EL-rådgiver om rokade: Hæstorps exit er et tegn på Socialdemokratiets rå desperation

Det er et tegn på Socialdemokratiets rå desperation over deres fortsatte nedtur i København og en mangel på respekt over for hovedstaden at bruge overborgmesterposten i en regeringskabale, skriver Ludvig Goldschmidt.

Den længe ventede ministerrokade indeholdt et overraskende element for mange. Sophie Hæstorp Andersen, der ikke har formået at slå igennem som overborgmester og vende den langvarige nedtur for Socialdemokratiet i København, bliver nu flyttet ind i regeringen som social- og boligminister.

Samtidig fyres Mette Frederiksens trofaste allierede Pernille Rosenkrantz-Theil, der nu har annonceret, at hun vil være kandidat til overborgmesterposten.

Vi har at gøre med en klassisk topstyret studehandel. Så sent som i april havde Socialdemokratiets medlemmer i København ellers valgt Hæstorp Andersen som deres kandidat til kommunalvalget i 2025. Men allerede dengang svirrede København af rygter om, at Socialdemokratiets top så temmelig indifferent på den slags partidemokrati.

{{toplink}}

Den kommunalpolitiske strategi fra Socialdemokratiets side er næsten for åbenlys: Nu prøver de i stedet med en politiker, der for længe siden var en del af venstrefløjen, i håbet om at københavnerne måske af den grund vil se bort fra alle de elementer i Socialdemokratiets politik, der er uspiselige fra hovedstadens perspektiv.

Det er et typisk eksempel på politisk strategi dyrket i et laboratorium, tilsat en god portion hensyn til personlige relationer. Men den slags går som regel fuldstændigt galt.

Københavnerne er trætte af Socialdemokratiet

Rosenkrantz-Theil har ingen kommunalpolitisk erfaring. Hun tilhører ikke engang det største parti på Københavns Rådhus. Københavnerne er trætte af, at Socialdemokratiet svigter klimaet og vandmiljøet, mistænkeliggører vores mange muslimske naboer og tromler kæmpeprojekter som Lynetteholmen ned over hovedstaden.

Værst af alt, så løber Hæstorp Andersen nu som den anden socialdemokratiske overborgmester fra posten før tid.

Først gik Frank Jensen i vanære oven på en kæmpe bunke MeToo-sager. Nu bliver Hæstorp Andersen så også smidt på porten.

Det er et tegn på rå desperation over deres fortsatte nedtur i København og en mangel på respekt over for hovedstaden at bruge overborgmesterposten i en regeringskabale.

Som Hans Engell straks og præcist satte ord på det:

"Det er rimelig skandaløst, at Socialdemokratiet er ved at brænde fuldstændig ned under Hæstorp Andersen, og så bruger man en ministerrokade på at prøve at løse et problem for Socialdemokratiet i København".

Hvis det er sådan, at Socialdemokratiet tror, at de kan hige sig fast i magten i København, så kan de andre røde og grønne partier godt allerede begynde at kigge sig om efter en overborgmester fra et andet parti. Gerne en, der står til at få opbakning fra en stor del af københavnerne til kommunalvalget i 2025.

Øverst på den liste må Line Barfods (EL) navn stå. Hun har erfaringen, er vellidt og respekteret for sin seriøsitet på rådhuset, og så står hun i spidsen for rådhuset største parti, Enhedslisten.

Forrige artikel KL om nyt grønt ministerium: Slut med skåltalerne – nu skal vi trække i arbejdstøjet KL om nyt grønt ministerium: Slut med skåltalerne – nu skal vi trække i arbejdstøjet Næste artikel Bestyrelsesformand: Med Dan Jørgensen valgte statsministeren klogt at sætte kvalifikationer over køn Bestyrelsesformand: Med Dan Jørgensen valgte statsministeren klogt at sætte kvalifikationer over køn