Notat afslører: Regeringen ville overvåge borgere tæt med corona-app

SPORING: Planerne for den omstridte corona-app indebar oprindeligt langt mere overvågning end den endelige løsning. Ekspert beskriver regeringens oprindelige planer som "et meget intensivt indgreb i vores ret til privatliv".

Regeringen var klar til at indsamle store mængder oplysninger om danskeres gøren og laden for at forhindre spredningen af coronavirus.

Et hidtil ukendt notat fra Kammeradvokaten viser nemlig, at regeringen ville indbygge GPS-sporing i en smittesporings-app, som den håbede, et flertal af danskere ville downloade.

Notatet, som Altinget har fået aktindsigt i, er dateret 13. april og er bestilt af regeringen, der har bedt Kammeradvokaten undersøge lovligheden af dataindsamling i en app, der skal understøtte genåbningen af Danmark.

"Regeringen har besluttet at iværksætte udviklingen af en app til smitteopsporing til brug for genåbningen af Danmark," står det i notatet, som beskriver, at appen skulle lanceres i tre faser.

"Fase 3: Geolokation" var planlagt til at udkomme i dag, 29 maj, og ville "indebære, at der sker en geografisk placering af samtlige de borgere – dvs. smittede såvel som ikke-smittede – der har downloadet appen baseret på GPS".

"Et meget intensivt indgreb i privatlivet"
Den såkaldte geolokation havde været et stort indgreb i retten til privatliv, mener Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder:

"Indsamling af detaljerede oplysninger om, hvor vi er henne, og hvem vi mødes med, giver mulighed for at tegne meget detaljerede profiler af den enkelte borger. Det er et meget intensivt indgreb i vores ret til privatliv, fordi det går så tæt på den enkelte."

I notatet fra Kammeradvokaten står der, at appens formål både var at give borgerne bedre informationer om deres adfærd, men også at give myndighederne "mulighed for at monitorere kontaktmønstre i Danmark med henblik på at understøtte genåbningen af samfundet".

Det formål ville ikke være nok til at retfærdiggøre den massive dataindsamling, siger Rikke Frank Jørgensen:

"GPS-sporing af alle, der bruger den her app, er i mine øjne, og i Det Europæiske Databeskyttelsesråds øjne, ikke proportionalt med bekæmpelsen af sygdommen," siger hun.

Fik grønt lys
I notatet giver Kammeradvokaten grønt lys til at fortsætte arbejdet med en app, der indsamler GPS-data fra borgerne til et "coronalandkort," som der står.

Men regeringen valgte i sidste ende ikke at gå videre med de oprindelige planer.

Altinget kontaktede Sundheds- og Ældreministeriet tirsdag med henblik på en kommentar fra Magnus Heunicke på notatet fra Kammeradvokaten.

I stedet oplyser ministeriet i en mail, at notatet stammer fra et indledende tidspunkt i arbejdet med at udvikle en app, der havde den norske regerings smittesporingsapp som forbillede. 

"Da den norske app supplerer den mangelfulde bluetooth-teknologi ved at registrere borgeres lokationer gennem GPS, blev denne mulighed indledningsvist analyseret og hurtigt fravalgt af hensyn til privatlivsbeskyttelse," skriver ministeriet.

Dette er et uddrag af en artikel på Altinget Digital. I den fulde udgave kan du læse mere om, at Magnus Heunicke i Folketingssalen har afvist, at GPS-overvågning nogensinde har været en del af regeringens planer.

Forrige artikel Nøglevidne udfordrer Støjbergs forklaring: Nøglevidne udfordrer Støjbergs forklaring: "Jeg har ikke nogen særlig erindring om, at notatet spillede en rolle" Næste artikel Mød Bjarne – ansigtet på en fagbevægelse og en regering, som er ved at glide fra hinanden Mød Bjarne – ansigtet på en fagbevægelse og en regering, som er ved at glide fra hinanden