Kildevand fra Italien og burgere på Hard Rock Café: Anden uge på COP27 er i gang

Landene holder hinanden i ørerne ved det første møde på ministerniveau på COP27. Altinget er rejst til Sharm el-Sheikh i Egypten, hvor tingene måske ikke går så hurtigt, som de burde.

SHARM EL-SHEIKH: Der er proppet ved metaldetektorerne, hvor delegerede fra hele verden står i kø for at få en lyseblå FN-snørre og et adgangskort til COP27 om halsen.

"Go back," siger en af vagterne, da et afrikansk delegationsmedlem træder frem for tidligt.

Anden uge på COP27 er i gang.

I en firkantet grå og hvid bygning sidder fungerende klimaminister Dan Jørgensen (S). Han og Sydafrikas miljøminister, Barbara Creecy, er ordstyrere i den såkaldte rundbordsdiskussion – bag borde, der egentlig er firkantede.

Det er første gang, at landene skal landene se i hinanden i øjnene på ministerniveau og gøre status på klimaløfterne fra sidste års topmøde i Glasgow.

Mange forhandlere og observatører frygter efter den første uge, at 1,5-gradersmålet er ved at blive udvandet.

"Det her må ikke blive COP'en, hvor vi taber 1,5-grader," siger Alok Sharma, den tidligere COP-formand, på vegne af Storbritannien.

Samme opfordring kommer fra flere af de sårbare østater.

"I drukner os," lyder appelen blandt andet fra Marshalløerne.

Den globale gennemsnitstemperatur er allerede steget med 1,1 grader og har med den nuværende politik kurs mod en stigning på 2,5 grader i 2100.

EU er fit for 57

Også EU slår på tromme for 1,5-gradersmålet.

Frans Timmermans, EU's klimakommissær, maner den "mærkelige fortælling" om, at Ruslands invasion af Ukraine har sat en stopper for EU's klimaambitioner, til jorden. 

"Det er så langt fra sandheden, som noget kan være," siger Frans Timmermans.

Frygten for sænkede klimaambitioner – det, Timmermans kalder den "mærkelige fortælling" – skyldes eksempelvis, at nogle EU-lande har udskudt udfasning af kul.

Inden mødet meldte kommissæren ud, at EU er klar til at hæve sit reduktionsmål fra 55 til 57 procent.

Dermed kan EU – selvom det ikke er ét land – nå at komme med på den alt for korte liste over lande, der har indsendt nye reduktionsmål til FN, de såkaldte NDC'er.

Udviklingslande kalder det "hjerteskærende", at der ikke var kommet mere konkrete løfter på bordet, som det blev lovet på COP26 i Glasgow sidste år.

Stille Dan

Mødet er gået en halv time over tid, da Dan Jørgensen kommer ud af den dobbelte glasdør.

Klimaministeren vil ikke kommentere, hvordan han synes, at mødet gik, da Altinget spørger, om han har 30 sekunder.

"Nej. Det har ikke noget med tiden at gøre, det er mere, fordi jeg ikke gør det," siger han og fortsætter videre med klimaambassadør Tomas Anker Christensen.

Langs væggene står blå kartoner med kildevand fra Italien.

Kommentere vil Troels Dam Christensen til gengæld gerne.

"Det var godt, at så mange ministre holdt fast i 1,5-gradersmålet. Det var jo det, man fik reddet ved COP'en sidste år," siger sekretariatslederen i 92-gruppen, der en samling af danske miljø- og udviklingsorganisationer.

"Der var i hvert fald ikke nogen, der sagde det imod. Det er nok heller ikke så populært," konstaterer han.

Det er frokosttid, da mødet er slut. Køen foran Hard Rock Café i konferencecentrets atriumgård vokser.

Undren om egypterne

Udenfor har feriebyen Sharm el-Sheikh fået et makeover. Der er ny asfalt på vejene og lyserøde blomster mellem palmetræerne i rabatten.

Højst usædvanligt for Egypten ligger der intet affald.

Affaldet er ikke det eneste, der glimrer ved sit fravær. Normalt starter anden uge på COP'erne med, at embedsmændene efter en uges tekniske forhandlinger giver papirerne videre til ministrene.

I stedet venter COP-formand Sameh Shoukry til onsdag med at hive ministrene ind.

"Det er ikke usædvanligt, at nogle af embedsmandsforhandlingerne trækker ind i anden uge. Men her er det nærmest det hele. Det er bekymrende, og det spiller ind i fornemmelsen af, at egypterne måske ikke har en voldsom stærk slagplan," siger Troels Dam Christensen.

Forrige artikel Ny formand, underskrivelse af Grundloven og godkendelse af valgresultatet: Her er planen for det nye folketings første dage  Ny formand, underskrivelse af Grundloven og godkendelse af valgresultatet: Her er planen for det nye folketings første dage Næste artikel Her er fortællingen om dansk idræts afhængighed af spil Her er fortællingen om dansk idræts afhængighed af spil