Regeringen vil forlænge forbud mod minkavl frem til 2023

Minkavl skal heller ikke tillades i Danmark i 2022, mener regeringen. Støttepartier bakker op, mens Danske Minkavlere revser beslutningen. Det giver "overhovedet ingen mening," lyder kritikken.

Regeringen ønsker nu at forlænge forbuddet mod minkavl frem til 2023.

Det oplyser fødevareminister Rasmus Prehn (S) tirsdag efter et møde med Folketingets partier.  

Udmeldingen kommer efter, at Statens Serum Institut (SSI) tidligere tirsdag fastholdt sin vurdering om, at det vil være risikabelt at genoptage minkerhvervet efter nytår.

"Set i det lys mener regeringen, at det eneste rigtige er at forlænge det forbud, der har været i år, med et år ekstra, så det gælder ind i 2022," siger ministeren til TV2.

Ministeren tilføjer desuden, at SSI på tirdagens møde varslede nye erfaringer i 2022, som gør det muligt at træffe en beslutning om minkerhvervets langsigtede fremtid på et mere oplyst grundlag. 

Danske Minkavlere kan ikke forstå røde partiers motiv

Forbuddet mod at drive minkavl i Danmark står, som det er nu, til at udløbe 31. december 2021, men dvaleordningen - der giver minkavlere muligheden for at lægge deres produktion i dvale - kan forlænges med et år.

Og det er det, som regeringen nu lægger op til at gøre.

Meldingen kritiseres i skarpe vendinger af Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere.

Han henviser til, at covid-19 ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

"Regeringen har nedklassificeret corona som en samfundskritisk sygdom, og så giver det overhovedet ingen mening at forlænge et corona-forbud rettet alene mod minkavl. Resten af samfundet er tilbage til det normale, så jeg kan slet ikke forstå de røde partiers motiv i denne sag," udtaler Tage Pedersen i en meddelelse. 

Støttepartier bakker op

Både Radikale og SF bakker til gengæld op om, at den danske minkproduktion ikke genoptages foreløbigt. 

"Nej, Danmark skal ikke genstarte minkproduktionen. Vi har vedtaget en omfattende kompensation til avlerne. SSI siger klart, at det vil udgøre en sundhedsrisiko for mennesker. Og dyrevelfærden er stadig uacceptabel," skriver SF's fødevareordfører, Carl Valentin, på Twitter.

Hos Radikale meddeler minkordfører Zenia Stampe, at partiet vil tage stilling minkerhvervets fremtid i foråret.

"Radikale vil forlænge det midlertidige forbud mod mink. Til foråret vil vi tage stilling til minkproduktionens fremtid i DK. Her vil vi både se på sundhedsrisiko og dyreetik," skriver Radikales minkordfører, Zenia Stampe, på Twitter

Enhedslisten hilser også regeringens udmelding om en forlængelse af forbuddet velkommen.

"Det er alvorligt, når SSI siger, at der er en risiko ved at holde mink, og derfor vil det også være dybt uansvarligt at tillade minkavl igen fra nytår," siger partiets fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen.

Han lægger dog samtidig ikke skjul på, at Enhedslisten drømmer om et permanent forbud mod minkavl i Danmark. 

"I Enhedslisten vil vi allerhelst stemme for et permanent forbud mod minkavl, da det havde været den bedste løsning for både folkesundheden og dyrevelfærden," siger han. 

V: Rødt flertal må køre aftale igennem

I Venstre - der er med i den politiske aftale om kompensation til minkavlerne - er man omvendt skuffet over beskeden fra Rasmus Prehn og forløbet af tirsdagens møde.

"Vi fik ikke leveret på det, som vi havde forventet. Ministeren havde lovet en revurdering, men det eneste vi fik at vide var, at SSI mener det samme som for tre måneder siden," siger partiets erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

Han problematiserer især, at regeringen forud for beslutningen ikke har bedt SSI om at give et bud på, hvordan minkavl eventuelt kunne genoptages under forsvarlige sundhedsmæssige forhold i Danmark. 

"Når man ikke undersøger scenarier og muligheder, men blot er interesseret i at konstatere, hvorvidt der er en risiko eller ej, er svaret jo givet på forhånd. Vi mener ikke, at det er et reelt grundlag at træffe en beslutning på, men det har regeringen og dens støttepartier jo et flertal til at gøre, hvis de vil," siger Torsten Schack Pedersen. 

,

Forrige artikel Regeringens finansielle vagthund varsler øget krav til bankers polstring Regeringens finansielle vagthund varsler øget krav til bankers polstring Næste artikel Dagens overblik: Internt forhandlingsnotat forudser pladsmangel i danske fængsler Dagens overblik: Internt forhandlingsnotat forudser pladsmangel i danske fængsler