Flertal vil fjerne Heunickes vidtgående beføjelser med ny epidemilov

EPIDEMILOV: Epidemier skal håndteres sundhedsfagligt, og hvis regeringen vil gå længere end myndighederne, skal den skaffe flertal i Folketinget. Det mener ordførere forud for forhandlinger om en ny epidemilov.

Sundhedsmyndighederne skal have noget af magten tilbage, når det kommer til håndteringen af en epidemi.

Det mener en række sundhedsordførere op til forhandlinger om en ny epidemilov fredag.

"En epidemi skal kunne håndteres sundhedsfagligt i lighed med alle mulige andre sygdomme," siger Per Larsen (K).

Han bakkes op af Martin Geertsen (V):

"Vi skal have afpolitiseret så meget som muligt, og vi skal ikke igen udstyre en minister med så stor magt i forhold til den enkelte danskers liv og levned," siger han.

Samtlige partier i Folketinget vil fratage sundhedsminister Magnus Heunicke (S) de vidtgående beføjelser, han blev udstyret med, da en ny epidemilov blev stemt igennem som en hastelov sent om aftenen den 12. marts.

Magten skal i stedet tilbage til Folketinget, og der skal være klare skillelinjer mellem sundhedsfaglighed og politik.

Presset til forhandlingsbordet
En ny epidemilov skal erstatte den nuværende hastelov, når den bortfalder i marts 2021 som konsekvens af en solnedgangsklausul.

Før sommerferien pressede et flertal i Sundhedsudvalget på for at tvinge ministeren til at indkalde til forhandlinger nu frem for at vente, til loven skal evalueres i november.

Flertallet kom i stand, da Radikale Venstre gik sammen med blå blok om en såkaldt beretningstekst, der åbner for, at Folketingets partier løbende kan fremsætte beslutningsforslag og fratage sundhedsministeren magt.

"Det er vigtigt at komme i gang, så vi kan nå en grundig proces inden marts," siger Stinus Lindgreen (R).

Vi står midt i en opblussen af smitten. Er det ikke lidt for tidligt?

"Nej, vi mener, det er et godt tidspunkt, også for at diskutere, hvilke beføjelser der stadig ligger i ministeriet. Magnus kan jo indføre et forsamlingsforbud på to personer i morgen, og det er svært at forestille sig, at det skulle blive nødvendigt." 

Proportioner
Enhedslisten vil gerne være med til at kigge på, om ministerens beføjelser går for vidt:

"Der er nogle ting omkring tvangsbehandling, tvangsisolation og tvangsvaccination, som vi skal have kigget på. For de er ude af proportioner, også i forhold til den nuværende situation," siger Peder Hvelplund (EL).

Han ser Venstres forslag om at sende politiet ud til smittede for at sikre sig, at de isolerer sig, som et skrækeksempel:

"Det viser, at når der eksisterer sådan nogle vidtgående muligheder, så vil der være reaktionære kræfter, der vil bruge dem," siger han.

Martin Geertsen mener imidlertid ikke, at Venstres forslag er ude af proportioner:

"Vi har fået oplyst, at der har været fem påbud siden marts, så der er i hvert fald nogle, som ikke kan finde ud af at isolere sig," siger han.

Læs den fulde artikel på Altinget Sundhed.

Forrige artikel Interview med Bo Lidegaard: Kauffmanns linje har holdt siden 1940'erne, men blev brudt i april Interview med Bo Lidegaard: Kauffmanns linje har holdt siden 1940'erne, men blev brudt i april Næste artikel Dagens overblik: Flertal vil have plan for afskaffelse af EU-forbehold Dagens overblik: Flertal vil have plan for afskaffelse af EU-forbehold