Erhvervsliv: Sådan kan danske virksomheder blive ramt af sanktioner mod Rusland

Erhvervsorganisationerne forventer, at den seneste optrapning af konflikten mellem Rusland og Ukraine får konsekvenser for den danske samhandel med Rusland. Udelukkelse af SWIFT-systemet er et ”drastisk skridt”, som med stor sandsynlighed bliver taget i brug, lyder det fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv og SMVdanmark frygter, at samhandelen mellem Rusland og Danmark for alvor bliver begrænset i lyset af, at Rusland natten til torsdag invaderede Ukraine.

For sanktioner mod Rusland vil ramme de fleste danske virksomheder, der handler med Rusland, lyder det fra Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel, EU og International i Dansk Erhverv.

”De tre største komponenter i den danske eksport til Rusland, der bliver ramt, er formentlig medicin, søtransport og maskiner og teknisk udstyr især til fødevaresektoren i Rusland,” siger Michael Bremerskov Jensen.

Han formoder dog, at medicin som vare bliver undtaget, da det før er set, at man friholder medicin i internationale sanktioner som en vare, man ikke må handle med.

De små og mellemstore virksomheder er de mest udsatte, ifølge administrerende direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt. 

"Virksomheder inden for de sektorer, som er meget eksponeret for at blive sanktionsramt, er mere sårbare, fordi det er sværere for de små virksomheder at refinansiere sig i banken," siger han.

En stor virksomhed, som eksempelvis Carlsberg, vil ifølge ham formentlig have nemmere ved at få en midlertidig finansiering for de udfordringer en krise i Rusland giver end en mindre virksomhed fra banken, som leverer komponenter ind til russisk industri. 

Det drastiske skridt

EU er på vej med en række sanktioner mod Rusland.

En sandsynlig sanktionsmulighed er ifølge Michael Bremerskov Jensen fra Dansk Erhverv, at EU vælger at udelukke Rusland fra SWIFT-systemet, der er et internationalt system, banker bruger til at kommunikere med hinanden og overføre betalinger mellem eksempelvis russiske og vestlige banker.

”Det er et meget drastisk skridt fra EU’s side, som kommer til at påvirke alle de virksomheder, som handler med Rusland i Danmark uden undtagelse. Men det kunne jeg godt forestille mig sker,” siger Michael Bremerskov Jensen.

Han understreger, at virksomheder allerede før de kender til sanktionerne bør overveje, om de ønsker at sende varer til russiske kunder, da de kan risikere ikke at få betaling for varerne.

Et worst case-scenarie vil være, at danske datterselskaber bliver pålagt et slags forbud, som gør, at de ikke må sælge deres varer på det russiske marked, mener Michael Bremerskov Jensen. Der findes cirka 155 af disse selskaber i Rusland i dag, der beskæftiger i alt cirka 20.000 mennesker.

"Det vil være et direkte tab af omkostning og slå meget hurtigt igennem på deres bundlinje," lyder det fra fagchefen.

{{toplink}}

Danmark rammes, hvis Tyskland rammes

Ifølge Dansk Erhverv og SMVdanmark eksporterede Danmark for 15 milliarder kroner i varer og tjenester til Rusland, hovedsageligt til eksport. 

Hos SMVdanmark forventer man ikke, at der bliver tale om en økonomisk katastrofe, men topchef Jakob Brandt peger på, at tysk økonomi kan få indflydelse på dansk erhvervsliv, eftersom mange SMV’er eksporterer til Tyskland.

”Danmark kan specielt blive ramt, hvis noget af tysk industri bliver afholdt for at kunne sælge varer til Rusland, så er en lang række danske virksomheder underleverandører til europæisk produktion,” forklarer Jakob Brandt fra SMV Danmark.

Et andet område, der er særligt udsat, er energipriserne, mener Jakob Brandt.

”Hvis vi får lukket for gassen, og vi ser en betydelig stigning på energiomkostninger, så vil europæisk produktion blive mindre konkurrencedygtigt og vil kunne tabe andel på verdensmarkedet,” forklarer han.

SMVdanmark: "Vores største bekymring lige nu er it-kriminalitet"

Når SMV-topchefen kigger på konflikten mellem Ukraine og Rusland er det ikke den danske økonomi han er mest bekymret for, men nærmere de små og mellemstore virksomheders it-sikkerhed.

"Der, hvor vi ser den største bekymring lige nu, er it-kriminalitet, som vi også er blevet briefet om af Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet," siger Jakob Brandt. 

Frygten består i, at der er en chance for, at russerne bruger deres digitale kompetencer til at ramme kritisk infrastruktur i Europa og samtidig almindelige virksomheder for at destabilisere økonomien i de vestlige lande.

"Vi må desværre erkende, at de små virksomheder er blandt dem, der er dårligst stillet i forhold til it-sikkerhedsbeskyttelse og cyberkriminalitet. Vi vil meget vel kunne se en situation, hvor russiske cyber-kriminelle er ude på at lave ravage i økonomien ved at ødelægge handelsplatforme og betalingsinfrastrukturer," lyder det fra topchefen.

SMVdanmark foreslår, at man giver kompensationspakker til de virksomheder, som bliver hårdest ramt af mulige politiske sanktioner. 

"Vi står lige bag de danske og europæiske politikere fra erhvervslivets side. Vi skal reagere hårdt, og så kan det være, at vi efterfølgende må se, om man bliver nødt til at etablere hjælpepakker, som vi har set under corona for at hjælpe nogle virksomheder," siger han.

Forrige artikel Ukraines ambassadør efterlyser militær og økonomisk hjælp: Rusland truer ikke kun Ukraine, men hele den civiliserede verden Ukraines ambassadør efterlyser militær og økonomisk hjælp: Rusland truer ikke kun Ukraine, men hele den civiliserede verden Næste artikel Danmark stiller 20 kampfly og en fregat til rådighed for Nato Danmark stiller 20 kampfly og en fregat til rådighed for Nato