Dagens overblik: Ifølge eksperter kan regeringens energiø udløse stort milliardunderskud

Beregningerne af den kommende energiø i Nordsøen er mangelfulde, mener eksperter, som estimerer et tocifret milliardunderskud. Modstandere af omstridt mineprojekt i Grønland står til valgsejr, og Tesfaye er kaldt i samråd om hjemsendelse af udenlandske studerende. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

I dag starter vi med en række eksperter, som vurderer, at regeringens projekt om en energiø i Nordsøen kan resultere i et tocifret milliardunderskud. Det skriver Finans.

Erhvervsmediet har talt med flere fagfolk, som anfægter de beregninger af økonomien for energiøen, som Energistyrelsen har lavet. Ifølge eksperterne er regnestykket mangelfuld og urealistisk.

”Jeg ville aldrig i vågen tilstand turde sige ja til det projekt, hvis jeg var politiker. Der mangler simpelthen troværdige beregninger for, hvad det kommer til at koste samfundet,” siger Jan Bentzen, lektor på Aarhus Universitet med speciale i samfundsøkonomiske analyser, til Finans.

Energiøen skal placeres 80 kilometer ude i Nordsøen og skal i første omgang have en kapacitet på tre gigawatt, men med planer om, at det på sigt skal hæves til 10. Øen vurderes i alt at koste 218 milliarder kroner at anlægge.

Energistyrelsen har endnu ikke beregninger for den samlede økonomi, men styrelsen forventer, at øen vil genere et overskud på 13 milliarder kroner i løbet af en levetid på 30 år. Styrelsen afviser eksperternes kritik overfor Finans.

Modstandere af mineprojekt står til valgsejr i Grønland
Hvis meningsmålingerne holder stik, vil resultatet af dagens parlamentsvalg i Grønland få konsekvenser, der rækker ud over landets egne grænser. Det skriver Altinget Arktis’ redaktør, Andreas Krog i sin optakt til det grønlandske valg.

Lige nu står det venstreorienterede parti IA og løsrivelsespartiet Naleraq til at få et flertal, og de er begge modstandere af det omstridte mineprojekt i Sydgrønland, hvor det er måles at udvinde sjældne jordarter, der især er efterspurgt af EU, USA og Kina.

Mineprojektet vil formentlig kunne få sin udnyttelsestilladelse senere i år. Men hvis de to partier får flertallet, vil projektet, som har været undervejs i ti år, kunne sættes i stå igen.

Læs mere om, hvad der er på spil, når grønlænderne i dag går til valg, i den fulde artikel på Altinget Arktis.

Tesfaye kaldt i samråd om coronahjemsendelse
I februar har 115 udenlandske studerende har fået afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse med henvisning til risiko for udbredelse af ukendte coronavarianter. Men mindst 12 af dem, har allerede opholdt sig i landet i månedsvis, og har derfor været tvunget til at forlade Danmark med kort varsel.

Det skriver Politiken.

Det drejer sig om en række studerende på flere af landets højskoler, som ankom sidste år turist- eller visumfri ordninger og har derefter søgt om opholdstilladelse for at blive i landet under deres højskoleophold.

SF har nu kaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om sagen. Ministeren oplyser i et skriftligt svar til Politiken, at det har været nødvendigt at indføre et midlertidigt stop for opholdstilladelserne.

Tre hurtige fra påsken
Vi runder dagens overblik af med tre nyheder fra påskedagene.

Regeringen vil ændre færdselsloven, så kommuner får mulighed for at indføre bilfrie søndage. Det skriver Berlingske. Det nye forslag er især tiltænkt København og Aarhus, som med de nye regler selv kan bestemme om enkelte gader i byen skal være fri for biltrafik om søndagen.

Nummer to historie handler også om trafik. Regeringen vil nemlig bruge en halv milliard kroner på at opføre ladestandere til elbiler langs motorvejsnettet. Det skriver DR Nyheder

Rwanda er åben for at gøre regeringens drøm om et modtagecenter til virkelighed. Det skriver Jyllands-Posten. Rwandas ambassade oplyser, at landet allerede har faciliteterne, og det er åbent for nyt samarbejde og nye forslag fra Danmark.

Det sker i dag

  • Næste etape i den delvise genåbning af Danmark starter i dag, hvor blandt andet frisører og andre liberale erhverv må slå dørene op og modtage kunder, som gør brug af coronapas. Få det fulde overblik over, hvad der genåbner.
  • Klokken 13.00: Valgstederne åbner i Grønland, hvor der er valg til parlamentet, Inatsisartut. Der er samtidig kommunalvalg og valg til landets menighedsråd. Valghandlingen afsluttes ved midnat dansk tid.
  • Klokken 14.00: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal i et samråd om studerendes ytringsfrihed i sager om blandt andet udklædning baseret på nationaliteter i forbindelse med satiriske indslag i regi af universitetet.
  • Klokken 14.00: Folketingets Sundhedsudvalg har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd, hvor han skal redegøre for, hvilke konsekvenser nedlukningen under coronapandemien af intensivpladser for operationer har haft for patienterne.
  • Klokken 16.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i et åbent samråd redegøre for regeringens syn på muslimsk indvandring.

Forrige artikel Snit af målinger: Radikale står til at blive halveret Snit af målinger: Radikale står til at blive halveret Næste artikel Dan Jørgensens pressechef stopper for at blive politisk redaktør Dan Jørgensens pressechef stopper for at blive politisk redaktør