Dagens overblik: SF åbner for at lade udrejsecenter forblive på Kærshovedgård

Hvis det ikke kan lade sig gøre at finde en anden placering end Langeland, er SF åbne for at beholde udrejsecenteret i Midtjylland. EU-lande indfører nye sanktioner mod Hviderusland og lukker luftrummet. Og så kan du komme tættere på Løkkes politiske netværk. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik. Vi håber, at du har haft en afslappende pinseferie, for der er lagt op til en ny travl uge i dansk politik.

En af de helt store sager i denne uge bliver formentlig placeringen af et nyt udrejsecenter på Langeland. Det mødte bred kritik, da regeringen præsenterede planen i sidste uge, og der blev dannet et flertal uden om regeringen bestående af oppositionen og SF.

Det medførte, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) inviterede partierne til et møde i dag. Her vil støttepartiet SF spille ud med et krav om, at der enten skal findes anden lokation til udrejsecenteret for udviste kriminelle udlændinge og andre personer på tålt ophold i Danmark. Ellers skal de udvisningsdømte fordeles på flere forskellige mindre centre.

Men hvis det ikke kan lade sig gøre, er SF åben for at lade dem blive på Kærshovedgård i Midtjylland, som lige nu huser udrejsecenteret. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

”Vi ser planen som en trappe, hvor vi kunne starte med en drøftelse af, hvor centret konkret kan ligge. Virker det ikke attraktivt, så lad os se, om vi kan dele dem (de 130, red.) op i mindre grupper. Er der heller ikke en løsning på det, må vi lade dem blive på Kærshovedgård,” siger Carl Valentin til Ritzau.

EU-lande lukker luftrum for hviderussiske fly

Stats- og regeringscheferne i EU er sent mandag blevet enige om at indføre nye sanktioner mod Hviderusland og lukke det europæiske luftrum for hviderussiske fly. Det skriver Altinget EU.

Sanktionerne er en konsekvens af, at Hviderusland i weekenden under påskud af en bombetrussel tvang et Ryanair-fly, som var fløjet ind i hviderussisk luftrum, til at lande i Minsk, hvorefter myndighederne arresterede en systemkritiker, som var ombord på flyet.

EU-landenes ledere samledes kort tid efter til EU-topmøde mandag, hvor de blev enige om at indføre nye økonomiske sanktioner mod Hviderusland og udvide listen over personer med tilknytning til Hvideruslands styre, som får indrejseforbud i EU og indefrosset midler, som er placeret i Unionen.

Derudover lukker medlemslandene deres luftrum og lufthavne for hviderussiske flyselskaber og beder samtidig europæiske selskaber om at undgå at passere det hviderussiske luftrum.

Ekspertgruppe skal undersøge muligheder for flere større arrangementer

Sommeren kan måske komme til at byde på flere koncerter med et stort publikum. Kulturminister Joy Mogensen (S) har bedt regeringens ekspertgruppe for større arrangementer om at vurdere mulighederne for at afholde forsøgsarrangementer, hvor blandt andet koncerter, teaterforestillinger og lignende kan blive afholdt med et større publikum. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

”Vi er nu nået til et punkt, hvor store dele af samfundet er åbnet, og det giver mening at vurdere, om forsøg med arrangementer med større publikum kan give ny viden, der kan bane vejen for en fuld genåbning, ” udtaler Joy Mogensen i pressemeddelelsen og tilføjer:

”Derfor vil regeringen bede ekspertgruppen vurdere mulighederne for storskalaforsøg til sommer, når den evaluerer erfaringerne fra de første trin i genåbningen af større arrangementer i midten af juni.” 

Regeringen på vej med nyt luftforeningsudspil med nul-emissionszoner

Det skal være muligt at oprette såkaldte nul-emissionszoner i byerne, hvor der kun må benyttes el- og brintbiler. Derudover skal dieselbiler ud af byerne. Det er to af forslagene i det nye miljøudspil, som regeringen vil præsentere i løbet af ugen. Det skriver Politiken.

Udspillet indeholder ikke konkret model for nul-emissionszonerne, men det har et forslag, som skal skabe lovhjemlen til at indføre dem. Den konkrete model vil komme på sigt, når regeringen har drøftet forslaget med de øvrige partier. Forslaget om at få dieselbilerne ud af de større byer skal være en del af nye skærpede krav til de eksisterende miljøzoner.

”Dieselbilerne, der kører i de største byer, står for mere end halvdelen af partikeludledningen fra trafikken, og det er dem, vi vil have ud af byerne, og sikre en renere luft til alle dem, der befinder sig i de største byer, så vi får nogle grønnere byer,” siger Lea Wermelin til Politiken. 

Kom tættere på Løkkes politiske netværk

Mens vi venter på, at Lars Løkke Rasmussen præsenterer sit nye parti, som han har varslet, har Altinget set nærmere på den tidligere statsministers politiske netværk.

Kom med ind bag maskinrummet i den kontrollerede græsrodsbevægelse og bliv klogere på organisationen, som skal hjælpe det kommende parti i Folketinget og Løkke tilbage i centrum af dansk politik lige her.

Du kan også læse, hvordan Løkke udvikler sit nye parti i samarbejde med netværk. For det sker nemlig stadig inde for en ramme, som han helt selv sætter. Det fortæller han i et interview med Altinget.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes europæiske kollegaer fortsætter deres EU-topmøde, som startede mandag.
  • Klokken 12.30: Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer den nyeste status på den danske økonomi, når han fremlægger den nye økonomiske redegørelse.
  • Klokken 15.00: Udlændinge- og Integrationsudvalget har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i åbent samråd om sikkerheden ved at vende tilbage til Syrien. Samrådet er indkaldt i kølvandet på kritikken af, at de danske myndigheder har vurderet, at udvalgte områder i Syrien nu er sikre nok til, at flygtninge kan vende tilbage.
  • Klokken 17.00: Langelændere demonstrerer foran Christiansborg mod beslutningen om at oprette et nyt udrejsecenter på øen.
  • Klokken 19.00: Netop det udrejsecenter er på dagsordenen, når Folketingets partier skal til møde hos Mattias Tesfaye. Her vil han orientere om regeringens beslutning om at flytte udrejsecenteret fra Kærshovedgård i Midtjylland til Langeland. Mødet er indkaldt efter et flertal står bag et beslutningsforslag om at forhindre det nye udrejsecenter.

Forrige artikel Flykapring får EU-chefer til at love hårdere linje mod Hviderusland Flykapring får EU-chefer til at love hårdere linje mod Hviderusland Næste artikel Altinget og Mandag Morgen lancerer samtalerække med topdiplomater fra hele verden Altinget og Mandag Morgen lancerer samtalerække med topdiplomater fra hele verden