Der kører et diplomatisk skakspil mellem DBU og FIFA. Nu kritiserer organisationer FIFA's seneste træk

Play the Game og Amnesty er kritiske over for FIFA's svar på DBU's åbne brev, der kræver forbedringer for migrantarbejderne i Qatar. De roser samtidig det danske fodboldforbund og opfordrer til, at man finder allierede uden for Skandinavien, så man kan fortsætte med at lægge pres på FIFA.

FIFA svarer ikke tilstrækkeligt på konkrete DBU-krav og tegner et for rosenrødt billede af FIFA's indsats i Qatar.

Sådan lyder dommen fra Play the Game over det brev, som FIFA tidligere på ugen sendte til DBU.

"Det virker ikke som om, at FIFA helt har forstået alvoren i kravene fra DBU," siger senioranalytiker Stanis Elsborg.

FIFA's seneste træk er et svar på et diplomatisk pres fra blandt andre DBU, som i et åbent brev har krævet, at Qatar implementerer de vedtagne reformer af migrantarbejdernes rettigheder. Samtidig vil DBU have overblik over, hvor mange migrantarbejdere, der er døde i forbindelse med opførslen af VM-infrastruktur. 

Men FIFA's svar imponerer ikke just senioranalytikeren.

"Jeg synes jo, det er et brev, hvor FIFA slipper lidt for let henover de krav og spørgsmål, som DBU rejser. Især i forhold til obduktion af migrantarbejdere, hvor FIFA er tilbøjelige til ikke at ville tage det seriøst nok i deres svar," siger Stanis Elsborg og fortsætter.

"FIFA sår tvivl om de dødstal, der har været fremme i offentligheden. Men det er jo paradoksalt, for det skyldes jo netop, at gennemsigtigheden og åbenheden omkring de her dødsfald er ikke-eksisterende i Qatar."

Et strategisk svar fra FIFA
Debatten om VM i Qatar har kørt gennem flere år, men blussede for alvor op, da The Guardian i starten af året kunne fortælle, at minimum 6500 migrantarbejdere var døde, siden Qatar fik tildelt VM-værtsskabet.

Læser man FIFA's brev fremgår det imidlertid, at FIFA og Qatar i fællesskab har skabt en række forbedringer for migrantarbejderne.

"Store dele af brevet er en opremsning af alle de gode ting, man har gjort. For FIFA har et behov for at signalere over for omverdenen, at man gør noget. På den måde er det et meget strategisk brev," siger Stanis Elsborg.

Amnesty bakker op om den udlægning.

"Jeg anser det som et høfligt og diplomatisk svar, hvor FIFA tegner et langt mere positivt billede af menneskerettighedssituationen i Qatar, end vi kan genkende," siger politisk rådgiver Annette Stubkjær.

Hun understreger, at der er sket forbedringer i Qatar. Man har besluttet at afskaffe de slavelignende arbejdsforhold, hvor migrantarbejderne blandt andet får inddraget deres pas. Samtidig er der etableret klimaanlæg, som regulerer temperaturen på de ellers glohede stadionbyggepladser.

"Men der er desværre stadig store problemer," siger Annette Stubkjær.

Amnesty peger på, at en nyetableret komité egentlig skulle sikre, at migrantarbejdere kunne blive kompenseret, hvis deres arbejdsgiver ikke udbetaler dem løn. Men en lang række sager er blevet syltet.

Samtidig oplever migrantarbejdere fortsat, at deres pas bliver inddraget, og at de arbejder op til 14 timer om dagen.

"Vi mangler i høj grad at se, at de fine beslutninger, der er truffet på papiret, også bliver fuldt ud implementeret," siger Annette Stubkjær.

"DBU har gjort det godt"
Amnesty mener dog ikke, at det vage svar fra FIFA falder tilbage på DBU.

"Jeg synes, DBU har gjort det godt. Man står i en svær situation som et lille forbund, men er trods alt lykkedes med at lægge en form for pres på FIFA," siger Annette Stubkjær.

Play the Game bakker op om den udlægning.

"Man kan ikke klandre DBU for at forsøge at gøre noget. Og jeg synes stadig, at det kritiske, åbne brev var et godt træk," siger Stanis Elsborg.

Han håber nu, at DBU-toppen følger op på løfterne om, at man sammen med Sverige og Norge får lagt en plan for, hvordan man skal få VM i Qatar på dagsordenen til næste FIFA-kongres 21. maj. Men i længden kan de nordiske lande ikke stå alene.

"Vi må erkende, at det ikke er fodboldstormagter. Hvis vi for alvor skal rykke noget, så er vi afhængige af, at Tyskland, Holland og Belgien, som har været ude med trøjedemonstrationer, også melder sig ind i kampen," siger Stanis Elsborg.

Amnesty mener også, at det er nødvendigt, at flere lande tilslutter sig koret af kritikere.

"Lige nu har vi en vigtig debat herhjemme, og så handler det for DBU om at holde trykket på FIFA og forsøge at få skabt sig nogle alliancer med europæiske lande uden for Skandinavien. Og det er også mit indtryk, at DBU er i gang med det arbejde," siger politisk rådgiver Annette Stubkjær.

Forrige artikel Ministerium får skarp kritik for at have vendt det blinde øje til mulig svindel med landbrugsstøtte Ministerium får skarp kritik for at have vendt det blinde øje til mulig svindel med landbrugsstøtte Næste artikel Foreningslivet bløder: 2 ud af 3 af DUFs medlemmer har mistet frivillige Foreningslivet bløder: 2 ud af 3 af DUFs medlemmer har mistet frivillige