Minkavl er lovligt igen, men kun tre starter foreløbigt op: Mindst 2.900 mink er på vej til Danmark

1. januar blev det igen lovligt at holde mink i Danmark. Tre avlere starter nu igen og minimum 2.900 mink er på vej til Danmark. De første kommer lørdag. SF er rasende, mens V byder genstarten velkommen.

For første gang siden aflivningerne i 2020 er det igen tilladt at avle mink i Danmark. Det står klart, efter at det omdiskuterede minkforbud udløb ved årsskiftet.

Men ifølge Fødevarestyrelsen er der foreløbigt kun tre avlere, som genoptager erhvervet. 

"Der har været konkret dialog mellem den lokale veterinærenhed og disse tre avlere," oplyser styrelsen til Altinget.

Det svarer til cirka 0,2 procent af det samlede antal minkavlere i Danmark før november 2020.

Dengang var der omkring 15 millioner mink fordelt på de danske farme, mens der nu startes op med mindst 2.900 mink, der kommer til landet de kommende uger fra Norge, Spanien og Finland.

Det oplyser brancheforeningen Danske Mink, som har kendskab til to avlere, der starter op igen.

”Jeg har hjulpet til med at finde dyrene og det praktiske, så myndighederne ved, hvor mange dyr der er. Det er den samme chauffør, der først henter dem fra Norge, og så renser bilen og kører til Spanien. Jeg regner med, at alle dyr er i Danmark inden for de næste tre uger,” siger Louise Simonsen, formand for Danske Mink.

I alt 13 minkavlere har valgt at holde muligheden åben for at starte produktionen op igen. Danske Mink repræsenterer 11 af dem, oplyser Louise Simonsen.

De avlere, der endnu ikke har taget stilling, har frem til 31. december 2023 til at genoptage erhvervet eller søge om nedlukningserstatning.

{{toplink}}

Bestilt 600 tæver i Finland

De første cirka 750 mink kommer allerede lørdag fra Norge og leveres til en minkavler, som har en lejet farm i Thyholm. Vedkommende får senere på måneden leveret cirka 1.200 mink fra Spanien.

En anden avler har tidligere udtalt, at han i første omgang har bestilt 600 minktæver fra Finland til sin farm ved Fjerritslev. I alt ventes han at modtage mellem 1.000 og 1.500 mink, som bliver leveret denne måned.

Genstarten af erhvervet kommer efter en længere politisk debat om, hvorvidt det midlertidige forbud mod minkavl skulle have været gjort permanent af hensyn til dyrevelfærd og risiko for folkesundhed.

Det Dyreetiske Råd har advaret mod at genåbne erhvervet under samme forhold som tidligere, mens Statens Serum Institut (SSI) også har konkluderet, at der er en smitterisiko forbundet med produktionen.

SSI konkluderede dog også, at coronasmittede mink vil have en begrænset betydning for folkesundheden i det nuværende smittebillede, og at sandsynligheden for, at der skulle opstå en ny bekymrende virusvariant i den danske minkproduktion, er lille, da erhvervet genoptages i langt mindre skala.

Både Enhedslisten, Radikale, SF og Alternativet argumenterede for at forbyde erhvervet, mens de blå partier talte for at lade forbuddet løbe ud.

Skal testes regelmæssigt

S-regeringen tøvede længe, men endte i sidste ende med at se bort fra ønskerne i sit daværende parlamentariske grundlag og gøre minkavl lovligt igen.

”For regeringen har det ene og alene handlet om folkesundheden, når det kommer til spørgsmålet om minkavl i Danmark. Derfor har det også været den afgørende faktor, at sundhedsmyndighederne har fundet det forsvarligt, at minkproduktion genoptages i Danmark,” forklarede daværende fødevareminister Rasmus Prehn (S) i september.

Genåbningen af erhvervet sker dog med indførelse af en række smitteforebyggende tiltag, som minkavlerne skal implementere og efterleve.

Tiltagene omfatter blandt andet ugentlige coronaprøver fra mink i alle besætninger, anvendelse af personlige værnemidler og krav om smittebeskyttelse i form af for eksempel bad og tøjskift inden adgang til besætningerne.

Modellen skal genbesøges i foråret 2023 på baggrund af en ny risikovurdering fra SSI.

{{toplink}}

SF: Noget af det mest absurde

Selv om det foreløbigt blot er tre avlere, der vælger at genoptage erhvervet, møder udviklingen massiv kritik fra SF.

”Den her genopstart af minkavl er noget af det mest absurde, jeg har oplevet i min tid i politik,” udtaler fødevareordfører Carl Valentin (SF) i en pressemeddelelse.

Han henviser især til, at det er staten, der skal betale udgifterne forbundet med de smitteforebyggende tiltag - herunder SSI's pris på 643 kroner for hver gang der testes fem mink. Hver minkvirksomhed får desuden en opstartsbonus på 150.000 kroner.

SF har af samme årsag stillet et nyt beslutningsforslag i Folketinget om at forbyde erhvervet permanent.

I Venstre hilser man omvendt genstarten velkommen.

”Jeg ønsker held og lykke til de minkavlere, som ønsker at starte op igen med minkproduktion i Danmark. Når de kan se potentiale og muligheder, er det godt og forståeligt, at de prøver at realisere deres idéer,” siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V).

Usikker fremtid

Selvom en lille gruppe avlere måtte starte op igen, synes der at være bred enighed om, at det har lange udsigter, hvis erhvervet skal vende tilbage til samme størrelse som før.

Både fodercentraler, pelserier og lignende infrastruktur er lukket ned, og det samme gør pelshuset Kopenhagen Fur.

Tage Pedersen, den mangeårige formand for minkavlernes forening Danske Minkavlere, har af flere omgange sagt, at der ikke er nogen fremtid for minkerhvervet i Danmark.   

Til Altinget udtaler direktør i Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur Sander Jacobsen også, at foreningen kun har kendskab til, at to avlere vil genoptage erhvervet.

”Det er de samme to minkavlere, som har været omtalt i en lang række mediehistorier,” siger Sander Jacobsen, der ikke har kendskab til, hvor mange mink der kommer til Danmark.

Ifølge Louise Simonsen fra Danske Mink skyldes Sander Jacobsens sparsomme kendskab, at Kopenhagen Furs rolle som talsmand for de danske minkavlere er forbi.

"Jeg er brancheforeningen nu. Kopenhagen Fur havde den position, men lukker nu. Jeg tror, at Kopenhagen Furs fokus er, at alle kan få deres erstatning. Mit mål har fra dag ét været at få det startet op igen, så det er ret naturligt, at det er blevet sådan,” siger hun.

Foreningen Danske Mink blev stiftet i april 2021.

,

Forrige artikel Nyrups nytårstale lagde kimen til storkonflikt i 1998. Nu kan fire linjer i regeringsgrundlaget gøre det samme Nyrups nytårstale lagde kimen til storkonflikt i 1998. Nu kan fire linjer i regeringsgrundlaget gøre det samme Næste artikel Kirkeministeriet opretter styrelse for landdistrikter Kirkeministeriet opretter styrelse for landdistrikter