Sygehuse frygter hostesæsonen: Småsyge børn må tilbage til egen læge trods corona

COVID-19: Børn med symptomer som hoste eller feber skal tilbage til de praktiserende læger, for ellers risikerer sygehusene at sande til i patienter til efteråret. Det mener Danske Regioner, men de praktiserende læger er bekymrede for smitte.

Sygehusenes børneafdelinger og akutmodtagelsen 1813 risikerer at bukke under, når det bliver sæson for luftvejsinfektioner. Børn med feber og hoste må nemlig ikke komme til praktiserende læge, som man ellers normalt ville gøre, hvis barnet skal tilses af en læge. De skal i stedet testes og vurderes på sygehusene, da der kan være tale om covid-19.

"Man er ikke ude på hospitalerne gearede til at se en hel masse børn, som er forkølede og hoster, og som normalt hører hjemme hos egen læge," siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).

Regionerne ønsker derfor et nyt setup, hvor syge børn - og voksne - som udgangspunkt skal testes og vurderes af deres praktiserende læge. 

De praktiserende læger anerkender problemet, men tøver:

"Vi har patienter med for eksempel diabetes, kræft og hjertesygdomme, og vi er nervøse for at blive smittekilder, hvis vi også skal håndtere børn og voksne, der meget vel kan være smittede med covid-19,” siger Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

Kan gå ud over alvorligt syge børn
Allerede nu er der markant øget pres på sygehusenes børneafdelinger.

"Det kan ikke gå i længden, og slet ikke når vi kommer hen omkring november-december, hvor der normalt er rigtig mange børn med luftvejsinfektioner," siger ledende overlæge på Børne- og ungeafdelingen på Hvidovre Hospital, Klaus Børch. 

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), er bekymret for, at det kan betyde længere ventetider for alvorligt syge børn, når sygehusene skal bruge tid på børn med forkølelse.

Altinget har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvordan han vil afhjælpe presset på sygehusene, men ministeren er ikke vendt tilbage.

De praktiserende læger har en idé til, hvordan problemet kan løses. Læs mere i den fulde artikel på Altinget Sundhed

Forrige artikel Dokumentation: Tilsynet har kritiseret Forsvarets Efterretningstjeneste siden 2015 Dokumentation: Tilsynet har kritiseret Forsvarets Efterretningstjeneste siden 2015 Næste artikel EU’s handelskommissær går af efter golfskandale EU’s handelskommissær går af efter golfskandale