Emiraternes ambassadør: FCK og Engelbrecht tegner et ukorrekt billede af Dubai

KRONIK: Transportministerens ordvalg om coronatests i Dubai er med til at tegne et ukorrekt billede af Dubai, og det vil vi ikke acceptere, ligesom FCK's påstand om dårlige menneskerettigheder er uigenkendeligt, skriver Emirateternes ambassadør i Danmark Fatema Khamis Al mazrouei.

Af Fatema Khamis Al mazrouei
De Forenede Arabiske Emiraters ambassadør i Danmark

I kølvandet på den danske regerings beslutning om et midlertidigt stop for flyvninger til og fra Emiraterne - dette på grund af mistanke om uregelmæssigheder i forbindelse med coronatests foretaget af privatklinikker i Dubai - vil jeg gerne forsikre den danske offentlighed om, at min regering og de danske myndigheder har indledt en konstruktiv dialog, hvor der arbejdes på højtryk på at finde en løsning, som fjerner enhver tvivl om kvaliteten af de test, som bliver udført i Dubais internationale lufthavn.

Der er blevet drøftet en række forskellige testmodeller til brug for passagererne fra Dubai Lufthavn før deres afgang til Danmark.

Jeg kan forsikre, at både de offentlige og private testcentre og klinikker i Emiraterne og Dubai lever op til de højeste internationale standarder. Jeg kan dog ikke umiddelbart afvise, at nogen har misbrugt deres stillinger og offentlige hverv. Skulle dette være tilfældet, vil dette ikke blive accepteret, og der vil fra myndighedernes side blive slået hårdt ned på den slags aktiviteter.

Vi har igangsat en grundig undersøgelse, og har i den forbindelse brug for mere konkrete informationer fra vores danske kollegaer om de problematiske, negative test, således at vi kan belyse baggrunden for, hvad der egentlig er sket.

Sprog skal bruges med omhu
Som bekendt er sprog et vigtigt og stærkt værktøj inden for politik og diplomati. Det kan være meget konstruktivt, men det kan også være manipulerende og skadeligt, hvis man ikke bruger det med omtanke.

Jeg vil gerne pege på specielt én ministers (transportminister Benny Engelbrechts, red.) ordvalg i forbindelse med en udtalelse omkring problematikken, hvor han anvendte ord som 'sjusk og fusk' i sin beskrivelse af coronatests foretaget hos private klinikker i Dubai.

Jeg er overbevist om, at ministeren ikke havde til hensigt at virke generaliserende, men hans ordvalg kan misforstås og være med til at tegne et ukorrekt billede af Emiraterne og i særdeleshed Dubai, og det vil vi ikke acceptere.

Sanjay Shah-sagen
Dubai har været i mediernes fokus i den seneste tid, dels på grund af FCK's aflysning af en træningslejr i byen, men mest på grund af en britisk statsborger under navnet Sanjay Shah, som opholder sig i byen.

Han er sigtet for forfalskning og skattesvindel i Danmark, hvilket han benægter, blandt andet i et interview med Børsen sidste år. Det betyder ikke, at vi er enige med ham og beskytter ham. Dubai er ikke gemmested for skattesvindlere, som nogle hævder.

Der bor i hundredevis af dygtige og anstændige erhvervsmænd og iværksættere i  Dubai og resten af landet, men det betyder desværre ikke, at der ikke findes nogle grådige og uanstændige deriblandt. 

I forhold til Sanjay Shah-sagen vil jeg gerne bekræfte, at vores justitsmyndigheder har samarbejdet med deres danske kollegaer, og samarbejdet vil naturligvis fortsætte gennem officielle og diplomatiske kanaler, indtil sagen bliver afgjort.

Ingen skal få lov til at misbruge skattesystemet og skatteydernes penge i Danmark. Jeg har stor respekt for skatteyderne, da de er hovedkraften bag finansiering af det danske velfærdssamfund, som jeg mener er et af de bedste i verden. Den eksisterende, unikke tillid mellem borgerne og staten i Danmark må ikke sættes over styr.

