: Gode idéer skal give os indflydelse på finansloven Næste artikel Se kortet: Håndværkerfradraget er populært i de rigeste kommuner Se kortet: Håndværkerfradraget er populært i de rigeste kommuner