Flertal af danskerne til regeringen: Bliv væk fra VM i Qatar

Et flertal af danskerne mener, det officielle Danmark bør boykotte VM i Qatar. Resultat lægger pres på ministre, hvis de havde set frem til at følge slutrunden på lægterne, vurderer politisk kommentator.

Politikere, kongehuset og topembedsfolk bør blive væk, hvis Danmark kvalificerer sig til VM i Qatar. Det mener et flertal af danskerne, viser en meningsmåling, Epinion har foretaget for Altinget.

39 procent erklærer sig helt enige i, at det officielle Danmark skal boykotte slutrunden, mens 21 procent er overvejende enige. Blot 12 procent mener, at ministre og kongelige bør være på lægterne, hvis Danmark deltager ved slutrunden.

”Resultatet er usædvanlig klart, og det lægger naturligvis et pres på Mette Frederiksen og hendes regering, hvis man havde tænkt sig at sidde på lægterne og klappe af landsholdet. Man må sige, at det er et meget lille offer at bringe, hvis det officielle Danmark holder sig væk. Det er et minimum, hvis politikerne mener kritikken af Qatar alvorligt,” vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Debatten om VM i Qatar har stået på i årevis, men tog for alvor fart i starten af 2021, da The Guardian kunne fortælle, at minimum 6500 migrantarbejdere havde mistet livet, efter Qatar fik tildelt slutrunden. Regimet fordømmes fra en lang række aktører herhjemme, og regeringen kan få et forklaringsproblem, hvis man vælger at bakke op en slutrunde i et land som Qatar, vurderer Erik Holstein.

”Der har mest været fokus på, at Qatar holder gæstearbejdere under slavelignende forhold, og det er også et meget alvorligt kritikpunkt. Men dertil kommer, at Qatar er et regulært diktatur, der har støttet suspekte islamistiske fundamentalister i området. Så landet burde på alle punkter være helt uspiseligt for en dansk regering,” siger han.

Zoomer man ind på tallene, kan man se, at at 67 procent af de røde vælgere mener, at ministre og kongehus bør blive væk fra tribunerne, hvis Danmark kvalificerer sig til VM i Qatar. Blandt de blå vælgere støtter 54 procent, at det officielle Danmark bør boykotte slutrunden.

”Der er ingen tvivl om, at vælgere fra begge fløje er enige om kritik af de slavelignende arbejdsforhold, diskrimineringen af kvinder og styrets enevældige og islamistiske karakter. Når der alligevel er flere af venstrefløjens vælgere, der ønsker, det officielle Danmark holder sig væk, skyldes nok, at man på højrefløjen i højere grad mener, at sport og politik skal adskilles,” siger Erik Holstein.

R: Ingen ministre på lægterne i Qatar
Indtil videre har statsminister Mette Frederiksen (S) og kulturminister Joy Mogensen (S) spillet bolden videre til idrætsorganisationerne, når de blevet konfronteret med slutrunden i Qatar. Men i regeringens parlamentariske grundlag er man begyndt at skærpe retorikken.

"Med tanke på de krænkelser af menneskerettighederne, der foregår i Qatar, så mener vi ikke, at eksempelvis ministre skal tage ned til slutrunden og dermed risikere at legitimere arrangementet. Derfor glæder jeg mig også over, at et flertal af danskerne støtter den linje" siger Radikales idrætsordfører, Kristian Hegaard.

Enhedslisten advokerer endda for, at det danske landshold slet ikke skal deltage ved slutrunden, men så langt er Kristian Hegaard ikke klar til at gå.

"Det kan få nogle ret vidtrækkende konsekvenser for landsholdet, hvis man eksempelvis gik ind og pålagde DBU en boykot. Blandt andet kan Danmark blive forhindret i at deltage ved fremtidige slutrunder, så man skal tænke sig rigtig godt om, hvis man tager det skridt. Så det vi siger er, at det officielle Danmark bør blive væk, hvis vi kvalificerer os," siger han.

Danmark fører i skrivende stund sin kvalifikationspulje med maksimumpoint og har blandt andet afklapset det formodede næstbedste hold, Østrig, med 4-0 på udebane. Men regeringen vil endnu ikke tage stilling til, hvordan man forholder sig til slutrunden.

"Vi har tidligere meldt ud, at vi tager beslutningen, hvis Danmark kvalificerer sig, og det er stadig vores linje," siger Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær.

Samtidig mener han, at der kan være gode argumenter for at sende det officielle Danmark afsted, såfremt landsholdet kvalificerer sig.

"Jeg vil gerne understrege, at jeg synes, det var en virkelig dårlig beslutning at placere en slutrunde i Qatar. Men når den nu er sket,  skal man overveje, om det ville gøre en forskel, hvis eksempelvis danske ministre blev væk. Ville Qatars ledere overhovedet opdage det? Det kan jeg godt være i tvivl om. Så måske er det i virkeligheden bedre at tage derned og så bruge det som en platform til at sætte fokus på problemerne i Qatar," siger Kasper Sand Kjær.

Forrige artikel Afgørende pensionsreformer har ikke givet så mange ekstra hænder som forventet Afgørende pensionsreformer har ikke givet så mange ekstra hænder som forventet Næste artikel Dagens overblik: V skaber flertal til modtagecentre, og partier vil presse for svar om hjemtagelser i afslutningsdebat Dagens overblik: V skaber flertal til modtagecentre, og partier vil presse for svar om hjemtagelser i afslutningsdebat