Styrket respekt for menneskerettigheder
Angående FCK's aflysning af deres træningslejr i Dubai, som begrundes med en påstand om utilstrækkelige menneskerettigheder, vil jeg gerne sige, at jeg har respekt for FCK, og jeg har selv været i Parken og nydt deres særlige fodboldspil, men jeg kan ikke genkende det billede, som FCK tegner af forholdene i Emiraterne.

Vi arbejder ihærdigt for at styrke respekten for menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder for alle, som bor i Emiraterne - inklusiv immigrantarbejdere.

Den føderale regering og regeringer i samtlige Emirater har på det seneste vedtaget en række reformer og love med henblik på at forbedre arbejdsvilkår for immigrantarbejdere og sikre deres rettigheder til et værdigt sted at bo, til ferie og sundhedsydelser, og hvis de bliver syge eller kommer til skade på arbejdspladsen - dette i overensstemmelse med internationale standarder.

Vi er ikke perfekte, men bestræber os konstant på at blive bedre og udvide vores erfaring på området gennem dialog og samarbejde med blandt andet med den internationale arbejdsorganisation og FN. 

FCK's holding vil ikke ændre på, at Dubai skal være vært for en række sportsarrangementer i den kommende tid, blandt andet Dubai Women Running Challenge, som skal afholdes i februar. Store fodboldklubber såsom FC Barcelona har endda et fodbold-akademi i byen. Vi ønsker derfor at byde FCK og andre danske klubber varmt velkommen i fremtiden.

Vi har brug for samarbejde som aldrig før
Emiraterne er ligesom Danmark stærkt udfordret af hændelser i verden omkring os: store internationale spørgsmål som klimaforandring, grøn omstilling, cybertrusler, pirateri, hastig teknologisk udvikling og fremtidige miljømæssige og epidemiske udfordringer. Dette kommer til at påvirke vores livsstil og syn på verden og vil præge den internationale politiske dagsorden i de kommende år.

Derfor skal vi have vilje til samarbejde, styrke internationale organisationer og dermed skubbe verden i retning af mere regelbaseret orden.

Corona-pandemien har vist, at verden er meget skrøbelig, og derfor har vi brug for hinanden som aldrig før. Vores skæbner og interesser er stærkt knyttet til hinanden. Ingen kan klare det alene.

Jeg mener, at samarbejde med andre lande er nøglen til en løsning. Ud fra den forståelse - og som opbakning til COVAX-initiativet lanceret af verdenssundhedsorganisation WHO for at sikre to milliarder Covid-19 vacciner til lav- og mellemindkomstlande - yder Dubais vaccine-logistikalliance sit bidrag til initiativet. Det sker i samarbejde med Emirates Flights og Dubai World Ports, der skal bidrage med opbevaring, fordeling og transport af vaccinerne.

Emiraterne har også sendt humanitær- og sundhedshjælp til mere end 47 lande under coronakrisen.

Vi kommer ikke til at ligne hinanden
Jeg mener, at vi som små og mellemstore lande er stærkt afhængige af globalisering og international handel. Vi skal arbejde sammen om at skubbe verden i den rigtige retning og styrke multilateralisme.

Vi skal styrke vores hidtidige samarbejde, især i forhold til overvågningsmissionen i Hormuz-strædet, den grønne omstilling osv. Vi skal finde løsningerne på vores uenigheder gennem dialog, udveksle erfaringer og lære af hinanden. Samtidig skal vi huske på og acceptere, at vi ikke vil komme til at ligne hinanden, da vores historie, kulturer og traditioner er forskellige.

Kampen mod corona skal fortsætte, og vi har et gensidigt ansvar over for hinanden, ligegyldigt om du er sportsstjerne, diplomat eller kassedame. Nedlukningen for flyvningerne til og fra Emiraterne er hverken i Danmarks eller Emiraternes interesse og bør ikke fortsætte længere end højest nødvendigt.

Forrige artikel RU-formand om Radikales udlændingepolitik:  Det er ikke målet, men midlet, der skal forandres RU-formand om Radikales udlændingepolitik: Det er ikke målet, men midlet, der skal forandres Næste artikel Militæranalytiker: Ingen ansatte i Forsvaret vil følge Bramsens vision Militæranalytiker: Ingen ansatte i Forsvaret vil følge Bramsens vision