Måling: Danskerne klar til militært EU-samarbejde

MÅLING: Kommissionen vil øge det militære samarbejde mellem EU-landene. Og sådan et samarbejde bør Danmark ifølge et flertal af vælgerne deltage i, viser ny måling.

EU’s militære samarbejde skal styrkes, foreslår EU-Kommissionen.

Og hvis det sker, så skal Danmark gå med i det samarbejde.

Sådan lyder det fra 62 procent af de danske vælgere ifølge en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget. Kun 21 procenter siger nej til mere samarbejde på det militære område, mens 17 procent har svaret ’ved ikke’.

Det var EU-kommissionsformand Jean Claude-Juncker, der for alvor tog hul på den debat med sin såkaldte State of the Union-tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg. Brexit-afstemningen har givet debatten nyt liv, fordi briterne ellers altid har blokeret for enhver snak om et formaliseret militært samarbejde i EU.

Ifølge EU-Kommissionen bør EU have sit eget militære hovedkvarter og arbejde hen imod en fælles europæisk hær:

Hos Socialdemokratiet og Konservative er der blandende følelser overfor Kommissionens forslag. Og ingen af partierne ser for sig, at Danmark her og nu står på spring for at deltage i et øget militært samarbejde.

Ro på

Danmark siden 1993 haft et EU-forbehold på forsvarsområdet, som skal væk, hvis vi skulle indgå i et samarbejde på det militære område. Men tiden er ikke til et valg om det forbehold lige nu, lyder det fra Socialdemokratiet:

”I dag er det løst beskrevet. Men hvis det bliver mere konkret, kan det være, at vi skal have en alvorlig diskussion, om Danmark skal være med eller ej. Det vil jeg ikke afvise. Men jeg lægger på ingen måde op til, at vi skal have en afstemning,” siger Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, og fortsætter:

”Vi har rigeligt at få ordnet med EU først, og lige nu handler det om retsforbeholdet, der på grund af vores Europol-medlemskab har hovedprioritet.”

De konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, er kategorisk i sin afvisning af mere militært samarbejde i EU-regi:

”EU skal ikke udvikle sig til en superstat med sin egen hær. Nato fungerer godt, og vi har gavn af det tætte samarbejde med amerikanerne. Derfor er der ingen grund til at udvikle en konkurrent til Nato. Og med vores forbehold er det i hvert fald ikke i vores interesse at flytte forsvarssamarbejdet over i EU,” siger han.

EU-Kommissionen ønsker blandt andet at oprette en fond, der kan stimulere research og udvikling på forsvarsområdet. Manglen på samarbejde på forsvarsområdet koster mellem 150 og 750 milliarder kroner for den europæiske forsvarsindustri, anslår EU-Kommissionen.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Colombias præsident får Nobels Fredspris Colombias præsident får Nobels Fredspris Næste artikel Boligydelse splitter igen regeringen og DF Boligydelse splitter igen regeringen og DF