Dyrevelfærden halter igen-igen på svinebesætninger: Knap hver tredje overtræder loven

Antallet af lovbrud i statens stikprøver i svinebesætningerne er for ellevte år i træk på et højt niveau, viser ny rapport. Der er især problemer med at sikre syge grise ordentlig pleje og sørge for adgang til beskæftigelsesmateriale. Hovedrystende, mener Dyrenes Beskyttelse. Minister varsler nye initiativer.

Skiftende ministres løfter om forbedringer af dyrevelfærden i landets grisestalde er stadig langt fra at blive indfriet.

I statens seneste stikprøvekontrol har knap hver tredje svinebesætning problemer med at overholde statens regler på området. Og det er langt fra første gang. 

Det viser Altingets opdaterede gennemgang af Fødevarestyrelsens årlige kontrolrapporter fra 2011 til 2022.

I den nyeste rapport har 31 procent af kontrolbesøgene på landets svinebesætninger givet anledning til sanktioner, mens også 46 procent af kvægbesætningerne har brudt reglerne.

Tallene bekræfter en tendens fra de seneste år, hvor antallet af lovbrud i kvægbesætningerne er steget støt, og hvor cirka hver tredje svinebesætning kontinuerligt har problemer med at efterleve reglerne.

Hos grisene er der som i de forrige år især problemer med mangelfuld adgang til beskæftigelsesmateriale og med at sikre syge og tilskadekomne dyr den nødvendige pleje. Den utilstrækkelige behandling af syge dyr er også en af de hyppigste årsager til sanktioner hos kvægene.

”Reglerne eksisterer for at give dyrene i landbruget et absolut minimum af beskyttelse mod lidelse, smerte og overlast, og ikke engang dét bliver overholdt. Det er hovedrystende,” siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse.

”Man kunne håbe på, at det gav anledning til refleksion indadtil i landbruget, men desværre må vi konstatere, at niveauet af overtrædelser har været stabilt eller stigende i mange år,” fortsætter hun.

Artiklen fortsætter efter figuren.

SF: Voldsomme tal

Også på Christiansborg mødes de nye tal med hovedrysten.

I SF kalder dyrevelfærdsordfører Carl Valentin resultaterne i kontrolrapporten for ”voldsomme”.

”På den ene side er jeg ikke specielt overrasket, fordi tallene ligner noget, jeg har set før. Men samtidig er jeg ret forfærdet over det. Det er voldsomt, hvor mange systematiske overtrædelser der er af nogle relativt beskedne dyrevelfærdskrav,” siger SF-ordføreren.

Han opfordrer til at indføre øget kontrol og hårdere sanktioner for at få tallene bragt ned.

”Når der er så mange, der ikke overholder reglerne, må det være fordi, at konsekvenserne ved det ikke er store nok.”

Der er ikke sket det store med tallene i de seneste mange år. Bærer I ikke også et ansvar for det?

”Alle partier i Folketinget har et ansvar for dyrevelfærden og for at sørge for, at lovgivningen bliver overholdt. Men jeg mener også, at vi i SF har levet op til det ansvar ved at prioritere området og været efter skiftende regeringer for ikke at tage det seriøst nok.”

Men det har jo åbenlyst ikke ført noget med sig. Hvorfor har I ikke stillet nogle hårdere konsekvenser i udsigt, hvis det er så vigtigt?

”Jeg synes egentligt, at vi bruger de parlamentariske muligheder, der er i Folketinget, til at presse diverse regeringer med forslag, samråd og anden kritik. Jeg håber en dag, at vi kan få en SF’er på fødevareministerposten, så vi kan få løst problemerne, men indtil da må vi presse ministrene så godt, som vi kan,” siger Carl Valentin.

{{toplink}}

L&F: Forskel på overtrædelser

Fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer lyder det, at ”dyrs velfærd og trivsel er en hovedprioritet”, og man er derfor også bekymrede over tallene.

Altinget vil gerne have gennemført et interview med organisationen, men det har kun været muligt at få en skriftlig kommentar.

I svaret påpeger veterinærpolitisk chef Per Olsen, at det er vigtigt at skelne mellem administrative fejl og overtrædelser, der er mere direkte relateret til dyrevelfærd.

”For os er det afgørende at komme ind til kernen af problemet og vide, hvad tallene dækker over. Der er stor forskel på en administrativ fejl, og en fejl der går ud over dyrenes velfærd og trivsel. Er det eksempelvis hos de store kvægproducenter eller de små hobbybrug, og hvilken type fejl er der tale om?” spørger Per Olsen.

Meldingen fra Landbrug & Fødevarer var nogenlunde den samme, da Altinget satte fokus på udviklingen sidste år. Læs mere her.

Per Olsen oplyser videre, at erhvervsorganisationen nu vil gå i dialog med Fødevarestyrelsen for at få mere ”klarhed”.

I grisebesætningerne var cirka 11 procent af sanktionerne af administrativ karakter i 2021, mens 25 procent af overtrædelserne i kvægbesætningerne var administrative.

{{toplink}}

Minister vil løse problemer

I regeringen er der ingen tvivl.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) ser – ligesom sine forgængere – med stor bekymring på den nye rapport og udviklingen det seneste årti.

”Det bekymrer mig, at knap hver tredje besøg i grisestaldene stadig udløser en sanktion, mens det sågar gælder knap halvdelen af besøgene hos vores kvæg. For mig er der ingen tvivl. Vi skal have vendt udviklingen én gang for alle,” siger han i en pressemeddelelse.

V-ministeren oplyser derfor også, at han som noget nyt vil række bredt ud til Folketingets partier og flere relevante aktører for at komme ”helt ind til kernen af udfordringerne”.

Læs mere om det her.

Skiftende ministre har i de seneste mange år udtrykt stor bekymring, varslet øget kontrol og advaret landbruget på baggrund af Fødevarestyrelsens kontrolrapporter. Dyk ned i alle udtalelserne her.

{{toplink}}

Forrige artikel Caspar Eric: Caspar Eric: "Hvis flere politikere i Folketinget havde børn med handicap, var mit oprør ikke nødvendigt" Næste artikel Biskopper er forundrede over opsang fra kirkeminister: Biskopper er forundrede over opsang fra kirkeminister: "Man er med til at skubbe os ud i hver sin grøft"