Dagens overblik: Heunicke indkalder til forhandlinger om yderligere genåbning

Sundhedsminister Magnus Heunicke inviterer Folketingets partier til nye forhandlinger, hvor blandt andet en udfasning af forsamlingsforbuddet skal drøftes. Efter stigning i antallet af førtidspensionister vil regeringen justere på reform. Få overblik over tirsdagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til denne tirsdags politiske nyhedsoverblik.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkalder nu Folketingets partier til forhandlinger om arbejdet med den planlagte genåbningsplan. Det skriver TV 2. Ifølge mediets oplysninger vil mødet blive afholdt torsdag.

Mødeindkaldelsen kommer i kølvandet på et brev fra de borgerlige partier til statsminister Mette Frederiksen (S), hvori de kræver, at der bliver lavet beregninger på en fremrykning af den eksisterende plan. Partierne henviser til, at smittetallene er lavere end forventet.

I en mail til TV 2 skriver Magnus Heunicke, at der i øjeblikket er stabile smittetal. Men han advarer mod, at effekten af den genåbning efter påske ikke er slået helt igennem endnu.

Foruden genåbningsplanens næste skridt, skal partierne blandt andet drøfte en udfasning af forsamlingsforbuddet, oplyser sundhedsminister. Forbuddet er lige nu på fem personer indendørs og 10 personer udendørs.

Efter stigning: Regeringen vil justere førtidspensionordning
Siden 2013 er antallet af danskere, som får tilkendt førtidspension, steget støt. Nu er tallet nået et højere niveau, end før daværende beskæftigelsesminister og nuværende statsminister Mette Frederiksen lavede reformen af førtidspensionen i 2013. Det skriver Politiken.

Stigningen får nu beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at love justeringer af ordningen. Allerede før jul blev regeringen sammen med forligspartierne bag reformen enige om at nedsætte ressourceforløbet fra tre til fem år.

Næste skridt bliver at se nærmere på den del af reformen, der handler om fleksjob og førtidspension, oplyser ministeren i et skriftligt svar til Politiken.

Fraflytning fra København barberer kommunens budgetter
Mange københavnerne er flyttet ud af byen i løbet af det seneste års tid. Faktisk flere end kommunen havde regnet med, og derfor nedjusteres budgettet for 2021. Det skriver Altinget Hovedstaden.

Der var ved årets start 3.642 færre københavnere end forventet, og derfor bliver kommunens budgettet beskåret med 190 millioner kroner. Det er især børnefamilierne, som er rejst fra byen, og derfor rammer nedjusteringen særligt børneområdet og daginstitutionerne.

Læs mere på Altinget Hovedstaden.

Efter tavshed: Pape kommenterer Khaders sygemelding
Konservative og dets partiformand Søren Pape Poulsen har ikke kommenteret Berlingskes afsløring af, Naser Khaders truende adfærd overfor debattører og andre kritikere, efter de har udtalt sig kritisk om ham. Han har blandt andet henvendt sig til deres arbejdsgivere.

Men efter Khader har sygemeldt sig, har Søren Pape delt en skriftlig kommentar på Twitter, hvori han fortæller, at han har talt med Naser Khader om hændelserne, og de er ”helt enige” om, at det ikke skal gentage sig.

Pape indleder dog sin kommentar med at fortælle, at Khaders stressmelding set i bakspejlet har ”været på vej i noget tid”.

Dagens portræt af en presset minister
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er kommet i problemer i sagen om de danske børn i fangelejrene i Syrien, hvor Folketinget ikke er blevet forelagt alle oplysninger. Det vides endnu ikke, hvilke politiske konsekvenser det får for ministeren.

Altinget har tegnet et portræt af udenrigsministeren, der fik jobbet på afbud, og nu er truet af både coronakrisen, en gammel skandale og nye møgsager.

Læs det her.

Det sker i dag

  • Genåbningen fortsætter, og i dag kan alle butikker i mindre indkøbscentre og stormagasiner, som ikke er større end 15.000 kvadratmeter, slå dørene op igen.
  • Klokken 13.00: I dag er der møde i Folketingssalen, som indledes med en udvidet partilederdebat. Desuden behandles lovgivning om mink og kompensation til minkavlerne.
  • Klokken 13.30: Åbent samråd med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om, hvordan klima- og bæredygtighedsdagsordenen bliver en integreret del af alle uddannelser.
  • Klokken 14.00: Transportminister Benny Engelbrecht (S) er i dag kaldt i samråd om togulykken på Storebælt.

Forrige artikel Her er DSB's nye eltog Her er DSB's nye eltog Næste artikel Efter to år har politiet aldrig brugt mulighed for at tage passet fra børn efter mistanke om genopdragelsesrejser Efter to år har politiet aldrig brugt mulighed for at tage passet fra børn efter mistanke om genopdragelsesrejser