Dagens overblik: Intensivafdelinger har få ledige senge, og nye restriktioner træder i kraft

Antallet af ledige hospitalssenge til intensiv-patienter er lavere end på noget andet tidspunkt under pandemien. Statsministeren afviste personligt ansvar i Minkkommissionen. Danmark skruer op for FN-støtte for at opnå plads i Sikkerhedsråd. Konservatives bedste måling i 30 år. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit overblik over nyhederne i dansk politik på dagen, hvor en række nye restriktioner træder i kraft.

Nattelivet lukker ned, restauranter og caféer lukker klokken 24, og større koncerter begrænses med mere. Derfor kunne regeringen torsdag præsentere en række corona-hjælpepakker til erhvervs- og kulturlivet. Få overblikket over de nye restriktioner og hjælpepakker på Altinget.

Fredag er også dagen, hvor første afsnit af Altingets nye podcast #dkpol går i luften. Her sender politisk redaktør, Esben Schjørring, lytterne på weekend med det vigtigste fra ugen der gik. Lyt med her eller i din podcast-app.

Færre intensiv-senge

Antallet af ledige hospitalssenge til intensiv-patienter er nu lavere end noget andet tidspunkt under pandemien. I februar i år var der 400 intensivsenge i brug, i mandags var der 310. Det skriver Altinget på baggrund af en ny rapport.

Ifølge Politiken var der i mandags kun 10 ledige senge på intensivafdelinger på landets sygehuse.

Det frustrerer blandt andre Joachim Hoffmann-Petersen, som er tidligere formand for Dansk Selskab for Anæstesiolog og Intensiv Medicin, og nu er valg ind i byrådet i Odense for Konservative.

"Det er en seriøst ulykkelig situation. Vi har respiratorer nok, vi har også intensivlæger nok, og hvis vi mangler, kan vi gå over og hente dem på operationsgangen. Så dét, vi mangler, det er sygeplejersker."

Mette Frederiksen i Minkkommissionen

Torsdag blev Mette Frederiksen (S) afhørt i Minkkommissionen, og her afviste hun et personligt ansvar i beslutningen, som ifølge hende var en ”kollektiv analyse, diskussion og konklusion.” Statsministerens forklaring flugter med det, regeringen ellers har forklaret om sagen offentligt.

Hun gav tidligere miljø- og fødevareminister Mogens Jensen det fulde ansvar for, at regeringen ikke vidste, der manglede lovgrundlag. Og hun holdt fast i, at hun ikke hørte om den manglende lovhjemmel før fem dage efter, beslutningen om at aflive alle mink var taget.

Læs om afhøringen her.

{{toplink}}

Danmark i FN's Sikkerhedsråd

Danmark går efter en plads i FN’s Sikkerhedsråd i 2025-2026, og til Jyllands-Posten fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nu, at regeringen skruer op for støtten til De Forenede Nationer.

Det handler om flere ansatte, flere fredsbevarende projekter, og så vil Danmark stå i spidsen for en kampagne, der skal få de 193 medlemslande til at skrive under på, at de vil betale deres FN-kontingent til tiden.

”Det er alt for nemt for rigtig mange lande verden over at slippe for deres forpligtelser. De siger på den ene side, hvor vigtig FN er for fred og sikkerhed, konfliktforebyggelse og menneskerettigheder, men på den anden side betaler de ikke det, som medlemmer skal. Det går ikke, så kan FN ikke fungere,” siger Jeppe Kofod til avisen.

Konservative bedst i 30 år

Ny måling viser, at Konservatives formand Søren Pape Poulsen ville kunne forvente det bedste resultat siden 1990, hvis det var folketingsvalg i morgen. Det skriver Altinget.

Pape Poulsen er både borgens mest populære politiker, og så har Konservative den højeste vælgertilslutning i de tre årtier. Men ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kan det true den samlede fremgang for blå blok frem mod et valg.

”Det er afgørende for blå blok, at det dominerende borgerlige parti er i stand til at trække stemmer over midten. Det er der ikke meget, der tyder på, at Konservative kan, fordi de har lagt sig for langt til højre i fordelingspolitikken,” siger Holstein.

To af fire PET-anholdte løsladt

Torsdag kunne Politiets Efterretningstjeneste (PET) fortælle, at fire nuværende og tidligere ansatte i PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er blevet anholdt for at lække oplysninger fra efterretningstjenester.

På et retsmøde bag dobbeltlukkede døre i Københavns Byret blev tre af de fire personer torsdag fremstillet i grundlovsforhør. Én blev løsladt efter at have givet forklaring, mens to blev varetægtsfængslet i 11 dage. Det skriver Politiken.

Jørn Vestergaard er professor emeritus i strafferet ved Københavns Universitet, og undrer sig over, de får 11 dages fængsel, når straframmen er op til 12 år. Det må ifølge ham betyde, at retten ikke mener, grundlaget for sigtelsen er tilstrækkeligt overbevisende.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Afhøringer i Minkkommissionen af erhvervsminister Simon Kollerup (S), Torben Skovgaard Andersen fra Erhvervsministeriet og Ask Lyno-Hansen, daværende medarbejder i Miljø- og Fødevareministeriet
  • Klokken 9.30: Christiansborg danner rammen for den internationale menneskerettighedskonference Sakharov
  • Klokken 10: Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), skal i åbent samråd om minkproduktion i Danmark
  • Klokken 11: Udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), skal i åbent samråd hos Europaudvalget
  • Den amerikanske præsident, Joe Biden, er vært ved virtuelt demokrati-topmøde

Forrige artikel Ny måling: Konservative står til bedste valgresultat i tre årtier Ny måling: Konservative står til bedste valgresultat i tre årtier Næste artikel Specialiseret institution får kraftig advarsel efter “upassende og uetisk adfærd” overfor udsatte unge  Specialiseret institution får kraftig advarsel efter “upassende og uetisk adfærd” overfor udsatte unge