Dagens overblik: Danmark er under gennemsnittet i EU, når det kommer til kvinder i kommunalpolitik

Kun hvert tredje byrådsmedlem er kvinde, hvilket placerer Danmark under EU-medlemslandenes gennemsnit af kvinder i kommunalpolitik. Pape er åben for at lave bindende klimamål for landbruget. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Kun hver tredje sæde i landets byråd er besat af en kvinde, hvilket placerer Danmark under gennemsnittet i både Norden og EU. Men andelen af kvinder i byrådene vil formentlig ikke blive ændret markant efter kommunalvalget i november.

Det skriver Politiken, som har interviewet kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han peger på, at det har taget syv kommunalvalg at hæve kvindeandelen til 26,4 procent til nuværende 32,9 procent:

”Hvis det fortsætter i samme sløve tempo som hidtil, skal vi gennem 18 kommunalvalg, før vi når til ligestilling i 2089,” siger han til Politiken.

En af årsagerne er manglen på kvindelige kandidater. I det nuværende kandidatfelt er der 34,7 procent kvinder.

Den gennemsnitlige andel af kvinder i kommunalpolitik i EU’s medlemslande er 34,1 procent. Det er højere, hvis man blot ser på landene i Norden, hvor Island, Sverige og Norge alle har over 40 procent, og Finland kommer lige efter med 39 procent.

Pape er åben for bindende klimamål for landbruget

Konservative er ikke afvisende overfor regeringens krav om, at en landbrugsaftale skal ende med et bindende reduktionsmål for landbruget. Det fortæller partiets formand, Søren Pape Poulsen, til Altinget.

Statsminister Mette Frederiksen (S) understregede på Socialdemokratiets kongres i weekenden, at der skal stilles et fast klimakrav til landbruget. Kravet er en del af det forståelsespapir, som dannede grundlag for støttepartierne SF, Radikale og Enhedslistens opbakning til S-regeringen.

”Jeg har det sådan, at vi går ind i et rum, og så må vi jo tale om det,” siger Søren Pape Poulsen til Altinget.

Den konservative partiformand tilføjer dog, at regeringen ikke vil kunne lande en aftale, som indeholder bindende reduktionsmål, hvis der ikke kommer flere penge på bordet i forhandlingerne. Det er et krav, som stammer fra alle partierne i blå blok, men som indtil videre er blevet afvist af regeringen.

Tesfaye forsvarer hjemsendelser til Afghanistan

Der er ikke et politisk problem i de hjemsendelser til Afghanistan, som foregik frem til slutningen af juli. Det sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et samråd mandag, hvor han skulle forklare, hvorfor Danmark fortsat hjemsendte afghanere, selvom Taliban var på fremmarch i landet. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.  

Tesfaye forklarer, at Danmark 26. juli havde planlagt tre hjemsendelser, hvoraf den ene var en tvangshjemsendelse. Men da Afghanistan siden 8. juli havde indført et midlertidigt stop for at modtage personer, som var sendt hjem med tvang, blev den droppet.

De resterende to var frivillige, men det endte kun med at blive den ene, der blev gennemført.

”Det ser jeg faktisk ikke noget politisk problem i,” sagde Mattias Tesfaye på samrådet, som også understregede, at det ikke er ham, der personligt tager stilling til hjemsendelserne, da de behandles af Udlændingestyrelsen.

Regeringen vil øremærke mere bistand til klima

Fra 2023 skal cirka 3,8 milliarder kroner af den danske udviklingsbistand gå til klimabistand. Det fortæller statsminister Mette Frederiksen i forbindelse med sin deltagelse i et særligt FN-møde om klima i forbindelse med organisationens generalforsamling.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

Statsministeren oplyser derudover, at Danmark også vil finansiere et lignende beløb gennem Investeringsfonden for Udviklingslande og de multilaterale udviklingsbanker, hvilket vil betyde, at Danmark samlet set bidrager med mellem syv og otte milliarder kroner til internationale klimatiltag.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter i dag.
  • Klokken 14.00: Åbent samråd med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) om at studerende kan tage dansk SU med til Tyrkiet og tage en bacheloruddannelse.
  • Klokken 16.30: Der holdes en demonstration foran Beskæftigelsesministeriet, hvor der ifølge arrangørerne demonstreres mod "dagpengeforringelser og tvangsarbejde".

Forrige artikel Økonomer undrer sig: Hvorfor vil regeringen ikke erkende, at andre lande er afgørende for vores coronasucces Økonomer undrer sig: Hvorfor vil regeringen ikke erkende, at andre lande er afgørende for vores coronasucces Næste artikel Justin Trudeau fastholder magten i Canada Justin Trudeau fastholder magten i Canada