Ny måling: Konservative står til bedste valgresultat i tre årtier

De Konservative har nu den største vælgertilslutning siden 1990. Samtidig er partiformand Søren Pape Poulsen ubestridt Borgens mest populære politiker, viser ny måling. Men succesen kommer også med en pris, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Konservative og partiformand Søren Pape Poulsen ville kunne forvente det bedste valgresultat siden 1990, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Her står partiet til opbakning fra 16 procent af vælgerne og tager altså et signifikant spring frem med 2,5 procentpoint i forhold til seneste måling i september. 

Dermed ser Konservative ud til at fastholde den høje vælgertilslutning, som blev indkasseret ved kommunalvalget i efteråret.

Den stigende opbakning vækker selvsagt både begejstring og selvtillid i de konservative rækker, men for den samlede blå blok kan fremgangen potentielt blive en udfordring frem mod et valg.

Både fordi det skaber ustabilitet, når Venstre og Konservative kæmper om at være mest dominerende, og fordi Konservative i ringe grad trækker vælgere over midten, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det er afgørende for blå blok, at det dominerende borgerlige parti er i stand til at trække stemmer over midten. Det er der ikke meget, der tyder på, at Konservative kan, fordi de har lagt sig for langt til højre i fordelingspolitikken,” siger han og tilføjer:

”Det blev senest illustreret i tirsdagens spørgetime med statsministeren, hvor Søren Pape kørte frem med sit forslag om at afskaffe Arne-pensionen og til gengæld give skattelettelser. Den slags får midtervælgerne til at løbe skrigende væk."

Artiklen fortsætter under grafen

Pape er mest populær

Søren Pape Poulsen lægger også betydelig afstand til samtlige andre partiledere, når det kommer til den personlige popularitet blandt vælgerne.

I målingen svarer 52 procent af vælgerne, at de er positivt stemt over for ham, mens 24 procent har et negativt indtryk af partilederen.

Til sammenligning tegner sig i grove træk det omvendte billede, når der spørges til Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

50 procent har et negativt indtryk af Ellemann, mens 28 procent har et positivt indtryk.

"Papes stigende personlige popularitet har været med til at booste partiet - og vice versa. Akkurat som Papes manglende popularitet tidligere spillede sammen med partiets dårlige meningsmålinger,” siger Altingets Erik Holstein, som understreger:

”Men det bliver ikke spørgsmålet om personlig popularitet, der kommer til at afgøre, hvem de borgerlige satser på som statsministerkandidat.”

Kan give tilbageslag

Papes personlige popularitet og fremgangen til partiet vil også blive besvaret med et stigende pres fra S-regeringen, understreger Erik Holstein.

Flere gange har statsministeren sendt eftertrykkelige roser efter den Konservative formand for at prikke til V-formanden.

Men når Konservative i målingerne tegner sig til at blive en tungere magtfaktor på tinge, begynder også statsministeren naturligt at gå mere til stålet, lyder det.

”Mette Frederiksen brugte længe Søren Pape som krammebamse for at irritere Venstre. Men nu har Pape nået en størrelse, hvor han skal tages seriøst. Og det er ikke nødvendigvis gode nyheder for ham,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Pape kom ufattelig dårligt fra konfrontationen om Arne-pensionen i tirsdagens spørgetime, hvor det lykkedes ham kvit og frit at producere materiale til den socialdemokratiske valgkampsmaskine. Pape skal simpelthen steppe et niveau op, hvis han skal klare konfrontationer på det plan."

Artiklen fortsætter under faktaboks

Holstein: Sms-sag rammer overraskende mildt

Statsminister Mette Frederiksen (S) deler nu vandene i popularitetsmålingen, hvor 45 procent er positivt stemte over for regeringslederen, og 43 procent har et negativt indtryk.

Og i den nye måling er der flere vælgere, der svarer, at de hverken foretrækker Mette Frederiksen eller Jakob Ellemann-Jensen som statsminister.

36 procent foretrækker Frederiksen, 12 procent Ellemann, mens 44 svarer ”ingen af de to”. Samtidig går Socialdemokratiet en smule tilbage i målingen fra 28 procent i september til 26,3 procent – tilbagegangen er dog inden for den statistiske usikkerhed.

Og ifølge Erik Holstein er det overraskende, at Socialdemokratiet ikke rammes hårdere i målingen, efter at en række kritiske mediesager har raset omkring partiet.

"Den socialdemokratiske tilbagegang er helt forventelig efter et elendigt kommunalvalg og en dårlig håndtering af sms'er og mink. Faktisk kan man undre sig over, at de ikke går mere tilbage. Hvis det her er det socialdemokratiske bundniveau, tror jeg, de er godt tilfredse,” siger han.

Fremgang til Nye Borgerlige

Med en tilslutning på 4,8 procent har Dansk Folkeparti på denne side af folketingsvalget ikke stået dårligere i meningsmålingerne fra Epinion.

I december måned tager partiet et dyk fra 5,9 til 4,8 procent, som dog ligger inden for den statistiske usikkerhed.

I samme periode går Nye Borgerlige signifikant frem med 1,7 procentpoint og står nu til at kunne inkassere 7,5 procent af stemmerne ved et folketingsvalg.

Altingets politiske kommentator kalder den nuværende situation for ”stærkt ydmygende” for Dansk Folkeparti, men understreger, at det næsten ikke kan være anderledes i betragtning af partiets verserende krise.

"DF skal ikke i længden være Pernille Vermunds lillebror, det vil være ulogisk i betragtning af, at DF appellerer til et større vælgersegment med blandingen af hård udlændingepolitik og blød fordelingspolitik,” siger Erik Holstein.

I Dansk Folkeparti lægger ingen skjul på, at man håber på, at tidligere V-minister og nuværende løsgænger Inger Støjberg vil overtage formandsposten i partiet. Det skal i så fald ske, efter der er faldet dom i Rigsretten, hvor hun sidder tiltalt for ulovligt at have adskilt unge asylpar.

”Inger Støjberg vil være den værst tænkelige konkurrent for Pernille Vermund. Så hvis Støjberg bliver DF-formand og går i kødet på Nye Borgerlige, kan det vende spille. Dog appelllerer Støjberg til en lidt anden vælgergruppe end Vermund," siger Erik Holstein.

 

Forrige artikel 10. låge i Altingets fotojulekalender: Statsministerens bord i Folketingssalen 10. låge i Altingets fotojulekalender: Statsministerens bord i Folketingssalen Næste artikel Dagens overblik: Intensivafdelinger har få ledige senge, og nye restriktioner træder i kraft Dagens overblik: Intensivafdelinger har få ledige senge, og nye restriktioner træder i kraft