Holstein: Enhedslisten lader næppe Mogens Jensen overleve

ANALYSE: Det er meget svært at forestille sig, at Enhedslisten freder fødevareminister Mogens Jensen (S). Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter partileder Pernille Skippers (EL) markeringer i statsministerens spørgetime.

Mogens Jensens (S) dage som fødevareminister er formentlig talte.

Det vil nemlig være meget overraskende, hvis Enhedslisten ikke erklærer mistillid til fødevareministeren, der onsdag fremlægger en redegørelse af sin og regeringens håndtering af minksagen.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter tirsdagens spørgetime i Folketinget, hvor blandt andre Enhedslistens frontperson, Pernille Skipper, har stillet kritiske spørgsmål til statsminister Mette Frederiksen (S) om sagen.

”Enhedslisten er ikke blevet mildere stemt over for Mogens Jensen den sidste uge, og allerede dengang var partiet meget skeptisk over for hans overlevelseschancer. Så det vil være meget overraskende, hvis Enhedslisten lader ham overleve,” siger Erik Holstein.

Onsdag ventes en redegørelse, som skal besvare spørgsmålet om, hvordan det kunne gå til, at regeringen først på et pressemøde meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives, mens det nogle dage senere kom frem, at der manglede lovhjemmel til den beslutning.

"Mogens Jensen skal præstere et mindre mirakel i sin redegørelse, hvis han skal klare skærene," tilføjer Erik Holstein.

Ingen hjælpende hånd til Mogens Jensen
Ifølge Erik Holstein står det efterhånden klart, at sagen ikke vil udvikle sig til en trussel mod hele regeringens liv. Men anderledes står det til med Mogens Jensens skæbne, der kan blive afgjort onsdag:

”Hverken Radikale eller Enhedslisten vil give nogen garantier. Enhedslisten er ikke alene kritiske over for lovbruddet, for Pernille Skipper er det alvorligste, at Mogens Jensen var langsom til at reagere på oplysningerne om risikoen fra minkbesætningerne,” siger Erik Holstein, som tilføjer, at fødevareministeren ikke skal regne med hjælp fra sine kollegaer:

”Hans partifæller kommer ikke til at kæmpe til sidste patron under den røde fane for at redde hans politiske liv. Mette Frederiksen vil ikke sætte regeringens liv på spil for sin fødevareminister. Det sagde hun nærmest direkte efter spørgetimen.”

Den samlede blå opposition er klar til at lægge stemmer til et mistillidsvotum, hvis Radikale eller Enhedslisten leverer de afgørende stemmer.

Statsministerens image er ridset
Selvom statsministeren og den øvrige regering ikke er i fare, har sagen skadet det image, som hun har fået bygget op under coronakrisen, siger Erik Holstein:

”Statsministeren er for første gang presset i defensiven, og selv i bedste fald har hendes ellers så professionelle håndtering af coronakrisen fået en stor bule."

"Det er indlysende, at sagen skader hende her og nu, selvom mange vælgere vil have forståelse for, at der kan ske fejl, når man skal håndtere en alvorlig sundhedstrussel,” siger han og tilføjer, at det endnu er usikkert, om det vil skade vælgernes opbakning til regeringspartiet på længere sigt:

”Det er straks sværere at sige, hvor meget det skader regeringen på langt sigt. Her kan Mette Frederiksen håbe på, at vælgerne er ret ligeglade med minksagen, når vi når frem til næste valgkamp.”

Forrige artikel Tidslinje: Her er forløbet, der fører til Mogens Jensens afgang Tidslinje: Her er forløbet, der fører til Mogens Jensens afgang Næste artikel ”Omhyggelig minister” og ”bundloyal partisoldat” blev centrum for S-regeringens første krise ”Omhyggelig minister” og ”bundloyal partisoldat” blev centrum for S-regeringens første krise