Dagens overblik: Eksperter tvivler på økonomien i Løkkes sundhedsudspil

NYHEDSOVERBLIK: Eksperter sår tvivl om finansieringen af regeringens sundhedsudspil. Justitsministeren og DF er uenige om ny grænsekontrol. Få det fulde overblik over dagens politiske historier. 

Godmorgen og velkommen til overblikket over torsdagens politiske nyheder.

Vi begynder med en række nye perspektiver på gårsdagens store historie, regeringens udspil til en ny sundhedsreform.

Den første historie finder vi på forsiden af Jyllands-Posten, hvor en række eksperter, kommuner og regioner sår alvorlig tvivl om finansieringen af reformen. 

Det er konkret finansieringen af en ny “nærhedsfond”, som regeringen vil afsætte seks milliarder til, der får panderynkerne til at forme sig. 

Halvanden af de seks milliarder skal findes ved at droppe regionsrådene, men det regnestykke har flere svært ved at få til at gå op.  

En af kritikerne er Jakob Kjellberg, der er sundhedsøkonom hos Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

“Der er visse elementer af finansieringen, der minder om tænk på et tal. Hvordan det skal realiseres, er fuldstændigt uklart,” siger han til avisen. 

S: Ligner vores eget udspil
Efter at udspillet blev præsenteret, er det naturligvis blevet mødt af en masse reaktioner fra Folketingets andre partier.

I Socialdemokratiet bryder man sig ikke meget om, at regeringen med reformen vil nedlægge regionsrådene.

"Det er fuldstændig, som vi havde frygtet. Indflydelsen bliver flyttet væk fra borgerne," siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), der også hæfter sig ved, at store dele af regeringens planer til forveksling ligner Socialdemokratiets eget udspil, der blev præsenteret i efteråret.

Modtagelsen var markant bedre i Dansk Folkeparti, der ventes at skulle danne flertal for reformen sammen med regeringen. 

"Det er et meget positivt udspil," siger sundhedsordfører Liselott Blixt. 

Det kan du læse meget mere om på Altinget: sundhed.

Frygt for afspecialisering med reformen
Sundhedsudspillet mødes med bekymring i flere af sundhedssektorens store organisationer, der frygter, at de foreslåede ændringer vil resultere i en afspecialisering af området. 

Det skriver Altinget: social

Her siger blandt andet Bedre Psykiatris formand, Knud Aarup, at udspillet risikerer at sænke specialiseringsniveauet i behandlingen. 

”Reformen stiller store krav til, at kommunerne skal håndtere fagligt meget komplicerede institutioner. Og der skræmmer sporene fra strukturreformen i 2007, hvor der systematisk er sket en afspecialisering,” siger Knud Aarup til Altinget. 

Analyse: Regeringen trækker magten tættere på Slotsholmen
Med regeringens udspil vil en større del af ansvaret for sundhedsvæsenet blive placeret helt lokalt. Men den politiske magt i sundhedssektoren placeres tættere på Slotsholmen, hvilket vil betyde mere statslig styring med sundhedssystemet.

Det skyldes, at regeringen vil udskifte de folkevalgte regionsråd med regeringsudpegede såkaldte sundhedsforvaltninger, ligesom den nye myndighed Sundhedsvæsen Danmark vil få et flertal af sin bestyrelse udpeget direkte af sundhedsministeren. 

Det skriver Altinget: kommunal, der bringer en stor analyse af reformens konsekvenser for magtfordelingen i sundhedssektoren. 

Hvis du endnu ikke kan hele regeringens udspil på fingrene, kan du læse Altingets overblik over samtlige 22 initiativer i sundhedsudspillet her.

Regeringen og DF uenige om grænsekontrol
Inden jul blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at styrke kontrollen med kriminelle, der forlader Danmark med tyvekoster. 

Men hvordan deres aftale skal udfolde sig i praksis, er de to parter dybt uenige om. 

Det skriver Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti ønsker, at kontrollen med udrejsende fra Danmark bliver udført så tit, at der opstår en “permanent risiko for at blive stoppet”. Det siger partiets retsordfører Peter Kofod.

Omvendt siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at man for fremtiden vil kunne køre ud af Danmark som normalt, men med sporadiske kontroller. 

DF stærkt utilfreds med fiskeriminister 
Dansk Folkeparti kritiserer i skarpe vendinger fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V), der anklages for at have nølet med implementeringen af nye regler for kvoter på skaldyr.

Reglerne trådte først i kraft i december, selvom de blev aftalt af et politisk flertal helt tilbage i juni 2018. Det har betydet, at en storfisker i den mellemliggende periode kunne købe flere kvoter, end det er tilladt efter de nye regler.

Det får nu Dansk Folkepartis fiskeriordfører til at så tvivl om Eva Kjer Hansens fremtid som minister. 

Det skriver Berlingske

"Ministeren har nølet gevaldigt, og det har haft den virkning, at en af de største kvotekonger inden for konsumfiskeri har brugt tiden til at berige sig selv på bekostning af de små fiskere. Det er skammeligt," siger Ib Poulsen til avisen. 

Stop for våbeneksport til golfstat
Regeringen besluttede i november at stoppe al eksport af våben til Saudi-Arabien. Nu udvides stoppet til også at omfatte De Forenede Arabiske Emirater.

Det skriver Information

Avisen har læst et folketingssvar fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), hvor han skriver, at hans ministerium ikke længere vil godkende anmodninger om eksport af våben og militært udstyr til golfstaten. 

May og Löfven fortsætter
Både den britiske og svenske regeringsleder kan fortsætte på deres respektive poster.

I Storbritannien overlevede premierminister Theresa May onsdag eftermiddag en mistillidsafstemning med stemmefordelingen 325 til 306. Det var altså blot 10 stemmer, der afgjorde Mays skæbne.

Premierministeren har nu opfordret sit parlament til at hjælpe med at finde en realistisk løsning på briternes udtrædelse fra Unionen. 

”Vi bliver nødt til at finde løsninger, som er til at forhandle, og som vil kunne opnå den nødvendige støtte i dette parlament,” sagde May onsdag. 

Det skriver Altinget.

I Sverige fik den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, efter fire intense måneder endelig skabt flertal bag sig. 

Löfven præsenterede fredag en regering bestående af Miljøpartiet, Centerpartiet, De Liberale og sit eget parti, Socialdemokratiet. Men flertallet opstod først, da også Venstrepartiet onsdag meldte sin støtte.

Det kan du læse mere om i Altinget

Det sker i dag: 

  • Klokken 10.00: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) kører på elektrisk løbehjul i Aarhus. Det gør han for at markere, at det i dag bliver et lovligt transportmiddel på cykelstierne. 
  • Klokken 10.30: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christians Lilleholt (V) er i åbent samråd om fyringen af Klimarådets forhenværende formand Peter Birch Sørensen. 
  • Klokken 12.00: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i åbent samråd om tildeling af BPA-ordninger til handicappede borgere.
  • Klokken 14.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) står for den første grundlovsceremoni, hvor nye statsborgere skal give hånd. 

Forrige artikel Støjberg får JP-historie afkræftet i Østrig Støjberg får JP-historie afkræftet i Østrig Næste artikel Indflydelse, penge og opmærksomhed: Her er sundhedsreformens vindere og tabere Indflydelse, penge og opmærksomhed: Her er sundhedsreformens vindere og tabere